Την αύξηση στο επίδομα παιδιού, ως μέρος των μέτρων για την ενίσχυση της οικογένειας, εξετάζει η κυβέρνηση, με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να βρίσκει τα αναγκαία κονδύλια ώστε το μέτρο αυτό να περιληφθεί στο λεγόμενο “πακέτο της ΔΕΘ”.
Η αύξηση των μισθών οδήγησε αρκετούς γονείς να μη δικαιούνται φέτος το επίδομα παιδιού, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ποσό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην αύξηση του ποσού του επιδόματος παιδιού.
Συγκεκριμένα, η μείωση των δικαιούχων έφερε και μείωση της δαπάνης για επιδόματα παιδιού κατά 156.172.114 ευρώ, όπως γράφει το newmoney.gr. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με μείωση της δαπάνης κατά 15,8% θα μπορούσε να διατεθεί για την αύξηση είτε των επιδομάτων είτε για την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να μην βγουν από το επίδομα όσοι είχαν αύξηση εισοδήματος.
Αυτή τη στιγμή το επίδομα ξεκινά από τα 28 ευρώ για το ένα παιδί και φτάνει ως τα 140 ευρώ για το τρίτο και πάνω, με κλιμάκωση ανάλογη με το οικογενειακό εισόδημα. Στο τραπέζι είναι και η επιδοματική εξίσωση ή εξομοίωση τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.
Με δεδομένη την ακρίβεια που πλήττει τις οικογένειες με παιδιά, εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η αύξηση του επιδόματος για τους δικαιούχους. Εναλλακτικά, αντί της αύξησης των επιδομάτων, εξετάζεται η αύξηση στα εισοδηματικά όρια ώστε να μη χάσουν το επίδομα ή να μην πάρουν μικρότερο ποσό όσοι είχαν αύξηση στις αποδοχές ή στα υπόλοιπα εισοδήματά τους.
Ειδικότερα, το επίδομα παιδιού ανέρχεται σήμερα για το πρώτο και δεύτερο παιδί το επίδομα είναι: 70 ευρώ, 42 ευρώ, 28 ευρώ και για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί: 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56. Το επίδομα παιδιού παρέχεται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω από 1.5 εκατ. παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1.050.000.000 ευρώ. Καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.
Όσο για το επίδομα στέγασης, που σήμερα κυμαίνεται από 70 ως 210 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα, οι όποιες αλλαγές θα πάνε “πακέτο” με τις παρεμβάσεις για την κοινωνική στέγη, που θα “ξεδιπλωθούν” από το Φθινόπωρο και μετά, συμπεριλαμβάνοντας νέους περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, το διευρυμένο πρόγραμμα “Σπίτι μου”, τον πρώτο διαγωνισμό για την “Κοινωνική Αντιπαροχή”.