Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια δεν λείπουν από κανένα σπίτι και αυτήν την περίοδο αρχίζει παραδοσιακά κάθε χρόνο το στόλισμα για τις γιορτές.
Ωστόσο, άπαντες, την εποχή που η ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά, αναρωτιούνται εάν τα λαμπιόνια των Χριστουγέννων θα μπορούσαν να ανεβάσουν επικίνδυνα τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Μετά λοιπόν το ρεπορτάζ με τις πιο ενεργοβόρες συσκευές μέσα σε ένα νοικοκυριό, το economistas.gr παρουσιάζει έναν χρηστικό οδηγό με όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια. Ποια πρέπει να προτιμάμε και τι πρέπει να προσέχουμε; Τα ανάβουμε άφοβα από άποψη κόστους;
Απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα δίνει ο κ. Άγγελος Κουντουργιάννης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων του Νομού Θεσσαλονίκης (ΣΕΗΘ) με τον οποίο ήρθε σε επικοινωνία το economistas.gr.
Διαβάστε επίσης: Οι οικιακές συσκευές που «καίνε» περισσότερο ρεύμα – Τα «SOS» των ειδικών
Όπως αναφέρει τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια από μόνα τους δεν αποτελούν… κίνδυνο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ειδικότερα μάλιστα εάν πρόκειται για λαμπτήρες τύπου LED.
«Η κατανάλωση δεν είναι μεγάλη. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, ο στολισμός ενός μέσου σπιτιού με λαμπάκια νέου τύπου (LED) ισοδυναμεί με όσο ρεύμα καίει το μισό μιας λάμπας ενός δωματίου», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΗΘ, δίνοντας έτσι το… ελεύθερο για χριστουγεννιάτικους στολισμούς.
«Ακόμα και τα λαμπάκια παλαιού τύπου (πυρακτώσεως) -που σπάνια πλέον συναντάμε- έχουν ναι μεν μεγαλύτερη κατανάλωση, αλλά και αυτή δεν είναι σημαντική», υπογραμμίζει ο κ. Κουντουργιάννης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.
Πώς υπολογίζουμε το πόσο ρεύμα καίνε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια
Το κάθε σετ με φωτάκια αναγράφει πάνω του τα συνολικά Watt. Αφού ξέρουμε τα Watt, τα διαιρούμε με το 1.000. Από αυτή τη διαίρεση προκύπτει το κιλοβάτ.
Επόμενο βήμα είναι να βάλουμε στην εξίσωση τις ώρες λειτουργίας, τις οποίες πολλαπλασιάζουμε με το κιλοβάτ που προέκυψε από την παραπάνω διαίρεση.
Το αποτέλεσμα που προκύπτει το πολλαπλασιάζουμε με το τρέχον κόστος της κιλοβατώρας και έτσι καταλήγουμε στην ημερήσια κατανάλωση ρεύματος.
Ωστόσο, μια τέτοια διαδικασία σύμφωνα με τον κ. Κουντουργιάννη δεν είναι αναγκαία, αφού η κατανάλωση που έχουν τα λαμπάκια επιβαρύνει ελάχιστα τον ενεργειακό προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού.
Τα SOS των ειδικών
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΗΘ αυτό που θα πρέπει να μας αφορά σε μεγαλύτερο βαθμό δεν είναι η μηδαμινή κατανάλωση, αλλά η ασφάλεια μας.
Σύμφωνα με τον κ. Κουντουργιάννη:
Αγοράζουμε λαμπιόνια από επώνυμα μαγαζιά καθώς η αγορά έχει γεμίσει από παραγωγές τρίτων χωρών που είναι αμφιβόλου ποιότητας
Δείχνουμε ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή πολύπριζα και στις αυτοσχέδιες επεκτάσεις τους. Εάν πρόκειται για μεγάλους στολισμούς απευθυνθείτε σε ένα ειδικό συνεργείο προκειμένου να υπάρχουν όλα τα μέτρα
«Ειδικότερα με τους εξωτερικούς χώρους πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί, καθώς μία κακή σύνδεση, ένα πολύπριζο τυλιγμένο με μια σακούλα, όπως συνηθίζουν πολλοί να κάνουν, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Προσοχή επίσης στα κλαδιά που απλώνουμε τα λαμπάκια, αλλά και στα κατοικίδια την ώρα του στολισμού, καθώς έστω και μια μικρή δαγκωματιά στα καλώδια είναι ικανή να προκαλέσει ηλεκτροπληξία», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΕΗΘ.
Πηγή:economistas.gr