Μόνο στην Κρήτη έχουν κατατεθεί 54.500 ενστάσεις και κάθε μήνα εξετάζονται 120 από την αρμόδια Επιτροπή – Στην Κρήτη έχει καταρριφθεί το μαχητό τεκμήριο του Δημοσίου και το Δημόσιο προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι ιδιοκτήτης
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 10 ολόκληρα χρόνια θα χρειαστεί να περάσουν για να εξεταστεί ο όγκος των δεκάδων χιλιάδων αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες στην Κρήτη, με βάση τους σημερινούς ρυθμούς που “τρέχει” η διαδικασία!
Οι ελάχιστες, μόλις 7, επιτροπές αντιρρήσεων που λειτουργούν σε όλη την Κρήτη έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με έναν συνολικό όγκο 54.500 αντιρρήσεων, με αποτέλεσμα ο χρόνος διεκπεραίωσης, εφόσον το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν προχωρήσει σε ενισχύσεις με προσωπικό, να εκτιμάται σε μια 10ετία από σήμερα!
Την εκτίμηση αυτή έδωσε πρακτικά, φιλοξενούμενος στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τη Μαίρη Καριωτάκη και τον Μπάμπη Σαββίδη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Κρήτης Γιώργος Δρακωνάκης, απευθύνοντας έκκληση στο υπουργείο Περιβάλλοντος να αυξήσει τον αριθμό των επιτροπών. Τα όσα περιέγραψε στην εκπομπή ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Κρήτης, ο οποίος μετέχει στην επιτροπή που λειτουργεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, είναι εξόχως αποκαλυπτικά…
Η επιτροπή, η οποία συνήθως προλαβαίνει να συνεδριάσει μήνα παρά μήνα, εξετάζει κατά μέσο όρο 120 αντιρρήσεις, τη στιγμή που σε επίπεδο νομού Ηρακλείου έχουν κατατεθεί 7.000 αντιρρήσεις. Ομοίως αντίστοιχοι είναι οι ρυθμοί και στις άλλες επιτροπές, με τη μία μοναδική επιτροπή στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου να καλείται να φέρει εις πέρας 8.000 αντιρρήσεις και τη μοναδική επιτροπή αντίστοιχα στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου να έχει να διαχειριστεί 9.500 υποθέσεις.
Στον δε νομό Χανίων υπάρχουν μεν περισσότερες επιτροπές, συγκεκριμένα 4, όμως εκεί ο όγκος των αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί για τους δασικούς χάρτες ανέρχεται στις 30.000!
Με αυτούς τους ρυθμούς… χελώνας που προχωρά η διαδικασία, ο χρόνος… διεκπεραίωσης φτάνει, όπως σημείωσε ο ίδιος, σε βάθος… 10ετίας!
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά σε όλη τη χώρα έχουν κατατεθεί οι 340.000 αντιρρήσεις, υπολογίζεται ότι αφορούν περί τα 2.600.000 στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 1,9% της χώρας.
Η κατάσταση δημιουργεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και θέτει σε “ομηρία” χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εδώ στην Κρήτη και πανελλαδικά, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Δρακωνάκης, οι ιδιοκτήτες των εν λόγω εκτάσεων δεν μπορούν να τις μεταβιβάσουν, να τις πουλήσουν, να εκδώσουν οικοδομικές άδειες και γενικότερα να τις εκμεταλλευτούν έως ότου περατωθεί η εξέταση των αντιρρήσεων.
ADVERTISING
«Με αυτούς τους ρυθμούς θέλουμε… 10 χρόνια!»
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει από παλιά, από σύστασης των δασικών χαρτών. Αυτή τη στιγμή στο Ηράκλειο λειτουργεί μια επιτροπή αντιρρήσεων. Οι αντιρρήσεις είναι 7.000. Η επιτροπή συνεδριάζει μήνα παρά μήνα συνήθως… Η νομοθεσία για τις επιτροπές προβλέπει εξέταση 100 υποθέσεων, εμείς στη συνεδρίαση εξετάζουμε γύρω στις 120 υποθέσεις. Είναι το μέγιστο το οποίο μπορούμε να πετύχουμε, ώστε να διασφαλίζουμε την ορθή κρίση της κάθε υπόθεσης. Διότι για κάθε υπόθεση θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος πολίτης να μας προσκομίσει κάποια έγγραφα, έγγραφα που τεκμηριώνουν το έννομο συμφέρον, τίτλους ιδιοκτησίας, τεχνικά έγγραφα, όπως τοπογραφικά διαγράμματα που καθορίζουν την επίμαχη έκταση, και ιδανικά και κάποια τεχνική έκθεση από δασολόγο για τη φωτο-ερμηνεία της επίμαχης έκτασης, που θα τεκμηριώνει το γιατί έχει υποβάλλει ένσταση και ζητά τον αποχαρακτηρισμό της από δασική περιοχή.
Με αυτά τα δεδομένα και με τους ρυθμούς που κινούμαστε αναγκαστικά αυτή τη στιγμή, θα απαιτηθούν χοντρικά γύρω στα 10 χρόνια για να διεκπεραιώσουμε τον όγκο των αντιρρήσεων.
Μοναδικός τρόπος για να αλλάξει η κατάσταση είναι να γίνει κάτι από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος να αυξηθούν οι επιτροπές των αντιρρήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “KΡHTH TV” ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Κρήτης Γιώργος Δρακωνάκης και συνέχισε: «Για να δώσουμε μια αναλυτική εικόνα, να πούμε ότι: Στον νομό Ηρακλείου είναι μία επιτροπή που έχει να χειριστεί 7.000 υποθέσεις. Στον νομό Λασιθίου υπάρχει κι εκεί μία επιτροπή, που έχει 8.000 αντιρρήσεις. Εδώ θα πρέπει να σας πω μάλιστα ότι η μία επιτροπή που υπήρχε στον νομό Ηρακλείου καταργήθηκε. Αρχικώς στο Ηράκλειο είχαν συσταθεί 2 επιτροπές. Η μία δε λειτούργησε ποτέ, γιατί ο δασολόγος που είχε οριστεί σε αυτήν στάλθηκε για να καλύψει τις ανάγκες της επιτροπής στο Λασίθι.
Ως προς τη δυτική Κρήτη… Στο Ρέθυμνο έχουμε 9.500 αντιρρήσεις, τις οποίες καλείται να διαχειριστεί μία επιτροπή, και στον νομό Χανίων έχουμε 4 μεν επιτροπές, αλλά ο αριθμός των αντιρρήσεων ξεπερνά τις 30.000».
«Εφόσον δεν εξεταστούν οι αντιρρήσεις για να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες δημιουργούνται προβλήματα στην ακίνητη περιουσία των πολιτών. Είτε σε επίπεδο μεταβίβασης, δεν μπορούν δηλαδή να μεταβιβάσουν, να πουλήσουν τα ακίνητα. Είτε σε επίπεδο αξιοποίησης του ακινήτου με μια οικοδομική άδεια. Οι αντιρρήσεις που εξετάζουμε στις επιτροπές είναι διαφόρων ειδών. Ένας μεγάλος αριθμός αφορά στα λεγόμενα πρόδηλα σφάλματα και μια άλλη κατηγορία αφορά στις αντιρρήσεις επί του χαρακτήρα.
Τα πρόδηλα σφάλματα αφορούν περιπτώσεις, στις οποίες ο δασικός χάρτης έχει εσφαλμένα αποδώσει δασικό χαρακτήρα σε μια έκταση. Αυτό κατά την άποψη του Συλλόγου μας οφείλεται στο ότι κατά τη διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών τα γραφεία είχαν μελετητικό πτυχίο κατηγορίας 24, δασικών δηλαδή μελετών, χωρίς τη σύμπραξη γραφείων με μελετητικό πτυχίο 16, δηλαδή τοπογραφικών, που είναι και οι κατεξοχήν αρμόδιοι στο να αποδίδουν σωστά τη γεωμετρική πληροφορία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται σφάλματα διάφορα… Εσφαλμένα όρια απαλλοτρίωσης να περνούν στους δασικούς χάρτες. Εδώ μάλιστα συμβαίνει μερικές φορές το παράδοξο να έχουμε λωρίδα δασικής έκτασης ανάμεσα σε ένα σπίτι και σε έναν δρόμο!
Άλλα προβλήματα είναι το να έχουν περαστεί λανθασμένα τα όρια των οικισμών, τα όρια των κληροτεμαχίων, τα οποία ουσιαστικά αποτελούν αγροτική έκταση.
Όπως γίνεται αντιληπτό, αν είχαν γίνει σωστά οι διαδικασίες από την αρχή, επί σύνταξης δασικών χαρτών θα είχαμε πολύ λιγότερες αντιρρήσεις», σημείωσε ο κ. Δρακωνάκης.
Η διαφορά με την υπόλοιπη χώρα ως προς το Δημόσιο
Μέσα από την εκπομπή, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Κρήτης στάθηκε σε μια σημαντική διαφορά που υπάρχει στην Κρήτη συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα.
«Υπάρχουν και αντιρρήσεις που έχουν έρεισμα και άλλες που είναι ατεκμηρίωτες. Οι άνθρωποι ξέρουν πολύ καλά την περιουσία τους. Όσοι έρχονται μάλιστα σε εμάς, στις επιτροπές, ξέρουν δέντρο προς δέντρο την περιουσία τους. Αυτό που δεν έχει γίνει καθαρά αντιληπτό στον κόσμο είναι ότι οι επιτροπές εξετάζουν τον χαρακτήρα των εκτάσεων και όχι το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Να πούμε εδώ και κάτι σημαντικό. Στην υπόλοιπη χώρα υπάρχει το λεγόμενο μαχητό τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου. Δηλαδή σε περίπτωση απουσίας τίτλου από τους ιδιοκτήτες, αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι ανήκει στο Δημόσιο. Αντιθέτως εδώ στην Κρήτη και σε κάποιες άλλες περιοχές δεν υπάρχει αυτό το κριτήριο, οπότε το Δημόσιο θα πρέπει να τεκμηριώσει το ίδιο ότι του ανήκει μια ιδιοκτησία.
Για τους ασπαλάθους, όπου έχουμε χιλιάδες περιπτώσεις εδώ στο νησί μας, έχει βγει νομική διάταξη που το κατατάσσει στο χορτολιβαδικό είδος. Δηλαδή υπάγεται σε ένα πιο χαλαρό πλαίσιο σε σχέση με το αμιγώς δασικό», ανέφερε ο κ. Δρακωνάκης.