Σε κίνδυνο διάσημοι αμπελώνες: Φέτος, οι έντονες βροχοπτώσεις συνέβαλαν στην εξάπλωση της μούχλας στους αμπελώνες της κεντρικής και νότιας Ιταλίας, ενώ η έντονη ξηρασία και οι ραγδαίες θερμοκρασίες έχουν καταστρέψει τους αμπελώνες στην Ισπανία
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 αναμένεται να πέσει φέτος η παγκόσμια παραγωγή κρασιού, επηρεασμένη από τις ραγδαίες θερμοκρασίες και τις έκτακτες πλημμύρες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV).
Αναμένεται πτώση στην παραγωγή κατά 12% και 14% σε Ιταλία και Ισπανία, πρώτη και τρίτη μεγαλύτερες χώρες – παραγωγούς του κόσμου το 2022, αντίστοιχα.
Η κλιματική αλλαγή έχει «τεράστιο» αντίκτυπο στην παραγωγή κρασιού, δήλωσε στο CNN ο Τζιότζιο Ντελγκρόσο, επικεφαλής στατιστικών στο OIV.
Ο Ντελγκρόσο είπε ότι, στο παρελθόν, οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα χτυπούσαν κάθε λίγα χρόνια για να διακόψουν μεγάλες εκτάσεις υγιών, άφθονων συγκομιδών. «Τώρα συμβαίνουν πάντα ακραία κλιματικά φαινόμενα. Κάθε χρόνο υπάρχει κάτι».
Φέτος, οι έντονες βροχοπτώσεις συνέβαλαν στην εξάπλωση της μούχλας στους αμπελώνες της κεντρικής και νότιας Ιταλίας, ενώ η έντονη ξηρασία και οι ραγδαίες θερμοκρασίες έχουν καταστρέψει τους αμπελώνες στην Ισπανία.
Άλλοι μεγάλοι παραγωγοί κρασιού, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Νότιας Αφρικής και της Χιλής, αναμένεται να υποστούν πτώση της παραγωγής μεταξύ 10% και 24% φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του OIV, καθώς οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, οι ξηρασίες και οι μυκητιακές ασθένειες έχουν πλήξει τους αμπελώνες.
Ωστόσο, το μεταβαλλόμενο κλίμα βοηθά κάποιους άλλους. Η παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 12% φέτος. Ο Γκρεγκ Τζόουνς, κλιματολόγος και διευθύνων σύμβουλος της Abacela, ενός οινοποιείου με έδρα το Όρεγκον, είπε στο CNN ότι, πριν από μισό αιώνα, το κράτος δεν μπορούσε να καλλιεργήσει σταφύλια. Τώρα, είπε, η άνοδος της θερμοκρασίας έχει κάνει το Όρεγκον «μία από τις κορυφαίες περιοχές παραγωγής στη χώρα».
Εδώ και περίπου δύο χρόνια, δεν βρέχει σχεδόν καθόλου στο Gratallops, το οποίο βρίσκεται περίπου 90 μίλια δυτικά της Βαρκελώνης. Αυτό έχει ασκήσει σοβαρή πίεση στα αμπέλια της Ustrell. Και το χιόνι, που εισχωρεί στα βαθύτερα στρώματα του εδάφους, παρέχοντας υγρασία στα αμπέλια κατά τους ξηρούς καλοκαιρινούς μήνες, δεν έχει πέσει ούτε μια φορά σε αυτό το διάστημα.
Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι η συγκομιδή Cabernet Sauvignon από την Ustrell – μια ποικιλία σταφυλιών κόκκινου κρασιού που καλλιεργείται παραδοσιακά στην περιοχή του Μπορντό της Γαλλίας, όπου οι συνθήκες είναι πιο υγρές – ήταν η πρώτη που, «κατέρρευσε» φέτος
Οι αμπελώνες στο Gratallops είναι τόσο ξεραμένοι, πρόσθεσε, που 26 από τα 28 οινοποιεία του, συμπεριλαμβανομένου του Celler Devinssi, δημιούργησαν πρόσφατα μια ένωση για να πιέσουν τις τοπικές αρχές για χρηματοδότηση για τη βελτίωση της παροχής νερού για άρδευση, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα παραδίδουν τεράστιες δεξαμενές νερού μέσω φορτηγού.
Η Celler Devinssi δεν κινδυνεύει να κλείσει, αλλά ο τραπεζικός λογαριασμός της 23χρονης εταιρείας θα είναι σχεδόν σίγουρα «στο κόκκινο» φέτος, σύμφωνα με την Ustrell.
Πτώση τιμών, αύξηση του κόστους
Πέρα από τα σύνορα, οι Γάλλοι οινοποιοί αντιμετωπίζουν το αντίθετο πρόβλημα: Πάρα πολύ κρασί.
Η Γαλλία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του OIV, από τη δεύτερη θέση το 2022. Η χώρα διατήρησε το ίδιο επίπεδο παραγωγής με πέρυσι χάρη στις πιο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.
Ωστόσο, η αυξανόμενη προσφορά κρασιού έχει ξεπεράσει τη μείωση της ζήτησης στη Γαλλία και στο εξωτερικό, πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω.
Η αναντιστοιχία ώθησε τις γαλλικές αρχές και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανακοινώσουν ένα κοινό σχέδιο επαναγοράς 200 εκατομμυρίων ευρώ αυτό το καλοκαίρι, επιτρέποντας στους Γάλλους οινοποιούς να πουλήσουν το πλεονάζον απόθεμά τους σε αποστακτήρια για ανακύκλωση σε άλλα αλκοολούχα προϊόντα, όπως απολυμαντικό χεριών.
Η πτώση των τιμών συνέπεσε με την αύξηση του κόστους των εισροών.
Τα τελευταία δύο χρόνια, ένας συνδυασμός αυξανόμενου πληθωρισμού και ιστορικά υψηλών τιμών ενέργειας αύξησε το κόστος εισροών όπως τα λιπάσματα, τα μπουκάλια και τα καύσιμα μεταφοράς. Προσθέστε σε αυτά τα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία έκαναν τον δανεισμό να επενδύσει πολύ πιο δαπανηρή, και τα ήδη στενά περιθώρια κέρδους πολλών οινοποιών έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.
Οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί που αγωνίζονται να πουλήσουν τα δικά τους προϊόντα έχουν βγάλει την οργή τους για τις εισαγωγές από την Ισπανία. Εκατοντάδες από αυτούς κατέβηκαν σε μεγάλο διασυνοριακό αυτοκινητόδρομο τον περασμένο μήνα και εισέβαλαν σε φορτηγά που μετέφεραν ισπανικό κρασί στη Γαλλία. Οι διαδηλωτές έσπασαν κιβώτια και άδειασαν λίτρα εισαγόμενου κρασιού στο δρόμο.
Χαμένος για πάντα
Εντωμεταξύ, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πίνουν λιγότερο κρασί από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, επιλέγουν μπύρα ή αλκοολούχα ποτά αντ’ αυτού ή εγκαταλείπουν εντελώς το αλκοόλ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατανάλωση κρασιού μειώθηκε περίπου κατά 6% μεταξύ 2017 και 2022, δείχνουν τα στοιχεία του OIV, καθώς οι καταναλωτές έχουν αλλάξει τις συνήθειές τους στο ποτό και ο πληθωρισμός έχει διαβρώσει το διαθέσιμο εισόδημά τους. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 1,9 δισεκατομμύρια λιγότερα μπουκάλια κρασιού καταναλώθηκαν πέρυσι σε σχέση με το 2017.
Οι εκτιμήσεις για φέτος, τις οποίες επικαλέστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο, δείχνουν ακόμη πιο απότομη πτώση στις ευρωπαϊκές χώρες, υποδηλώνοντας ότι η τάση μπορεί να επιταχυνθεί.
Πηγή: newsbomb.gr