Μπακαλιάρος στον φούρνο με την πιο τραγανή κρούστα
Το εθνικό πιάτο της 25ης Μαρτίου στα καλύτερά του, από την Ομάδα Live Kitchen.
Ακολουθήστε τα μυστικά του σεφ Πάνου Παπαδάκη για τον τέλειο μπακαλιάρο σκορδαλιά. Καλύτερος και από τηγανητός!
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
Η κούπα που χρησιμοποιώ είναι των 250 μλ.
600 γρ. ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος (χωρίς πέτσα και κόκκαλα)
Για το κουρκούτι:
250 γρ. μπύρα (1 κούπα)
100 γρ .αλεύρι γ.ο.χ (3/4 της κούπας)
1 κτγ αλάτι
1/4 κτγ σκόρδο σε σκόνη
1/2 κτγ ρίγανη
πιπέρι
Για το πανάρισμα:
200 γρ φρυγανιά (1 κούπα και 3/4)
ελαιόλαδο
Για την σκορδαλιά
800 γρ βρασμένες πατάτες (5-6 πατάτες)
150 γρ ελαιόλαδο (3/4 της κούπας)
3 σκελίδες σκόρδου
2 κτσ λευκό ξίδι
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 κτγ αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε σε κομμάτια το ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο περίπου 4-5 εκατοστά το καθένα.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε την μπύρα, το αλεύρι, το αλάτι, το σκόρδο σε σκόνη, την ρίγανη, το πιπέρι και με ένα σύρμα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε την φρυγανιά και ξεκινάμε να βουτάμε το κάθε κομμάτι πρώτα στο κουρκούτι και έπειτα στην φρυγανιά.
Σε ένα ταψί με λαδόκολλα στρώνουμε ομοιόμορφα τα κομμάτια και τα πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 20-25 λεπτά στους 200 c.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις βρασμένες πατάτες και τις πατάμε πολύ καλά.
Συνταγή
Σε έναν πολυκόφτη ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την ρίγανη, το αλάτι, το λευκό ξίδι, τον χυμό λεμόνι και πολτοποιούμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα μέσα στις πατάτες και ανακατεύουμε συνεχώς.
Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι έτοιμος και μπορούμε να τον σερβίρουμε μαζί με πατάτες.