Στο μαχητό τεκμήριο ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση υπερασπιζόμενη το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής και κυρίως έναντι της κριτικής από την αγορά και από την αντιπολίτευση. Οι ενστάσεις ως προς το νέο νομοσχέδιο εστιάζουν στο γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι καταγράφουν ζημιές ή και τα όποια έσοδα που έχουν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ακριβότερη καθημερινότητα. Επίσης, ότι παρά τις δεσμεύσεις για μειώσεις τεκμηρίων, αυτά επανέρχονται.
Το τεκμήριο εισοδημάτων που εισάγεται με το νομοσχέδιο είναι μαχητό. Αυτό τονίζεται από στελέχη της κυβέρνησης και ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα μπουν νέοι φόροι, αλλά θα υπάρξει μαχητό τεκμήριο εισοδημάτων, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης.
Τόσο από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αλλά και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη. “το τεκμήριο εισοδημάτων που εισάγεται με το νομοσχέδιο είναι μαχητό”, αναφέρει χαρακτηριστικά, απαντώντας στις βολές της αντιπολίτευσης και πως οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στην πλήρη εφαρμογή τους εκτιμάται ότι θα αποδώσουν 3 δις. ευρώ ετησίως.
Τι σημαίνει αυτό: Η ελάχιστη αμοιβή αποτελεί μαχητό τεκμήριο που μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία (π.χ. στρατιωτική θητεία, νοσηλεία σε νοσοκομείο, κράτηση σε φυλακή, κ.λπ.) Το ποσό της ελάχιστης αμοιβής προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε 3 χρόνια εργασίας μετά τη πρώτη τριετία και έως 30% για τρείς τριετίες με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 14.196 ευρώ.
Τι γίνεται αν κάποιος επαγγελματίας έχει ζημιές;
Το σύστημα της «ελάχιστης αμοιβής» που θεσπίζεται, αντανακλά στην ελάχιστη αξία της προσωπικής εργασίας του αυτοαπασχολούμενου στην επιχείρησή του. Το εισόδημα δηλαδή που τεκμαίρεται ότι έχει προσωπικά ο ίδιος, αποκομίζοντας κάτι περισσότερο από τον εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με τις νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις, αυτό μόνο το εισόδημα φορολογείται. Υπογραμμίζεται ότι σε κάθε περίπτωση το τεκμήριο είναι μαχητό και προβλέπονται εξαιρέσεις, μειώσεις και απαλλαγές όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με τις αλλαγές στις επόμενες φορολογικές δηλώσεις, για τα φετινά δηλαδή εισοδήματα, κανείς ελεύθερος επαγγελματίας και αυτοαπασχολούμενος δεν θα μπορεί να δηλώνει κάτω από 10.920 ευρώ.
Το ανώτατο όριο ορίζεται στις 50.000 ευρώ καθώς λαμβάνεται υπόψη σειρά παραδοχών όπως τα έτη δραστηριότητας, ο τζίρος και η μισθοδοσία του απασχολούμενου προσωπικού , εφόσον βεβαίως υπάρχει. Απο την άλλη πλευρά, η πρώτη τριετία εργασίας, τυχόν αναπηρία αλλά και ο τόπος εργασίας μειώνουν το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να δηλωθεί.
“Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί σοβαρά ότι η μεταρρύθμιση καταστρέφει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μόνο όσοι θέλουν να χαϊδέψουν τα αυτιά εκείνων που φοροδιαφεύγουν συστηματικά μπορεί να ισχυριστούν κάτι τέτοιο”, αναφέρουν από ο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό, ενώ το 4% πληρώνει το 50% των φόρων στη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων.
Το ανώτατο όριο ορίζεται στις 50.000 ευρώ
Το σύστημα της «ελάχιστης αμοιβής» αντανακλά στην ελάχιστη αξία της προσωπικής εργασίας
«Καλός εργαζόμενος-κακός επαγγελματίας και επιχειρηματίας»
Η αγορά από την άλλη, όπως οι βιοτέχνες, ιδιαιτέρως οι μικροί και πολύ μικροί επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι, μετά τις αλλαγές αναφέρουν ότι ήδη χωρίς εξαίρεση, φορολογούνται από μηδέν εισόδημα, με το τέλος επιτηδεύματος, που αντιστοιχεί σε εισόδημα 14.500 ευρώ, για ένα μισθωτό.
Όπως για παράδειγμα τονίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας δεν είναι όλες οι μικρές επιχειρήσεις φοροκλέφτες – όπως δεν είναι και όλες οι μεγάλες. Επισημαίνεται δε ότι κάθε τέτοιος γενικός χαρακτηρισμός, του τύπου «καλός εργαζόμενος-κακός επαγγελματίας και επιχειρηματίας», ενέχει τον κίνδυνο κοινωνικής αδικίας, στοχοποίησης και αντιπαλότητας.
Βολές και από τον ΣΥΡΙΖΑ με την αξιωματική αντιπολίτευση να κρίνει αυστηρά το φορολογικό νομοσχέδιο επισημαίνοντας ότι πλήττει το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και αποδεικνύει περίτρανα την απροθυμία και αδυναμία της να ελέγξει τη μεγάλη και πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου προχωρούν σε άδικα, οριζόντια μέτρα άμεσης φορολογίας που πλήττουν ιδίως τους νεότερους επαγγελματίες.
Από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι έλεγαν στην ΝΔ ότι θα καταργήσουν το τέλος επιτηδεύματος, δεν καταργείται παρά μόνο στο 50%. Έλεγαν ότι θα καταργήσουν απόλυτα τα τεκμήρια, βλέπουμε ότι όλα αυτά επανέρχονται.
Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα και τα τεκμήρια διαβίωσης
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να εμφανίσουν στη φορολογική δήλωση του επόμενου έτους καθαρό εισόδημα κάτω από 10.920 ευρώ που αντιστοιχεί στο κατώτατο μισθό των 780 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα επί 14 μήνες.
Μάλιστα σε περίπτωση που ο ελεύθερος επαγγελματίας απασχολεί εργαζόμενο με αποδοχές 20.000 ευρώ τότε θα πρέπει να δηλώσει 20.000 ευρώ και όχι 10.920 ευρώ.
Με ένα σύστημα προσαυξήσεων το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 50.000 ευρώ ενώ όσοι δηλώνουν πάνω από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα κερδίζουν μείωση του τέλους επιτηδεύματος στο μισό, όσοι δηλώνουν χαμηλότερα, θα φορολογούνται με το τεκμαρτό εισόδημα και έχουν μείωση τέλους επιτηδεύματος 25%
Με το νέο σύστημα
– Κατά τον υπολογισμό της ελάχιστης αμοιβής, λαμβάνονται υπόψη τυχόν εισοδήματα από μισθωτή εργασία του αυτοαπασχολούμενου.
– Ο χρόνος κατά τον οποίο ο ελεύθερος επαγγελματίας είχε παύση εργασιών δεν λογίζεται κατά τον υπολογισμό της ελάχιστης αμοιβής.
– Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με νεοσύστατη επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχουν τις ακόλουθες μειώσεις της ελάχιστης αμοιβής: 100 % για τα τρία πρώτα χρόνια, 67% για τον 4ο χρόνο και 33 % για τον 5ο χρόνο.
– Όταν ο ελεύθερος επαγγελματίας ασκεί τη δραστηριότητά του και έχει την κύρια κατοικία του σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, η ελάχιστη αμοιβή θα μειώνεται κατά 50%. Όταν ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%, θα μειώνεται κατά 50%.
– Η ελάχιστη αμοιβή αποτελεί μαχητό τεκμήριο που μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία (π.χ. στρατιωτική θητεία, νοσηλεία σε νοσοκομείο, κράτηση σε φυλακή, κ.λπ.)
– Το ποσό της ελάχιστης αμοιβής προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε 3 χρόνια εργασίας μετά τη πρώτη τριετία και έως 30% για τρείς τριετίες με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 14.196 ευρώ.
Η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται:
Α) Με ένα ποσό ίσο με το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας (μισθός, εργοδοτικές εισφορές, παροχές σε είδος) του προσωπικού που ο αυτοαπασχολούμενος απασχολεί στην επιχείρησή του, με ανώτατο όριο τις 15.000 ευρώ.
Β) Με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ:
– 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
– 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
– 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.
ot.gr