H έβδομη κατά σειρά παρέμβαση από το 2019 σε αλλαγές που αφορούν τον τρόπο απονομής της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα μας, αλλά και την πολυπόθητη εδώ και δεκαετίες βελτίωση του δείκτη για τον χρόνο απονομής δικαίου στη χώρα μας, έχοντας πάρει νομοθετική «σάρκα και οστά» από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης – τον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη και τον υφυπουργό Ιωάννη Μπούγα – βρίσκεται στη Βουλή για ψήφιση.
Το σχέδιο νόμου που επιγράφεται «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας» παρέμεινε σε δημόσια διαβούλευση για περίπου έναν μήνα συγκεντρώνοντας χιλιάδες σχόλια.
Αύξηση του ανώτατου ορίου κάθειρξης για κακουργήματα από 15 στα 20 έτη, αύξηση του ανώτατου ορίου κάθειρξης επί συρροής κακουργημάτων από τα 20 στα 25 έτη και επί πλημμελημάτων από τα 8 στα 10 χρόνια.
Στο διάστημα, δε, από την παρουσίασή του και μετά έχουν καταγραφεί δημόσια έντονες αντιδράσεις των δικηγορικών συλλόγων, της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών με αιχμή του δόρατος της αυστηροποίηση των ποινών και τη φυλάκιση ακόμα και για πλημμελήματα, ρύθμιση που, όπως έχει επισημανθεί, θα οξύνει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στα σωφρονιστικά καταστήματα ανά την Ελλάδα.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης πάντως από την πλευρά του εστιάζει σε δύο επίπεδα: το πρώτο είναι η αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας με βασικό μέσο την έκτιση των ποινών, που καταπολεμά το αίσθημα ατιμωρησίας και αυξάνει την ασφάλεια του πολίτη.
Και το δεύτερο η επιτάχυνση των διαδικασιών και του χρόνου της ποινικής δίκης, που αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδίου για ταχύτερη απονομή του δικαίου στη χώρα μας.
Οι αλλαγές
Οι βασικότερες αλλαγές στο Ποινικό Δίκαιο με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αφορούν κωδικοποιημένα τέσσερα ξεχωριστά κεφάλαια.
- Έκτιση ποινών στα πλημμελήματα και εξορθολογισμός των ποινών: Η αναστολή της ποινής μπορεί να χορηγηθεί για ποινές έως ένα έτος, όταν οι αμετάκλητες προηγούμενες καταδίκες δεν υπερβαίνουν το ένα έτος. Αύξηση του ανώτατου ορίου κάθειρξης για κακουργήματα από 15 στα 20 έτη, αύξηση του ανώτατου ορίου κάθειρξης επί συρροής κακουργημάτων από τα 20 στα 25 έτη και επί πλημμελημάτων από τα 8 στα 10 χρόνια. Θέσπιση ειδικής ποινικής ευθύνης νομικών προσώπων για δωροδοκίες δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να αποσπάσουν αθέμιτα οφέλη.
- Αντιμετώπιση εγκλημάτων με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις: Αύξηση της ποινής και απαγόρευση αναστολής ή μετατροπής της ποινής για το αδίκημα του εμπρησμού δάσους. Ενταξη της παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη στις περιπτώσεις των κακουργημάτων επικίνδυνης οδήγησης όταν προκαλείται θάνατος ή βαριά σωματική βλάβη. Θέσπιση διατάραξης λειτουργίας νοσηλευτικού ή εκπαιδευτικού ιδρύματος ως ειδικό έγκλημα, με αυστηροποίηση της ποινής σε περιπτώσεις βιαιοπραγίας.
- Πρόβλεψη για την προστασία των ανηλίκων και την ενδοοικογειακή βία: Αυστηροποιούνται οι ποινές εγκλημάτων βίας που στρέφονται εις βάρος ανήλικων ή τελούνται ενώπιόν τους. Θεσπίζεται υποχρέωση των επαγγελματιών (εκπαιδευτικοί, ιατροί, ψυχολόγοι) να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και παράλληλα ενισχύεται το πλέγμα προστασίας από ενδεχόμενες μηνύσεις εις βάρος τους.
- Επιτάχυνση, εκσυγχρονισμός και αποτελεσματικότητα της ποινικής δίκης: Αμεση εκδίκαση σοβαρών κακουργημάτων (εμπρησμός δάσους, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών) όπως και κακουργημάτων όλων των ειδικών ποινικών νόμων. Περιορισμός αναβολών της ποινικής δίκης και πρόβλεψη διεξαγωγής επιμέρους διαδικασιών της ποινικής δίκης με τη χρήση τεχνολογικών μέσων (εικονοτηλεδιάσκεψη).
Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»