Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου σε Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ζήτησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), μετά από έλεγχο που διενήργησε κατόπιν επώνυμης καταγγελίας. Ο έλεγχος αφορούσε το πρώτο επτάμηνο του έτους 2023, από 01/01/2023 έως 31/07/2023, και διενεργήθηκε από την Περιφερειακή Υπηρεσία Ρεθύμνου της ΕΑΔ, αναφορικά με τη νομιμότητα των ενεργειών των αρμόδιων οργάνων και υπηρεσιών του Δήμου κατά την εξέταση αιτημάτων και την έκδοση βεβαιώσεων μονίμου κατοικίας και των αποφάσεων μεταδημότευσης.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά επί του θέματος στo neakriti.gr ότι δεν επιθυμεί να συνδέσει το ζήτημα με τις εκλογές, καθότι αυτό, κατά την άποψή του, γίνεται για λόγους ευκολίας.
Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου σε Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ζήτησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), μετά από έλεγχο που διενήργησε κατόπιν επώνυμης καταγγελίας
«Είναι μια διαπιστωμένη κατά την άποψη της Αρχής παραβίαση, της κείμενης διοικητικής νομοθεσίας για την έκδοση βεβαιώσεων μόνιμης κατοικίας και για τη μεταδημότευση πολιτών. Όλα αυτά βέβαια θα κριθούν από τα αρμόδια όργανα», είπε. Παράλληλα πρόσθεσε, ως νομικός κι ο ίδιος, ότι πάντα ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας και πως πρέπει να είμαστε προφανώς και προσεκτικοί αλλά και επιφυλακτικοί με όλα αυτά, διότι θα πρέπει να ακούσουμε και τον αντίλογο.
«Πιθανόν να υπάρχει βαρύτατη αμέλεια, ελαφριά αμέλεια ή να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα, ή να υπάρχει και δόλος. Όλα αυτά βέβαια θα κριθούν σε επόμενο στάδιο. Ελπίζω αυτό το περιστατικό να διευκρινιστεί και να είναι τα πράγματα πολύ καλύτερα απ’ όσα φαίνονται βάσει της επίσημης ανακοίνωσης της Αρχής».
«Πιθανόν να υπάρχει βαρύτατη αμέλεια, ελαφριά αμέλεια ή να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα, ή να υπάρχει και δόλος. Όλα αυτά βέβαια θα κριθούν σε επόμενο στάδιο»
Ο Γιώργος Μαρινάκης θέλησε ταυτόχρονα να διαλύσει όποιο θολό τοπίο δημιουργήθηκε σχετικά με τον εν λόγω Δήμο, ο οποίος ελέγχθηκε, επισημαίνοντας ότι η παρανόηση που υπήρχε συνδέοντας το θέμα με τον Δήμο Ρεθύμνης προέκυψε δεδομένου ότι «τον έλεγχο τον έκανε η Αρχή που έχει έδρα το Ρέθυμνο. Δεν αφορά τον Δήμο Ρεθύμνης, όπως λέει ξεκάθαρα και ρητά μέσα και η Αρχή, αφορά Δήμο της Κρήτης».
Η ανακοίνωση της ΕΑΔ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΑΔ, ελέγχθηκαν 586 αιτήματα μεταδημότευσης και οι αντίστοιχες αποφάσεις και 366 αιτήματα για βεβαίωση μονίμου κατοικίας και οι αντίστοιχες βεβαιώσεις, ενώ από τον έλεγχο προέκυψε ότι:
– Τριακόσιες είκοσι τέσσερις (324) βεβαιώσεις υπεγράφησαν από τον αντιδήμαρχο χωρίς να υπάρχει σχετική εξουσιοδότηση.
– Τριακόσιες εξήντα επτά (367) πράξεις μεταδημότευσης εκδόθηκαν βάσει μη νόμιμου δικαιολογητικού (βεβαίωση μονίμου κατοικίας αιτούντος ή συζύγου), συνεπώς χωρίς να συντρέχουν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις έκδοσής τους.
– Τριακόσιες πέντε (305) βεβαιώσεις λόγω διετούς κατοικίας εκδόθηκαν α) βάσει μη αποδεκτών ή ελλιπών στοιχείων και χωρίς να προκύπτει πραγματική εγκατάσταση με στοιχείο σταθερότητας, β) χωρίς να αιτιολογείται η αδυναμία απόδειξης της ιδιότητας του μόνιμου κατοίκου από το απαιτούμενο έντυπο Ε1.
Κατόπιν τούτων, ζητήθηκε η εκκίνηση της πειθαρχικής δίωξης του αντιδημάρχου, η ανάκληση τριακοσίων εξήντα επτά (367) αποφάσεων μεταδημότευσης και τριακοσίων πέντε (305) βεβαιώσεων μονίμου κατοικίας ως μη σύννομες.
Επίσης, έγιναν συστάσεις στον εν λόγω Δήμο ώστε να:
– συμπληρωθούν οι υφιστάμενες αιτήσεις για βεβαίωση μονίμου κατοικίας και μεταδημότευσης,
– να ελέγχονται και να καταγράφονται τα αποδεικτικά μέσα που προσκομίζονται,
– να μην παραλαμβάνονται τυπικά ελλιπείς φάκελοι, και τέλος
– η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων να είναι συμβατή με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) και τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης ή του Τμήματος και τα καθήκοντα των υπαλλήλων.
Μεταδημοτεύσεις: Το νομικό καθεστώς και η υπόθεση της Μυκόνου
Η περίπτωση του αντιδημάρχου Δήμου της Κρήτης δεν είναι η πρώτη υπόθεση μαζικών παράτυπων μεταδημοτεύσεων με… εκλογικό χρώμα που έχουν απασχολήσει τη χώρα.
Πριν από λίγους μήνες, το καλοκαίρι του 2023, υπήρχε ανάλογη καταγγελία για τον Δήμο Μυκόνου. Ωστόσο, η υπόθεση του 2023 σχετιζόταν με μια ανάλογη σειρά καταγγελιών που είχαν δει το φως το 2019.
Και τότε εκεί οι μεταδημοτεύσεις είχαν πραγματοποιηθεί με μοναδικό δικαιολογητικό μια ιδιωτική βεβαίωση (βεβαίωση φιλοξενίας και απασχόλησης), που συνέταξε και χορήγησε στους ενδιαφερόμενους ο εργοδότης τους.
Διευκρινίζεται ότι ο νόμος ορίζει πως η μεταδημότευση προϋποθέτει τη διετή μόνιμη κατοικία του ενδιαφερομένου στον Δήμο όπου επιθυμεί να μεταδημοτεύσει. Αυτή αποδεικνύεται από συγκεκριμένα δικαιολογητικά, όπως αντίγραφο εκκαθαριστικού από τη ΔΟΥ, λογαριασμούς ΔΕΚΟ και μόνο στην περίπτωση αδυναμίας μπορούν να ληφθούν υπόψη άλλα δικαιολογητικά, που πάντως οφείλουν να έχουν αντίστοιχη νομική ισχύ.
Στους φακέλους που αφορούσαν στην υπόθεση του 2019 στη Μύκονο, ως απόδειξη της διετούς παρουσίας των ενδιαφερομένων στο νησί χρησιμοποιήθηκαν ιδιωτικές βεβαιώσεις συνταχθείσες από τους εργοδότες τους. Όπως έγραψε με αφορμή την υπόθεση του 2023 η “Καθημερινή”, παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι οι βεβαιώσεις αυτές έχουν συνταχθεί την ίδια ακριβώς ημερομηνία, ήτοι στις 14 Φεβρουαρίου του 2019. Επιπλέον, την αίτηση μεταδημότευσης δεν έχουν υποβάλει στον Δήμο Μυκόνου οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.
Αντ’ αυτού, οι περισσότεροι έχουν με υπεύθυνη δήλωση εξουσιοδοτήσει το ίδιο πρόσωπο, προκειμένου να μεταβεί στον Δήμο και να καταθέσει την αίτηση. Και οι εξουσιοδοτήσεις έχουν συνταχθεί την ίδια ημέρα, ενώ το γνήσιο της υπογραφής βεβαιώνει σε αρκετές περιπτώσεις συγκεκριμένος υπάλληλος της τοπικής λιμενικής Αρχής.
Πολλά από τα πρόσωπα που αναφέρονται στους επίμαχους φακέλους και φέρονται να εγγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2019 στα δημοτολόγια του Δήμου Μυκόνου αναφέρουν σε λογαριασμούς τους στα κοινωνικά δίκτυα ότι εργάζονται σε δημοφιλή beach bars του νησιού. Πρόκειται για επιχειρήσεις που απασχόλησαν τους τελευταίους μήνες την επικαιρότητα.
Από τους καταγγελθέντες εστάλη έγγραφο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, ζητώντας να τους κοινοποιηθούν οι φάκελοι των μεταδημοτεύσεων που έγιναν στη διάρκεια του 2023. Καταγγέλλεται ότι, αν και η Εισαγγελία ζήτησε από τον Δήμο Μυκόνου να κοινοποιηθούν τα σχετικά έγγραφα, η δημοτική Αρχή αρνείται επικαλούμενη ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Και ακολούθησε η προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, έτσι ώστε να υπάρξει έλεγχος.