Η μνήμη των 370 γυναικόπαιδων και των 30 πολεμιστών που έχασαν με φρικτό τρόπο τη ζωή τους στο σπήλαιο του Μελιδονίου το 1824 τιμήθηκε την Κυριακή στο Πολεμικό Μουσείο.
Σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία πλήθους πολιτών πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο την Κυριακή 31 Μαρτίου η εκδήλωση μνήμης και τιμής με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από το Ολοκαύτωμα του σπηλαίου Μελιδονίου!
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης κατατέθηκε πρόταση από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών Μανόλη Κυρίμη για την καθιέρωση της 24ης Ιανουαρίου ως ημέρας Δημόσιας Εορτής Τοπικής Σημασίας για τον Δήμο Μυλοποτάμου.
Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Μυλοποτάμου, τιμήθηκε η μνήμη των 370 γυναικόπαιδων και των 30 πολεμιστών που έχασαν με φρικτό τρόπο τις ζωές τους στο Ολοκαύτωμα του σπηλαίου Μελιδονίου στις 24 Ιανουαρίου 1824.
Τον πρόεδρο της κυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία κατοίκων του Μελιδονίου και της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, για να τιμηθεί η μνήμη των πεσόντων μετέβησαν, επίσης, από την Κρήτη στην Αθήνα ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Γιώργος Κλάδος, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Ζαχαρία Λαδιανό, Σήφη Βουκάλη, Αστρινό Νύκταρη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού Γιώργο Μαραβελάκη, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μελιδονίου Φώτης Σωπασουδάκης και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιδονίου Ιωάννα Κυρμιζάκη. Τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ξυλούρης, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Μιχάλης Βάμβουκας, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Σαρρής, κ.ά.
Ιδιαίτερη αναφορά και θερμές ευχαριστίες εκφράστηκαν από την Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών, τόσο στο προεδρείο και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιδονίου, όσο και στο σύνολο των αιρετών και των πολιτών που μετέβησαν από την Κρήτη στην Αθήνα για να παραστούν στην εκδήλωση μνήμης και τιμής. Επιπλέον, εκφράστηκαν ευχαριστίες στον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και βουλευτή Ρεθύμνου Γ. Κεφαλογιάννη, στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή για τη συμβολή τους στην επιτυχή υλοποίηση της εκδήλωσης στο Πολεμικό Μουσείο.
Τη μνήμη των “Ελεύθερων Πολιορκημένων” τίμησαν με κατάθεση στεφάνων η κυβέρνηση, κόμματα, Δήμοι, Κρητικά Σωματεία, Σύλλογοι και εκπρόσωποι φορέων.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής πραγματοποιήθηκε αρχικά στο μνημείο του “Αστράτευτου Μαχητή της Κρήτης”, στο προαύλιο του Πολεμικού Μουσείου, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, καθώς και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και τραγουδιών της Ελληνικής Επανάστασης από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων.
Σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία πλήθους πολιτών πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο την Κυριακή 31 Μαρτίου η εκδήλωση μνήμης και τιμής με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από το Ολοκαύτωμα του σπηλαίου Μελιδονίου!
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.
Η έναρξη έγινε με το βουβό χορό από το χορευτικό συγκρότημα του Ομίλου “Αντώνης Βασσάλος”. Ακολούθησε καλωσόρισμα από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών Μανόλη Κυρίμη και τον πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου Κωνσταντίνο Καραμεσίνη, αντιπτέραρχο ε.α.
Χαιρετισμό πραγματοποίησαν στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, Νίκος Ξυλούρης, ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Γιώργος Κλάδος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μελιδονίου Φώτης Σωπασουδάκης και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιδονίου Ιωάννα (Τζοάνα) Κυρμιζάκη.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από:
– Τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Θεολόγο Αλεξανδράκη, εκπρόσωπο του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερόνυμου Β’.
– Τον εκπρόσωπο του προέδρου της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.
– Την εκπρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας κ. Στέφανου Κασσελάκη, η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, αντιστράτηγο ε.α.
– Την εκπρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, βουλευτή Μιλένα Αποστολάκη.
– Τον εκπρόσωπο της προέδρου Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, Σπήλιο Ζαχαρόπουλο, υπεύθυνο Οργανωτικού.
– Τον δήμαρχο Αγίου Δημητρίου Αττικής κ. Στέλιο Μαμαλάκη.
– Εκπρόσωπο του δημάρχου Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, Νικόλαο Χαιρέτη.
– Τον πρόεδρο της Κρητικής Εστίας κ. Αντώνη Μυτιλινάκη.
– Τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων κ. Μανόλη Πατεράκη.
– Την πρόεδρο της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Ρένα Βασιλάκη.
– Χαιρετισμό έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.
Ανάδειξη της θυσίας των “Ελεύθερων πολιορκημένων”
Κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Ειρήνη Γαβριλάκη, αρχαιολόγος στην Εφορία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και συγγραφέας, η οποία μίλησε για το ιστορικό πλαίσιο και τις συνθήκες που οδήγησαν στο ολοκαύτωμα, καθώς και για τις ηρωικές πράξεις των κατοίκων του Μελιδονίου.
Κοινό σημείο αναφοράς όλων στους χαιρετισμούς τους ήταν ότι με τη συγκεκριμένη εκδήλωση τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη ανάδειξης σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο της θυσίας των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, κατατέθηκε πρόταση από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών Μανόλη Κυρίμη για την καθιέρωση της 24ης Ιανουαρίου ως ημέρας Δημόσιας Εορτής Τοπικής Σημασίας για τον Δήμο Μυλοποτάμου
Μάλιστα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μυλοποταμιτών Μανόλης Κυρίμης κατέθεσε πρόταση για την καθιέρωση από την Πολιτεία της 24ης Ιανουαρίου ως «Δημόσιας Εορτής Τοπικής Σημασίας για τον Δήμο Μυλοποτάμου». Μάλιστα, συμφωνήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Μυλοποτάμου να προωθηθεί αρμοδίως το σχετικό αίτημα.
Μετά την κεντρική ομιλία από την κ. Γαβριλάκη, ακολούθησαν Ριζίτικα τραγούδια από την ομάδα “Αίγαγρος” και παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από το μουσικό συγκρότημα του Χαράλαμπου Τερζάκη (λύρα) και του Σταύρου Σουλακιώτη (λαούτο) και το χορευτικό συγκρότημα του Ομίλου “Αντώνης Βασσάλος”.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση στον χώρο του φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου από την Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών.
Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται σε όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, τα οποία συνέβαλλαν στην επιτυχή διεξαγωγή της εκδήλωσης.
neakriti.gr