Στα “κάγκελα” βρίσκονται οι επιχειρηματίες της εστίασης, τόσο πανελλαδικά όσο και στην Κρήτη, για την υποχρεωτική διασύνδεση ταμειακών – POS και τονίζουν την επιτακτική ανάγκη να δοθεί παράταση.
Πρόκειται για πρόγραμμα της ΑΑΔΕ που χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και μέσω του οποίου επιχειρείται να μπει φρένο στις κομπίνες με τις αποδείξεις για την απόκρυψη τζίρου.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου κα. Μαρία Αντωνακάκη περιγράφει στο Cretalive το πρόβλημα ως εξής: «ο επιχειρηματίας δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει την διαδικασία στην ώρα του, επειδή υπάρχει πρόβλημα με τους τεχνικούς οι οποίοι με τη σειρά τους δεν προλαβαίνουν να ανταπεξέλθουν σε τόσες χιλιάδες επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με την ίδια στα γραφεία των τεχνικών επικρατούν τεράστιες ουρές με τους ίδιους να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο μεγάλο φόρτο εργασίας που έχουν από τα αιτήματα των επιχειρήσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο στο Ηράκλειο έχει διασυνδεθεί μόνο το 30% μέχρι σήμερα, ενώ ο στόχος είναι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες να έχει γίνει η διασύνδεση για το 100% των επιχειρήσεων καφέ και εστίασης.
Ο στόχος αυτός είναι πρακτικά ανέφικτος, σύμφωνα με την κα. Αντωνακάκη, ενώ ασκούνται πιέσεις και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) για να δοθεί παράταση στους επιχειρηματίες.
«Το μείζον ζήτημα είναι τα πρόστιμα πάνω από 10.000 ευρώ που θα κληθούμε να καταβάλλουμε από τις 2 Μαΐου και έπειτα αφού η καταληκτική ημερομηνία για τη διασύνδεση είναι μέχρι 30 Απριλίου» εξηγεί η ίδια και συνεχίζει λέγοντας πως «στην περίπτωση που ο επιχειρηματίας δεν έχει κάνει το ειδικό ραντεβού που κλείνεται μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, που να αποδεικνύει ότι εντός του Απριλίου θα κάνει τη διασύνδεση, το πρόστιμο είναι πάνω από 10.000 ευρώ και ως εκ τούτου ζητάμε να δοθεί παράταση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναλύει η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού, «το πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει ότι εάν αυτά τα χρήματα δεν έχουν απορροφηθεί μέσω των voucher που έχουν εγκριθεί (200 ευρώ ανά επιχείρηση) για κάθε επιχειρηματία, χάνονται τα χρήματα αυτά οπότε εμείς είμαστε εκτεθειμένοι».