Με πρακτικές αμφιβόλου ορθότητας ξεκίνησαν την «εκστρατεία» ενημέρωσης των καταναλωτών ορισμένοι πάροχοι του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου και ήδη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο από τους πολίτες, όσο και από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ενώ δεν αποκλείεται η παρέμβαση της αρμόδιας αρχής για το νόμιμο και ηθικό της υπόθεσης.
Συγκεκριμένου, με φόντο την εφαρμογή των νέων τιμολογίων από την αρχή του 2024, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν τους καταναλωτές σχετικά με το νέο σύστημα τιμολόγησης, αλλά και το γεγονός πως όσοι καταναλωτές δεν επιλέξουν τιμολόγιο, θα μεταπέσουν, αυτομάτως, στο ειδικό «πράσινο» τιμολόγιο την 1η Ιανουαρίου του 2024.
Ωστοσο, σε ορισμένες περιπτώσεις τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που έλαβαν οι καταναλωτές έχουν οριακά «παραπλανητικό» χαρακτήρα, καθώς οι πάροχοι εμφανίζουν το πράσινο τιμολόγιο ως την «ακριβότερη επιλογή», σε σχέση με κάποιο άλλο από τα τιμολόγια που προσφέρουν και προτρέπουν τους πελάτες τους να επιλέξουν πριν από την 1η Ιανουαρίου συγκεκριμένο τιμολόγιο, κάτι που δεν είναι υποχρεωτικό.
Μάλιστα, ορισμένοι πάροχοι σημειώνουν στα μηνύματα τους πως «ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ» ενέργεια από την πλευρά του καταναλωτή, κάτι που ενδεχομένως να μπερδέψει τον χρήστη, καθώς στην πραγματικότητα δεν απαιτείται καμία ενέργεια, αν ίδιος δεν το επιθυμεί.
Σε τι διαφέρει το πράσινο τιμολόγιο
Πρόκειται για ένα ειδικό τιμολόγιο κοινό για όλους τους παρόχους, το οποίο είναι ομοιόμορφο για όλους τους παρόχους και διευκολύνει έτσι τη σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών και τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφορία των καταναλωτών για τις τιμές των προμηθευτών.
Την 1η κάθε μήνα, η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του εκάστοτε προμηθευτή και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο το βασικό πλεονέκτημα του τιμολογίου με πράσινο κώδικα πως διευκολύνει τη σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών και έτσι ο καταναλωτής θα γνωρίζει, στις αρχές του κάθε μήνα, τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τον επόμενο μήνα, αλλά και τι τιμές προσφέρουν όλοι οι υπόλοιποι προμηθευτές για τις ίδιες ή αντίστοιχες υπηρεσίες και προϊόντα.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι λεπτομέρειες εφαρμογής του ειδικού, πράσινου τιμολογίου, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουάρίου προβλέπουν πως:
Το ειδικό τιμολόγιο θα μπορεί να εμπεριέχει και πάγια χρέωση προμήθειας, ύψους έως 5 ευρώ ανά μήνα, καθώς και εκπτώσεις.
Η βασική τιμή προμήθειας θα παραμένει σταθερή, κατ’ ελάχιστον για έξι μήνες, ενώ η πάγια χρέωση προμήθειας και οι εκπτώσεις θα μπορούν να τροποποιούνται κάθε μήνα.
Από την 1η Ιανουαρίου 2024 εισάγεται στους λογαριασμούς κατανάλωσης και σε κάθε ενημερωτικό μήνυμα των παρόχων στους πελάτες τους (ηλεκτρονικό ή έντυπο), κωδικός QR και το link του εργαλείου σύγκρισης τιμών της ΡΑΑΕΥ (energycost.gr). Κατά αυτό τον τρόπο, ο καταναλωτής θα μπορεί εύκολα να συγκρίνει το κοινό τιμολόγιο μεταξύ των παρόχων και να επιλέγει αυτό που επιθυμεί ανάλογα με τις ανάγκες του.
Oι τιμές των προμηθευτών
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία για τις τιμές των παρόχων στο «πράσινο» τιμολόγιο, εμφανίζονται μεγάλες αποκλίσεις στις προσφορές των προμηθευτών.
Όπως προκύπτει από τις παραμέτρους που κατέθεσαν οι εταιρίες στη Ρυθμιστική Αρχή, μέχρι στιγμής, η χαμηλότερη τιμή παρόχοι είναι αυτή που προσφέρει η ΔΕΗ στα 15,932 σεντς ανά κιλοβατώρα, ενώ οι τεσσάρων ακόμα προμηθευτών κυμαίνονται στα 16,596 σεντς, 17,195 σεντς, 19,654 σεντς και 20,572 σεντς ανά κιλοβατώρα.
Τα παραπάνω προκύπτουν με υπόθεση ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο το Δεκέμβριο θα διαμορφωθεί στα 122 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ωστόσο οι τελικές τιμές που θα ισχύσουν τον Ιανουάριο θα ανακοινωθούν την 1η Ιανουαρίου, όταν θα υπάρχει και η πλήρης εικόνα από το σύνολο των προμηθευτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά.
cnn.gr