Άμεση ήταν η αντίδραση των αγορών με άλμα για πετρέλαιο και χρυσό μπροστά στη νέα κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή μετά την είδηση για την αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, που ήρθε ως απάντηση στην επίθεση με drones και πυραύλους της Τεχεράνης το περασμένο Σάββατο.
Οι τιμές για το πετρέλαιο έχουν πάρει την ανιούσα από νωρίς τα ξημερώματα της Παρασκευής, πραγματοποιώντας «άλμα» ακόμα και έως 3%. Παράλληλα, οι τιμές του χρυσού φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ και οι ασιατικές αγορές που κλείνουν σε λίγη ώρα έχουν μεγάλες απώλειες.
Πάνω από 3% η άνοδος για το πετρέλαιο
Δεδομένου ότι το Ιράν ξεκίνησε να διαψεύδει τα περί πυραυλικής επίθεσης, ενώ διαβεβαίωσε και για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, η «αλματώδης» άνοδος στο πετρέλαιο άρχισε να περιορίζεται μερικώς. Αυτή την ώρα το μπρεντ σημειώνει άνοδο 1,70% στα 88,60 δολάρια και το WTI ανεβαίνει κατά 1,52% στα 84,25 δολάρια. Το μπρεντ νωρίτερα έφτασε και τα 90 δολάρια το βαρέλι.
Εκτίναξη για χρυσό
Παράλληλα, οι τιμές του χρυσού εκτινάχθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό στα 2.411,09 ανά ουγγιά, ενώ το γεν ενισχύθηκε κατά 0,45% στα 153,93 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο της ιρανικής πόλης Ισφαχάν και ότι οι πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Τεχεράνης, του Ισφαχάν και του Σιράζ έχουν ανασταλεί. Ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων Flight Radar 24 έδειξε ότι πολλές πτήσεις εκτράπηκαν πάνω από τον ιρανικό εναέριο χώρο νωρίς την Παρασκευή.
«Με τα προφανή χτυπήματα του Ισραήλ στο Ιράν σήμερα, σε αντίποινα για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ την περασμένη Κυριακή, έχουμε πλέον έναν άμεσο θερμό πόλεμο έθνος με έθνος», δήλωσε ο διευθυντής της Rapidan Energy για την Παγκόσμια Υπηρεσία Πετρελαίου, Clay Seigle. «Το κεφάλαιο του “σκιώδους πολέμου” έφτασε στο τέλος του», πρόσθεσε.
«Στο κόκκινο» και τα ασιατικά χρηματιστήρια
Εν μέσω της κλιμάκωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ο σταθμισμένος δείκτης της Ταϊβάν ηγήθηκε των απωλειών στην Ασία την Παρασκευή, σημειώνοντας πτώση 3,44%. Ο ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε κατά 2,47%, περιορίζοντας τις προηγούμενες απώλειες, ενώ ο ευρείας βάσης Topix υποχώρησε κατά 1,8%. Την Παρασκευή, η Ιαπωνία δημοσίευσε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου, με το συνολικό ποσοστό πληθωρισμού να διαμορφώνεται στο 2,7%, χαμηλότερα από το 2,8% του Φεβρουαρίου. Ο πυρήνας του πληθωρισμού – ο οποίος αφαιρεί τις τιμές των νωπών τροφίμων – διαμορφώθηκε στο 2,6%, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση 1,76%, αφού ηγήθηκε των κερδών στην Ασία την Πέμπτη, ενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,59%.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 1,14%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,23%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε κατά 0,88%.
«Ασανσέρ» το bitcoin
Από τα 58.000 δολάρια έως και άνω των 62.000 κινείται το bitcoin λόγω των αντιποίνων του Ισραήλ στο Ιράν. Καθώς η κατάσταση φαίνεται να αποκλιμακώνεται η αγορά των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται πλέον στην αναμονή του halving. Μικρή ανάκαμψη σημείωσε και το Ethereum, που εξακολουθεί ωστόσο να βρίσκεται λίγο κάτω από τα 3.000 δολάρια.
Ο «σκιώδης πόλεμος» τελείωσε
Το Ισραήλ υποσχέθηκε την Κυριακή ότι το Ιράν θα πληρώσει για τη μεγάλης κλίμακας αεροπορική επίθεση το σαββατοκύριακο στο εβραϊκό κράτος. Μια μέρα νωρίτερα, το Ιράν έπληξε στρατιωτικούς στόχους εντός του Ισραήλ, εκτοξεύοντας περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο ισραηλινό έδαφος.
«Με τα φαινομενικά χτυπήματα του Ισραήλ στο Ιράν σήμερα, ως αντίποινα για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ την περασμένη Κυριακή, έχουμε τώρα έναν άμεσο θερμό πόλεμο μεταξύ χωρών», δήλωσε ο διευθυντής της Global Oil Service της Rapidan Energy, Clay Seigle.
«Το κεφάλαιο “σκιώδης πόλεμος” έφτασε στο τέλος του», πρόσθεσε.
Υποστήριξε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Ωστόσο, επεσήμανε ότι ο «μεγάλος κίνδυνος» για τις αγορές πετρελαίου στον επεκτεινόμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή είναι να διακοπούν οι εξαγωγές πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο. Η περιοχή είναι υπεύθυνη για τη διάθεση στην παγκόσμια αγορά περισσότερων από 20 εκατ. βαρλειών πετρελαίου την ημέρα.
Μια διακοπή ή το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ, ενός βασικού σημείου ασφυξίας που βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ομάν και μέσω του οποίου ρέει καθημερινά το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, θα προκαλούσε επίσης αύξηση των τιμών του πετρελαίου.
«Μια διαταραχή του Ορμούζ θα ήταν πολύ σοβαρή για την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας πιθανώς τις τιμές του πετρελαίου σε τριψήφια επίπεδα σε επίπεδα που προκαλούν καταστροφή της ζήτησης», πρόσθεσε.