Λίγες ώρες μετά την ανάρτηση του φορολογικού νομοσχεδίου σε δημόσια διαβούλευση, το οικονομικό επιτελείο προχωράει στην αλλαγή του άρθρου 29 (η οποία θα φανεί στο τελικό κείμενο), που ορίζει έκπτωση έως 3.200 ευρώ τον χρόνο για ανακαινίσεις ακινήτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω διάταξη δεν είχε κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου, το κόστος θα μπορούσε να φθάσει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αφού δεν υπάρχουν περιορισμοί. Η διάταξη (που αποσύρεται) όριζε ότι:
«Οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ».
Η διάταξη λοιπόν θα τροποποιηθεί και θα περιορίζει τα αγαθά για τις ανακαινίσεις που θα λαμβάνονται υπόψη. Δηλαδή, με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μετά την ψήφιση του νόμου θα ορίζονται επακριβώς τα αγαθά που θα προσμετρούνται και θα μειώνουν τον φόρο εισοδήματος. Επίσης, είναι εξαιρετικά πιθανό να τεθούν και ποσοστά έκπτωσης του φόρου με ανώτατο όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ.
Η νέα διάταξη θα έχει χαρακτηριστικά της υφιστάμενης, που προβλέπει έκπτωση 40% των δαπανών με ανώτατο όριο (δαπάνης) τις 16.000 ευρώ, και όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι σε κάθε περίπτωση θα είναι καλύτερη και ευνοϊκότερη από αυτή που ισχύει σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση όπως αυτή θα διαμορφωθεί από το οικονομικό επιτελείο, θα είναι:
Αποσύρεται η διάταξη που διπλασίαζε την έκπτωση, λόγω μεγάλου κόστους για τον προϋπολογισμό.
• Τα κτίρια για τα οποία πραγματοποιούνται οι δαπάνες να μην έχουν ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων.
• Οι δαπάνες να αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά, δηλαδή με αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή με τιμολόγια παροχής υπηρεσιών.
• Οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω e-banking ή μέσω λογαριασμού πληρωμών παρόχων υπηρεσιών πληρωμών του ν. 3862/2010 ή με τη χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι είχαν τη δυνατότητα να γλιτώσουν ποσό έως 1.600 ευρώ από τον φόρο που τους αναλογεί εφόσον προχωρούσαν σε επισκευές στα ακίνητά τους.
kathimerini.gr