Περισσότεροι από χίλιοι μαθητές σχολείων της πόλης των Χανίων συμμετέχουν σε καθημερινή βάση στην εβδομάδα οδικής ασφάλειας που διοργανώνει το Τμήμα Τροχαίας Χανίων στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στο παλιό λιμάνι. Αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες παραμορφωμένα από τροχαία ατυχήματα, παραταγμένα στην Πλατεία Κατεχάκη, δίνουν το πρώτο μάθημα σε παιδιά και εφήβους, με τις δράσεις να διαμορφώνονται ανάλογα με την βαθμίδα της εκπαίδευσης. Βιωματικά παιχνίδια για μαθητές δημοτικού και επίδειξη σκληρών εικόνων σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου, στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση σε θέματα οδηγικής συμπεριφοράς.
Οι βασικοί άξονες στους οποίους στηρίζεται η δράση, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που προηγήθηκε, με τους ειδικούς να μιλούν για την ανάγκη πρόληψης και τις οδυνηρές επιπτώσεις των τροχαίων. Συμβολικό χαρακτήρα είχε η παρουσία του γνωστού κρητικού καλλιτέχνη Μανόλη Κονταρού ο οποίος μετά από τροχαίο καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο. «Ο κάθε ένας έχει τη δικιά του ιστορία, όπως κι εγώ προέρχομαι από ένα πολύ σοβαρό τροχαίο κι ανεβαίνω μέχρι να ζώ το δικό μου Γολγοθά» είπε ο Μανόλης Κονταρός. Ιστορίες σαν τη δική του, μπορούν να επιδράσουν στη συνείδηση των νέων και κυρίως των παιδιών, διαμορφώνοντας μια αντίληψη πολύ διαφορετική από αυτή που σήμερα ευθύνεται για τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα.
Ο ίδιος, επισημαίνοντας την αξία της πρόληψης, σημείωσε ότι «το ζητούμενο είναι τα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις και να διαμορφώσουν παιδεία όσον αφορά την οδήγηση. Γενικότερα να αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη ζωή μας, γιατί δε φταίει πάντα ο οδηγός».
Η εβδομάδα πρόληψης που διοργανώνει το Τμήμα Τροχαίας Χανίων με την υποστήριξη του δήμου και της περιφέρειας, στοχεύει ακριβώς στην αλλαγή της οδηγικής παιδείας. Η διοικήτρια του Τμήματος Τροχαίας Χανίων κ. Μάγδα Κίτσιου υπογράμμισε πως «τα παιδιά των δημοτικών σχολείων συμμετέχοντας σε βιωματικά παιχνίδια θα μαθαίνουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και τη σωστή συμπεριφορά στο δρόμο. Έχουν επιλεγεί πιο προσιτά για την ηλικία τους πράγματα. Τα παιδιά των γυμνασίων και των λυκείων θα μπαίνουν μέσα στο χώρο του θεάτρου όπου θα γίνεται μια παρουσίαση λίγο πιο απαιτητική από ψυχολογικής άποψης».
Τα πρώτα μαθήματα πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων, όπως σημειώνουν ειδικοί, παραδίδονται από τους ίδιους τους γονείς στους ελληνικούς δρόμους. Η κ. Κίτσιου εξηγεί ωστόσο ότι «είναι δύσκολο αυτά που εμείς μάθαμε στραβά, να τα μάθουμε σωστά στα παιδιά μας. Θέλει πολύ νοητική προσπάθεια να το αλλάξεις αυτό. Πρέπει όμως, αν συνειδητοποιήσουμε τι έχουμε να χάσουμε κι αυτό είναι τα παιδιά μας».
Για σημαντική βελτίωση στα νούμερα των τροχαίων σε επίπεδο νομού, μίλησε ο διευθυντής της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Χανίων κ. Μιλτιάδης Καστανάκης , σημειώνοντας πάντως ότι «έχουμε ακόμα πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε και το θέμα είναι να μην φτάνει ο ασθενής στο νοσοκομείο. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία». Φέτος ωστόσο μέσα σε περίπου τρεις μήνες της καλοκαιρινής περιόδου, πεντακόσια ατυχήματα καταγράφηκαν στα Χανιά τις περισσότερες φορές με πάνω από ένα εμπλεκόμενο, ηλικίας από 19 έως 35 ετών. Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Άλλοι απέκτησαν μόνιμες αναπηρίες. Σύμφωνα δε με τον κ. Καστανάκη, «δεν είναι μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι. Είναι άλλα είκοσι άτομα, συγγενείς, οικογένεια ,που ανεβαίνουν κι αυτοί ένα Γολγοθά και πρέπει με κάθε τρόπο να το αντιμετωπίσουμε.
Σχολιάζοντας την μείωση που καταγράφεται φέτος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια η διοικήτρια της Τροχαίας Χανίων κ. Μάγδα Κίτσιου είπε ότι «προφανώς δε γίνεται να μην έχουμε τροχαία, αλλά αφού είναι μόνο υλικών, σημαίνει ότι έχουμε λάβει μέτρα αυτοπροστασίας, έχουμε χαμηλές ταχύτητες και δεν οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ . Αυτό θέλουμε να επιτύχουμε».
Ως χώρα από την δεύτερη θέση που κατείχαμε στη λίστα των Ευρωπαϊκών χωρών με βάση τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, κατέχουμε πλέον την έβδομη, με τον αριθμό των θυμάτων ωστόσο να παραμένει υψηλός.
Δείτε το βίντεο:
neakriti.gr