ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟ
Απίστευτο κι όμως αληθινό. Ολόκληρες περιοχές του Αμαρίου που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το νομό Ηρακλείου, φαίνονται ν’ ανήκουν στο Κτηματολόγιο του Ηρακλείου και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες – μεγάλο μέρος των οποίων δεν το ξέρει ακόμα – αδυνατούν να τα δηλώσουν!
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες που δεχτήκαμε από ιδιοκτήτη δεκάδων στρεμμάτων σε περιοχή του Αμαρίου τα ακίνητα που βρίσκονται στους οικισμούς Σάτα και Ρίζικας της κοινότητας Αποδούλου και μια μεγάλη περιοχή της θέσης Βιτσιλιά που ανήκει στην κοινότητα Πλατάνου, σύμφωνα με τους χάρτες, ανήκουν στο κτηματολόγιο του Ηρακλείου!
Μάλιστα, ο εν λόγω ιδιοκτήτης, για το ζήτημα αυτό ενημερώθηκε από το ιδιωτικό γραφείο στο οποίο απευθύνθηκε προκειμένου να καταθέσει τις δηλώσεις του στο κτηματολόγιο που τον ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να δηλώσει τα ακίνητά του γιατί έχουν αλλάξει τα σύνορα του κτηματολογίου!
Αποτέλεσμα είναι ότι τα ακίνητα του, ν’ ανήκουν στο Κτηματολόγιο του Ηρακλείου, το οποίο παρεμπιπτόντως έχει κλείσει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να τα δηλώσει ούτε στον διπλανό νομό προκειμένου να τα εξασφαλίσει.
Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης φανερά ανήσυχος απευθύνθηκε στην εφημερίδα μας ώστε να γνωστοποιηθεί το πρόβλημα και στους λοιπούς ιδιοκτήτες των περιοχών που τα ακίνητά τους φαίνονται ν’ ανήκουν σε «λάθος» Κτηματολόγιο, καθώς όπως ανέφερε «μιλάμε για χιλιάδες στρέμματα γης και οι ιδιοκτήτες τους δεν το ξέρουν ακόμα…».
Μάλιστα, όπως ο ίδιος αναφέρει, όσο κι αν προσπάθησε δεν μπόρεσε να βρει καμιά λογική εξήγηση για πως κατέληξαν ολόκληρες περιοχές του Ρεθύμνου να εμφανίζονται στους χάρτες του Ηρακλείου. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, δεν μπορεί να δει αν τα χωράφια που είναι στην ιδιοκτησία του, έχουν ήδη δηλωθεί από κάποιον άλλον στο διπλανό νομό ή τελικά αν τα χάσει θα καταλήξουν στο ελληνικό δημόσιο.
Για το θέμα αυτό μιλήσαμε με τον κ. Αντώνη Μανωλούδη από το Ιδιωτικό ΚΕΠ – Μεσιτικό Γραφείο «ΔΙΑΥΛΟΣ» στο Πέραμα Μυλοποτάμου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, και όχι μόνο μεταξύ όμορων νομών αλλά και όμορων οικισμών. Τα κυριότερα λάθη στους χάρτες του κτηματολογίου εντοπίζονται κυρίως κοντά στα σύνορα, είτε των νομών είτε των οικισμών. Για παράδειγμα, ως γραφείο που ασχολούμαστε με δηλώσεις κτηματολογίου έχουμε εντοπίσει ακίνητα που ενώ ανήκουν στον οικισμό Χώνος του Δήμου Μυλοποτάμου Π.Ε. Ρεθύμνου, στους χάρτες του κτηματολογίου να αναφέρονται ως ακίνητα της Π.Ε. Ηρακλείου. Καθημερινά όμως εντοπίζουμε και ακίνητα τα οποία ενώ στα συμβόλαια και τα τοπογραφικά διαγράμματα που έχουν οι ιδιοκτήτες αναφέρονται ως ακίνητα του οικισμού Α, το κτηματολόγιο να τα εντάσσει και να θεωρεί ότι ανήκουν στον οικισμό Β με αποτέλεσμα το κτηματολόγιο να εγγράφει τα ακίνητα αυτά στον λάθος οικισμό. Είναι πραγματικά σημαντικό το κτηματολόγιο ν’ «ανοίξει» και να διορθώσει τα λάθη που αποδεδειγμένα υπάρχουν και να εναρμονίσει τα όρια του κάθε οικισμού με τα όρια που η πολιτεία έχει ορίσει με τις σχετικές Αποφάσεις Νομάρχη και ΦΕΚ. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σύντομα, όσο ακόμα το κτηματολόγιο δεν έχει κλείσει στην περιοχή μας, ώστε αργότερα να μην προκληθούν δυσκολίες στις μεταβιβάσεις ή στις κληρονομιές των ακινήτων αυτών.»
ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο κατοχυρώνει την περιουσία, αλλά δεν την προστατεύει από την καταπάτησή της και την απώλειά της λόγω «χρησικτησίας»
Ένα από τα προβλήματα, που συχνά αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες κυρίως αγροτικών ακινήτων, είναι η καταπάτηση των ιδιοκτησιών τους από άλλους ιδιοκτήτες συνήθως γειτονικών ακινήτων, που αξιώνουν δικαιώματα κυριότητας και σε αυτά.
Μάλιστα, πως έγινε γνωστό, συχνή είναι η περίπτωση προσώπων, που πιστεύουν ότι τα ακίνητά τους τα διαχειρίζονται και τα φροντίζουν διάφοροι γνωστοί ή συγγενείς τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν ασκηθεί από αυτούς αξιώσεις εις βάρος των ακινήτων που «φροντίζουν», καταλήγοντας έτσι στην απώλειά τους.
Η καταπάτηση των επαρχιακών ιδιοκτησιών συνήθως γίνονται από συγγενείς ή γείτονες που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, η κατάσταση όμως ξέφυγε εντελώς με την ευκαιρία της σύνταξης του Κτηματολογίου, όπου πάμπολλες περιουσίες δηλώθηκαν από… άλλους, αντί των ιδιοκτητών.
rethemnosnews.gr