«Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Μειώνεις τις τιμές για να ενισχύσεις την αγοραστική δύναμη των πολιτών», υποστήριξε μιλώντας στο Ράδιο 98,4 ο Νίκος Χατζόπουλος, πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).
Ο κ. Χατζόπουλος κατέθεσε τις προτάσεις τους-υπενθύμιση προς τον πρωθυπουργό και ζήτησε συνάντηση με τη νέα υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Μιλά για την αξιοπρεπή διαβίωση 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων και των οικογενειών τους, σημειώνει ότι τα μέτρα με την κοινή λογική θα πρέπει να έχουν την πορεία της μείωσης συνολικά των τιμών αγαθών κι υπηρεσιών, και προτάσσει την επαναφορά του ΕΚΑΣ, την κατάργηση της προσωρινής διαφοράς, την εισφορά αλληλεγγύης, την αναλογική σύνταξη, όπως και τις συντάξεις χηρείας.
Οι προτάσεις του ΕΝΔΙΣΥ
Οι συνταξιούχοι απαιτούν και διεκδικούν την αύξηση τους εισοδήματός τους και την ενίσχυση κατ’ επέκταση της αγοραστικής τους δύναμης, όπως λέει ο Νίκος Χατζόπουλος.
Σημειώνει ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αδικημένοι, καθώς θεωρήθηκαν ως «η αγελάδα που μπορούν να αρμέγουν εσαεί», καθώς οι αδικίες σε βάρος τους δε διορθώνονται, αντίθετα κάθε μήνα χάνουν ένα μέρος του εισοδήματός τους. Αναφερόμενος σε εξαγγελίες κι αυξήσεις συντάξεων, μιλά για “ψίχουλα” στα όρια του εμπαιγμού, κι επιδόματα- “κοροϊδία” για να ξεχάσουν τι τους πήραν και δεν το επιστρέφουν.
«Επαναφέρουμε στον δημόσιο διάλογο τα βασικά μας αιτήματα», επισημαίνει. «Έντεκα προτάσεις που δίνουν ανάσα όχι μόνο σε όσους έχουν βγει στη σύνταξη, αλλά και στην ίδια την ελληνική οικονομία, αφού θα στηριχθεί κι άλλο η ιδιωτική κατανάλωση και θα βελτιωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης».
Αναλυτικά οι 11 προτάσεις του Ενιαίου Δικτύου είναι:
«1) Επαναφορά του ΕΚΑΣ: Θέμα που είναι (δυστυχώς) μόνιμα επίκαιρο, λόγω της ακρίβειας που ταλανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά. Το ΕΝΔΙΣΥ έχει διαπιστώσει σε μέλη του-χαμηλοσυνταξιούχους ότι υπάρχουν λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα, που μαζί με το ενοίκιο υπερβαίνουν το μηνιαίο εισόδημά τους. Τίθεται θέμα επιβίωσης, άρα η μνημονιακή διάταξη κατάργησης του ΕΚΑΣ πρέπει να αρθεί. Σημειωτέον ότι το ΕΚΑΣ έφτανε έως 230 ευρώ τον μήνα.
2) Κατάργηση προσωπικής διαφοράς: Άλλη μια μνημονιακή επιλογή που έχει οδηγήσει σε απώλεια εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη της περασμένης χρονιάς δόθηκε επίδομα σε 750.000 συνταξιούχους, λόγω προσωπικής διαφοράς. Άρα οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι για δεύτερη συνεχή χρονιά έχασαν τις αυξήσεις τους, για να πάρουν ένα επίδομα “φιλοδώρημα”. Ζητάμε την άμεση κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και την επίσης άμεση καταβολή όλων των αυξήσεων στο σύνολο των συνταξιούχων της χώρας.
3) Αυξήσεις συντάξεων: Σε άμεση συνάφεια με το αμέσως προηγούμενο αίτημά μας, απαιτούμε οι αυξήσεις στις συντάξεις μας να είναι πραγματικές και να υπερβαίνουν κατά πολύ τον ετήσιο πληθωρισμό. Αυξήσεις 3%, όπως έγινε φέτος, με ετήσιο πληθωρισμό 3,9%, συνιστούν μάλλον φαρσοκωμωδία, που σε περιόδους σκληρής ακρίβειας δεν είναι ανεκτή.
4) Εισφορά αλληλεγγύης: Πάγιο αίτημα των συνταξιούχων είναι η κατάργηση της συγκεκριμένης Εισφοράς, που ταλαιπωρεί πάνω από 750.000 δικαιούχους. Τυχόν τροποποίησή της δε βελτιώνει το εισόδημά μας. Μόνο η κατάργηση, με παράλληλη καταβολή των αναδρομικών που έχουν εισπραχθεί από 01η/08/2010 ως χαράτσι, μπορεί να αποτελέσει πραγματική λύση στο πρόβλημα.
5) Κρατήσεις Υγείας: Ζητάμε να καταργηθεί το 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ για τις πολλαπλές συντάξεις, καθώς και κατάργηση του 6% για τις επικουρικές συντάξεις. Ζητάμε μείωση του ποσοστού από 6% σε 4% και αυτό να παρακρατείται από τη μία μεγαλύτερη σύνταξη. Όπως παρακρατείται σήμερα το 6% απ’ όλες τις συντάξεις, κυρίες και επικουρικές, είναι μέτρο άδικο, όσο και ξεκάθαρα εισπρακτικό και μη ανταποδοτικό!
6) 13η σύνταξη: Άλλη μια κατάφωρη αδικία της σημερινής κυβέρνησης σε βάρος όλων των συνταξιούχων. Το ΕΝΔΙΣΥ απαιτεί επαναφορά της 13ης σύνταξης, με ποσό 700 ευρώ το έτος για όλους τους συνταξιούχους. Μόνο έτσι θα στηριχθεί έμπρακτα το εισόδημα των συνταξιούχων, που για άλλο ένα έτος αναγκάστηκαν να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων με “ψίχουλα” και επιδόματα “φτώχιας”.
7) Όρια ηλικίας: Καμία αύξηση στα όρια ηλικίας. Η κυβέρνηση ανακίνησε προ μηνών το θέμα, χρησιμοποιώντας ως προφανή “λαγό” τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου. Μετά τη γενική κατακραυγή, ο κ. Τσακλόγλου έσπευσε να επισημάνει ότι σε βάθος τριετίας δεν πρόκειται να γίνει καμία παρέμβαση. Ζητάμε να υπάρξει δέσμευση ότι τα όρια ηλικίας θα παραμείνουν αμετάβλητα. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παίζει με τον προγραμματισμό μιας ολόκληρης ζωής, για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, που βρίσκονται κοντά στη λήξη του εργασιακού τους βίου.
8) Κατάργηση των 100 ενσήμων ανά έτος την τελευταία πενταετία (ως απαραίτητη προϋπόθεση για μειωμένη σύνταξη).
9) Αναλογική σύνταξη, σύμφωνα με ό,τι πληρώνει από εισφορές στον εργασιακό του βίο ο καθένας ασφαλισμένος. Σημειωτέον ότι ο e-ΕΦΚΑ έως και σήμερα “τρώει” εισφορές-ένσημα (δεν τα ανταποδίδει στους δικαιούχους). Μέτρο που ισχύει σε όλο τον κόσμο (Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδάς κ.λπ.), π.χ. ασφαλισμένοι με 1.000, με 2.000, με 3.000, με 4.000 ημέρες εργασίας να δίνεται αναλογική σύνταξη.
10) Συντάξεις χηρείας: Να δίνονται σε όλες τις κύριες συντάξεις η εθνική σύνταξη ολόκληρη (σύμφωνα με τα έτη ασφάλισης του θανόντα), ανεξάρτητα αν υπάρχει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος. Σε όλες τις συντάξεις χηρείας, κύριες και επικουρικές, να ισχύει το 70% της αρχικής απόφασης του θανόντα, καθώς ζητάμε και κατάργηση της τριετίας.
11) Να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις από τον e-ΕΦΚΑ. Να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους. Ο e-ΕΦΚΑ δεν εφαρμόζει τον νόμο και συγκεκριμένα δεν έχει κάνει επανυπολογισμό σε 200.000 περίπου κύριες συντάξεις. Έχει διαπιστωθεί ότι και εκεί που έχει γίνει ο επανυπολογισμός έχουν γίνει αρκετά λάθη. Όσο για τις επικουρικές συντάξεις έχει γίνει λάθος η αναπροσαρμογή από το 2016 σε 12 συγχωνευθέντα ταμεία, με αποτέλεσμα σε 300.000 συντάξεις να μην έχει εφαρμοστεί ο νόμος».
neakriti,gr