Επιτρέπεται πλέον – υπό προϋποθέσεις – η άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή
Ενδιαφέρουσες προοπτικές για τους μελισσοκόμους της Κρήτης, αλλά και για πολλούς Κρητικούς που “ψάχνονται” στην αγορά εργασίας και θα μπορούσαν να διερευνήσουν τον θαυμαστό κόσμο της μέλισσας και της παραγωγής μελιού φαίνεται πως ανοίγονται μέσα από έναν νέο οδηγό, για την εφαρμογή Υπουργικής Απόφασης, που επιτρέπει, υπό προϋποθέσεις, την απευθείας προμήθεια μελιού από τον παραγωγό είτε στον καταναλωτή, είτε και σε καταστήματα λιανικής πώλησης.
Και μάλιστα, όχι μόνο στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας του παραγωγού, αλλά και εντός της γειτονικής Περιφερειακής Ενότητας, κάτι που οι εκπρόσωποι των μελισσοκόμων το θεωρούν ως θετικό για τους μικρούς παραγωγούς ή για όσους θέλουν να μπουν στη μελισσοκομία, τονίζοντας όμως ότι χρειάζεται απλούστευση των διαδικασιών.
Μέχρι τώρα ένας μελισσοκόμος δεν μπορούσε να διαθέσει την παραγωγή του μόνος του, αν πρώτα δε μεσολαβούσε ένα συσκευαστήριο, μέσω του οποίου να γίνεται η συσκευασία και τυποποίηση του προϊόντος. Αυτό τώρα αλλάζει, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον νέο οδηγό.
Οι φορείς εγκαταστάσεων μελισσοκομίας θα πρέπει να είναι ενεργοί μελισσοκόμοι. Και μπορούν να διαθέτουν το μέλι:
– Άμεσα στον τελικό καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μέσω των αγορών που βρίσκονται εντός της Περιφέρειας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή όμορης ή/και όμορης Περιφέρειας.
– Στα καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα μέλι στον τελικό καταναλωτή και βρίσκονται εντός της Περιφέρειας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή όμορης.
Οι φορείς εγκαταστάσεων μελισσοκομίας δύνανται να προμηθεύουν μέχρι δεκαπέντε (15) κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κυψέλη ετησίως και μέχρι συνολικής ετήσιας ποσότητας χιλίων πεντακοσίων (1.500) κιλών μελιού. Απαγορεύεται η προμήθεια μη ιδιοπαραγόμενων ποσοτήτων μελιού.
«Χρειάζεται απλούστευση των διαδικασιών»
Μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Ν. Ηρακλείου Στέλιος Μανωλίτσης έκανε λόγο για έναν οδηγό που μπορεί να ωφελήσει τους μικρούς μελισσοκόμους, να δώσει κίνητρα προσέλκυσης νέων μελισσοκόμων στο νησί μας, αλλά που μπορεί να λειτουργήσει για πολλούς ως παγίδα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει η απλούστευση των διαδικασιών.
«Το θέμα είναι ότι και στην περίπτωση αυτή ο παραγωγός θα πρέπει να πάρει άδεια από το κτηνιατρείο. Πώς θα πάει μόνος του, στην κουζίνα του σπιτιού του ή στην αποθήκη του, να συσκευάζει το μέλι και να το διαθέτει;», διερωτάται ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μελισσοκόμων Ν. Ηρακλείου.
«Αυτό που αλλάζει είναι ότι πλέον μπορεί ο παραγωγός με μία μικρή ατομική άδεια από το κτηνιατρείο να το κάνει. Αλλά από ’κει και πέρα, το κτηνιατρείο θα ορίσει τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρεί. Και οι ποσότητες, από τα 1.200 κιλά που ήταν, τώρα θα φτάσουν και τον 1,5 τόνο. Αλλά η άποψή μου είναι ότι ο νόμος αυτός θα παραπλανήσει τον μελισσοκόμο, στην περίπτωση εκείνη που δε θα έχουμε απλούστευση. Γιατί, αν πάει ο μελισσοκόμος και βγάλει αυτή την άδεια από το κτηνιατρείο, γιατί να μην πάει να βγάλει μία κανονική άδεια συσκευαστηρίου, μέσω της οποίας θα μπορεί χωρίς περιορισμούς και παντού και με παρόμοιο κόστος;», όπως επισημαίνει ο Στέλιος Μανωλίτσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η φιλοσοφία του συγκεκριμένου οδηγού είναι ο κάθε παραγωγός που θέλει να πουλάει το μέλι του στο κρεοπωλείο ή σε οποιοδήποτε άλλο κατάστημα να μη χρειάζεται να ψάχνει συσκευαστήριο, κάτι που θα του ανέβαζε ψηλά το κόστος. Και ναι, αυτό είναι πολύ σωστό. Αλλά πάλι σου λέει ότι θέλεις μία μικρής κλίμακας άδεια από το κτηνιατρείο. Και πολλοί μπορεί να απογοητευτούν όταν θα δουν πόσα έξοδα χρειάζεται να επωμιστούν».
Χώρος με μέλλον και προοπτικές
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Ν. Ηρακλείου Στέλιος Μανωλίτσης κάνει λόγο για έναν χώρο με πάρα πολλά προβλήματα, αλλά και προοπτικές, αρκεί να στηριχθεί σωστά από την Πολιτεία.
«Σε επίπεδο ν. Ηρακλείου, στο μητρώο είμαστε εγγεγραμμένοι γύρω στους 2.000. Αλλά από αυτούς, ενεργοποίηση ΟΣΔΕ πέρυσι έκαναν περίπου 900 άτομα. Οι άλλοι είναι είτε απλά μικροί παραγωγοί, είτε δεν ενδιαφέρθηκαν να μπουν στα προγράμματα επειδή είναι συνταξιούχοι κ.λπ. Αν λοιπόν απλοποιηθούν οι διαδικασίες, προφανώς θα αυξηθούν οι μελισσοκόμοι. Είναι κάτι το οποίο το ζητάμε», λέει στo neakriti.gr ο Στέλιος Μανωλίτσης.
Για τους άλλους νομούς, ο νομός Χανίων έρχεται δεύτερος σε μελισσοκόμους που έχουν ενεργοποίηση στο ΟΣΔΕ, με περίπου 700 παραγωγούς, ακολουθεί το Ρέθυμνο με 500 και το Λασίθι με 350 παραγωγούς.
«Σίγουρα είναι πολύ περισσότεροι, απλά οι άλλοι δεν έχουν ενταχθεί στο ΟΣΔΕ», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Ν. Ηρακλείου Στέλιο Μανωλίτση.
Αντιμέτωποι με την κλιματική αλλαγή –
Ο καύσωνας ξέρανε τα λουλούδια…
Την ίδια ώρα, φέτος η κατάσταση διαμορφώνεται ως δραματική για τον μελισσοκομικό τομέα της Κρήτης, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
«Στην Κρήτη η κατάσταση γίνεται κάθε χρόνο και δυσκολότερη. Οι ανθοφορίες προχώρησαν πολύ γρήγορα. Ο καύσωνας της περασμένης εβδομάδας ξέρανε σχεδόν τα πάντα. Έχουν μείνει πολύ λίγες ανθοφορίες. Και το μόνο θετικό σε όλη την ιστορία είναι ότι το πεύκο δείχνει ότι έχει “εργάτη”. Δηλαδή το πεύκο μπορεί να μας βοηθήσει να φτάσουμε την περυσινή χρονιά, αλλά είναι νωρίς ακόμα να το πούμε», σύμφωνα με τον Στέλιο Μανωλίτση.
Καταλήγοντας, ο συνεταιριστής τονίζει ότι, κατά μέσο όρο, τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη δεν παράγονται πάνω από 15 κιλά μελιού ανά κυψέλη (ενώ σε όλη την Κρήτη έχουν δηλωθεί γύρω στις 260.000 κυψέλες).
«Για να είμαστε ευχαριστημένοι και να έχουμε και ένα κέρδος, θα πρέπει να φτάσουμε από τα 20 κιλά και πάνω. Έχουμε να βγάλουμε 20 κιλά ανά κυψέλη από το 2015-2016. Από τότε, κάνουμε κάθε χρόνο κύκλο εργασιών και απλά περιμένουμε μια καλή χρονιά. Φέτος ο Μάρτης δε μας έβγαλε νερά. Και ελπίζουμε τουλάχιστον να μας φέρει κάποιες βροχές ο Απρίλης. Την κλιματική αλλαγή τη βιώνουμε όλοι. Κι εμείς και οι κτηνοτρόφοι. Δε φαίνεται να τη γνωρίζουν όμως αυτοί που κάθονται στα γραφεία».
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, την ίδια ώρα, ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα απαντήσει και ανταποκριθεί στα αιτήματα των μελισσοκόμων της χώρας, μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις, στις οποίες μάλιστα οι Κρητικοί παραγωγοί δεν είχαν συμμετάσχει, δηλώνοντας πως στηρίζουν τον Ηρακλειώτη υπουργό, πλην όμως περιμένουν (μέχρι και σήμερα) να μεριμνήσει και αυτός ανάλογα από τη δική του την πλευρά.
neakriti.gr