Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις ριζικές αλλαγές που έρχονται στον ΕΛΓΑ, ο οποίος πλέον θα λειτουργεί ακόμα πιο ουσιαστικά ως ζώνη ασφαλείας για τους παραγωγούς, ώστε να μην μπλέκουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας αναμένοντας για καιρό να αποζημιωθούν.
Με τις ανάγκες του κλάδου να αυξάνονται συνεχώς λόγω και της κλιματικής αλλαγής, οι συνέπειες της οποίας έχουν ήδη εισβάλει στη ζωή μας, με χιλιάδες παραγωγούς να μετράνε τις πληγές τους πέφτοντας θύματα φυσικών φαινομένων, ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ έρχεται να βάλει τέλος στα προβλήματα. Το υπό διαβούλευση μέχρι τις 11 Ιουνίου νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τίτλο “Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή” προβλέπει, μεταξύ άλλων, αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο των αγροτικών κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις με οικονομικές απώλειες σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, ρυθμίσεις για την επιχορήγηση κατ’ επάγγελμα και μη αγροτών, καθώς και την οριοθέτηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Οι ρυθμίσεις που αφορούν τον αγροτικό τομέα περιέχονται στο κεφάλαιο Γ και επιδιώκουν, εκτός των άλλων, «την τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την κρατική αρωγή, με στόχο την αρτιότερη και δικαιότερη στήριξη των πληγέντων από φυσικές καταστροφές και θεομηνίες», όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.
Απώτερος σκοπός όμως των αλλαγών που έρχονται είναι «να μη χρειάζεται να μπλέκουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας έως ότου καταφέρουν να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί», όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Μικρών Συνεταιρισμών Μύρων Χιλετζάκης.
Οι αλλαγές αφορούν στον κανονισμό για τις ενισχύσεις, ο οποίος αυτή τη στιγμή απαιτεί δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες και σύμφωνα με τους παραγωγούς πρέπει να διαφοροποιηθεί.
«Ο ΕΛΓΑ στηρίζει χρόνια τώρα τον παραγωγό και είναι το αποκούμπι του. Ο υφιστάμενος κανονισμός του ΕΛΓΑ έχει να διαφοροποιηθεί εδώ και 25 χρόνια. Η πιο πρόσφατη παρέμβαση που έγινε σε αυτόν ήταν το 2011. Η κλιματική αλλαγή, όμως, έχει επιφέρει πολλά προβλήματα στην παραγωγή και κατ’ επέκταση στους αγρότες. Ο ΕΛΓΑ έχει δώσει 1.200.000.000 ευρώ (1 δισ. 200 εκατομμύρια ευρώ) μέχρι τώρα, στηρίζοντας τους παραγωγούς αυτούς. Πρόκειται για ένα αυτόνομο οικονομικά ταμείο, που επιβιώνει από τους ίδιους τους παραγωγούς. Αυτό σημαίνει πως το 80% των εξόδων του ΕΛΓΑ, π.χ. αποζημιώσεις κ.λπ., τα καλύπτουν οι παραγωγοί και μόνο τα λειτουργικά έξοδα καλύπτονται από κρατική εισφορά», τόνισε ο κ. Χιλετζάκης.
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις ριζικές αλλαγές που έρχονται στον ΕΛΓΑ, ο οποίος πλέον θα λειτουργεί ακόμα πιο ουσιαστικά ως ζώνη ασφαλείας για τους παραγωγούς, ώστε να μην μπλέκουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αναμένοντας για καιρό να αποζημιωθούν
Στην κατεύθυνση να αλλάξουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αίτημα των παραγωγών – κάτι που βλέπει με μεγάλη ευλάβεια η Ευρωπαϊκή Ένωση – αποτελεί η δημιουργία Ευρωπαϊκού Γραφείου Στήριξης, που θα λειτουργεί ως κουμπαράς, έτσι ώστε το ποσό που θα συγκεντρώνεται να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν σε περιπτώσεις ζημιών από καιρικά φαινόμενα κ.λπ. Κάτι που, ως φαίνεται, τείνει να πάρει σάρκα και οστά…
«Ο παραγωγός θα πρέπει να είναι ασφαλισμένος, οπότε και θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει έναν τύπο ασφάλειας με απώτερο σκοπό τη στήριξή του, αλλά και την επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσής του», είπε ο κ. Χιλετζάκης, υπογραμμίζοντας πως ουσιαστικό ρόλο ως προς την κατεύθυνση αυτή θα παίξει και το γεγονός ότι οι δηλώσεις σε κάθε περίπτωση θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ώστε να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία, θα γίνεται ψηφιακά η απεικόνιση των δηλώσεων, με τη διαδικασία παράλληλα των πληρωμών να γίνεται πιο άμεση.
Υπογραμμίζοντας λοιπόν πως «επιτέλους φαίνεται να μπαίνει το νερό στο αυλάκι» και εν αναμονή του νέου κανονισμού, ο κ. Χιλετζάκης καταλήγει λέγοντας πως «ήταν αναγκαίο να τροποποιηθεί ο ΕΛΓΑ, καθώς είναι το μόνο εργαλείο που έχει στα χέρια του ο Έλληνας παραγωγός για να συνεχίσει να καλλιεργεί, καθώς με όλα αυτά που συμβαίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής πρέπει να νιώθει ασφαλής ότι θα λάβει τα χρήματα για τη ζημιά που υπέστη λόγω καιρικών φαινομένων».
ΥΠΑΑΤ: Πώς χορηγείται η βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών
Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση βεβαιώσεων εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) δίνει το ΥΠΑΑΤ με εγκύκλιό του. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, προκειμένου για τη χορήγηση βεβαίωσης εγγραφής, στο ΜΑΑΕ και τον έλεγχο για την απόδοση της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη ή του κατόχου αγροτικής εκμετάλλευσης ή του επαγγελματία αγρότη νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα, θα πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίζεται «για την απόδειξη της κατοχής αγροτικής εκμετάλλευσης και τον υπολογισμό του ετήσιου χρόνου απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση: αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, του αντίστοιχου έτους με τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος».
Συμπληρωματικά, διευκρινίζεται ότι έως και την ημερομηνία λήξης της υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος του φορολογικού έτους 2023, για τη χορήγηση βεβαιώσεων ΜΑΑΕ, λαμβάνονται υπόψη:
Στην περίπτωση κατά την οποία δεν έχει υποβληθεί η Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2023, τα οικονομικά στοιχεία φορολογικού έτους 2022, σε συσχέτιση με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2022 και την ΕΑΕ έτους 2023, προς απόδειξη ότι συνεχίζεται η κατοχή της αγροτικής εκμετάλλευσης, καθώς και η ασφάλιση στον ΕΦΚΑ – πρώην ΟΓΑ με την ιδιότητα του αγρότη, κτηνοτρόφου-πτηνοτρόφου, μελισσοκόμου, αλιέα, υδατοκαλλιεργητή ή λειτουργούντα αγροτουριστικές μονάδες έως 10 δωματίων, ή παραγωγού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως 500 KW και αγρεργάτη/εργάτη γης για το χρονικό διάστημα από το έτος 2022 έως σήμερα.
Στην περίπτωση που έχει υποβληθεί η Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2023, τα οικονομικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2023, σε συσχέτιση με την ΕΑΕ έτους 2023 και 2024, εφόσον έχει αρχίσει η υποβολή της ΕΑΕ 2024, καθώς και η ασφάλιση στον ΕΦΚΑ-πρώην ΟΓΑ με την ιδιότητα του αγρότη, κτηνοτρόφου-πτηνοτρόφου, μελισσοκόμου, αλιέα, υδατοκαλλιεργητή ή λειτουργούντα αγροτουριστικές μονάδες έως 10 δωματίων, ή παραγωγού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως 500 KW και αγρεργάτη/εργάτη γης για το χρονικό διάστημα από το έτος 2023 έως σήμερα.
Υποχρεωτική η προσκόμιση για την απόδειξη της κατοχής αγροτικής εκμετάλλευσης και τον υπολογισμό του ετήσιου χρόνου απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση, το αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης.
Από την ημερομηνία λήξης υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2023, λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά στοιχεία φορολογικού έτους 2023, σε συσχέτιση με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2023 και την ΕΑΕ έτους 2024, προς απόδειξη ότι συνεχίζεται η κατοχή της αγροτικής εκμετάλλευσης, καθώς και η ασφάλιση στον ΕΦΚΑ-πρώην ΟΓΑ με την ιδιότητα του αγρότη, κτηνοτρόφου-πτηνοτρόφου, μελισσοκόμου, αλιέα, υδατοκαλλιεργητή ή λειτουργούντα αγροτουριστικές μονάδες έως 10 δωματίων, ή παραγωγό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως 500 KW και αγρεργάτη/εργάτη γης για το χρονικό διάστημα από το έτος 2023 έως σήμερα.
Η πρώτη υποβολή
Η ΕΑΕ έτους 2024, εφόσον υποβάλλεται για πρώτη φορά, λαμβάνεται υπόψη, σε συσχέτιση με τα οικονομικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2023, για τη χορήγηση βεβαιώσεων στις παρακάτω περιπτώσεις: Στους νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του ΜΑΑΕ. Στους κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης, εφόσον έχει γίνει ένταξη του ενδιαφερόμενου στο κανονικό ή στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.
Οι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης αποδεικνύουν την ένταξή τους στο κανονικό ή στο ειδικό καθεστώς με την προσκόμιση των στοιχείων Μητρώου-Επιχείρησης (εικόνα επιχείρησης), από την προσωποποιημένη πληροφόρηση μέσω της ψηφιακής πύλης my AADE ή με τη βεβαίωση έναρξης/μεταβολής εργασιών φυσικού προσώπου στη ΔΟΥ.
Για τη χορήγηση βεβαίωσης εγγραφής στο ΜΑΑΕ και την απόδοση της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη ή του κατόχου αγροτικής εκμετάλλευσης για παρελθόντα έτη, τα δικαιολογητικά τα οποία πρέπει να υποβληθούν στο αρμόδιο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (ΤΑΑΕ) είναι αυτά που ίσχυαν κατά περίπτωση, κατά τη χρονική περίοδο για την οποία αιτείται ο ενδιαφερόμενος χορήγηση βεβαίωσης.
neakriti.gr