Συνεχίζονται οι δυσοίωνες προβλέψεις για το φαινόμενο της λειψυδρίας στην Κρήτη. Οι υδάτινοι πόροι έχουν περιοριστεί αρκετά και οι αρμόδιοι ζητούν άμεσα τη λήψη μέτρων, με παρεμβάσεις οι οποίες αφενός θα προστατέψουν τον καταπονημένο υδροφόρο ορίζοντα του νησιού, και αφετέρου θα βοηθήσουν στην εξεύρεση νέων πόρων για την κάλυψη των αναγκών.
Ο νομός Ρεθύμνου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και οι φορείς έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την επίλυση θεμάτων που αφορούν την εξοικονόμηση νερού και την αποπεράτωση σημαντικών έργων, όπως εκείνο στο φράγμα των Ποταμών, που θα δώσουν μεγάλη ανάσα σε κατοίκους αλλά και επισκέπτες του νομού.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, παρότρυνε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί στη χρήση του νερού γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια για σπατάλες. Για παράδειγμα, η λανθασμένη διαχείριση των αγροτικών υδάτων της Κρήτης δυσχεραίνει συνεχώς την κατάσταση.
«Η Κρήτη καταναλώνει τον χρόνο 487 εκατομμύρια κυβικά νερού. Από αυτό, το πόσιμο είναι μόλις 71 εκατομμύρια, όλα τα υπόλοιπα πάνε στην άρδευση.
Αν γίνει μία οικονομία της τάξης του 15%, τότε διπλασιάζουμε το πόσιμο και άρα ακυρώνουμε το πρόβλημα. Είναι πρόβλημα ότι λείπουν τα δίκτυα διαχωρισμού, υπάρχουν κοινά δίκτυα, δεν υπάρχουν κατάλληλα έργα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Διαχρονικά, δεν υπάρχει πολιτική και στρατηγική για το αρδευτικό νερό. Πρέπει να εξαντλήσουμε με έξυπνα και μικρά έργα όλες τις αρδευτικές δυνατότητες σε κάθε περιοχή, ώστε να προκύψουν και έργα πολιτικής προστασίας, για να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα και ο υδροφόρος ορίζοντας να μπορεί παράλληλα να εμπλουτιστεί», είπε.
Όσον αφορά στα έργα στο φράγμα των Ποταμών, έχουν καθυστερήσει σε απελπιστικό σημείο, με τον κ. Μαρινάκη να τονίζει τη σημασία τους και να δηλώνει ότι η υλοποίησή τους θα αποτελέσει ανάσα ελπίδας και σωτηρίας για τους πολίτες του νομού Ρεθύμνου, που ανησυχούν για την εξέλιξη του φαινομένου της λειψυδρίας.
Το φράγμα των Ποταμών, ένα έργο τεράστιας σημασίας, δεν αξιοποιείται στον βαθμό που θα έπρεπε για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία
«Ο νομός Ρεθύμνου είναι ένας από τους πιο τυχερούς νομούς της Κρήτης, διότι έχει ένα εξαιρετικό έργο, το φράγμα των Ποταμών, το οποίο δυστυχώς μένει αναξιοποίητο. Το καλό είναι ότι σε συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα που διαχειρίζεται την υπόθεση, και από τον οποίο εξαρτάται η περαιτέρω προώθηση του έργου προκειμένου να συμβασιοποιηθεί, πήραμε τις διαβεβαιώσεις ότι το ζήτημα είναι σε καλό δρόμο, αφού επιτέλους τελείωσαν οι δικαστικές αντεγκλήσεις μεταξύ των αναδόχων.
Το έργο αυτό έπρεπε να έχει ξεκινήσει χθες, δυστυχώς χάθηκαν πολύτιμοι μήνες και είναι καλό που λύνουμε τα γραφειοκρατικά θέματα με παρεμβάσεις, για να μπορούμε σε τρία χρόνια να έχουμε ένα έργο που θα επιτρέψει στο Ρέθυμνο να μην αισθάνεται τόσο έντονη την πίεση της λειψυδρίας».
Επιπλέον, καθοριστικός παράγοντας για την εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων είναι και η σωστή ενημέρωση των αγροτών, ώστε να γνωρίζουν πώς θα χρησιμοποιούν το αρδευτικό δίκτυο για να αποφεύγονται οι σπατάλες και να επιτελούν σωστά τις αγροτικές εργασίες.
«Οι αγρότες πρέπει να ενημερωθούν για το πώς θα χρησιμοποιήσουν το αρδευτικό δίκτυο. Γιατί είναι ουτοπία, αυταπάτη ότι γίνεται άρδευση, όταν ο αγρότης ποτίζει με 6 μποφόρ, με κανονάκια και μάλιστα μέρα μεσημέρι. Ακόμα, ξέρουν οι παραγωγοί μας ότι με την υπεράρδευση ξεπλένουμε τα χωράφια μας, δηλαδή τα υπεδάφη μας και τα κάνουμε μη παραγωγικά, άρα τα αχρηστεύουμε; Ξέρουν, επίσης, ότι όλα τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούμε και όλα τα νιτρικά μεταφέρονται στον υδροφόρο ορίζοντα και τελικά το νερό γίνεται μη πόσιμο;».
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Μυλοποτάμου
Την ίδια ώρα, ο Δήμος Μυλοποτάμου ζητά να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της λειψυδρίας. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μεγάλη μείωση στη στάθμη των υδάτων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη αποδοτικότητα των γεωτρήσεων και των υπόλοιπων πηγών ύδρευσης.
Ο Δήμος κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται μέτρα προστασίας των αποθεμάτων νερού, εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης και η δημιουργία νέων.
Συγκεκριμένα, το δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής: «Ο Δήμος Μυλοποτάμου και η ΔΕΥΑΜ ζητά την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας.
Ο Δήμος Μυλοποτάμου βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας κατά την τρέχουσα θερινή περίοδο, το οποίο αποτελεί απόρροια των περιορισμένων βροχοπτώσεων που καταγράφηκαν κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Η μειωμένη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της στάθμης των υδάτων του υδροφόρου ορίζοντα, γεγονός που οδηγεί σε περιορισμένη απόδοση των γεωτρήσεων και άλλων πηγών ύδρευσης της περιοχής μας. Οι πιέσεις στο υδρευτικό σύστημα έχουν πλέον φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα και συνεχώς αυξάνονται, ενώ οι ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης παραμένουν υψηλές, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο.
Υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων, ο Δήμος Μυλοποτάμου αποφάσισε να υποβάλει αίτημα για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, με σκοπό την άμεση κινητοποίηση και ενίσχυση των αρμόδιων Αρχών και φορέων.
Το αίτημα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως:
– Ενίσχυση των μέτρων προστασίας των υδάτινων πόρων.
– Ικανοποίηση αιτημάτων χρηματοδότησης για έργα υδροδότησης.
– Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης, που εμφανίζουν συχνές διαρροές.
– Ανόρυξη νέων γεωτρήσεων και επισκευή, καθώς και συντήρηση των υφιστάμενων γεωτρήσεων για τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους.
– Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και προώθηση πρόσθετων μέτρων και έργων προστασίας των υδάτινων πόρων.
Με τις παραπάνω ενέργειες, ο Δήμος Μυλοποτάμου στοχεύει στη διασφάλιση της αδιάλειπτης παροχής νερού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της περιοχής, καθώς και στην αποτελεσματική διαχείριση της κρίσιμης κατάστασης λειψυδρίας που αντιμετωπίζει».