Την ώρα που Ελλάδα και Αίγυπτος συστήνουν ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε την Κυριακή μήνυμα για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης ώστε να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από τη Λιβύη προς την Κρήτη, ο προβληματισμός στις τοπικές και τις λιμενικές αρχές του νησιού παραμένει.
Εν όψει της καθόδου του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρη Καιρίδη – που πάντως δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά – περιμένουν τον καθορισμό ενός στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών προς τη Γαύδο και τη νότια Κρήτη. Την ίδια στιγμή, νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον θαλάσσιο διάδρομο που ξεκινά από το Τομπρούκ της Λιβύης και φτάνει στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης.
Πηγές της Καθημερινής αποδίδουν το άνοιγμα του νέου μεταναστευτικού διαδρόμου στην αποτελεσματικότερη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων στο Ανατολικό Αιγαίο, χάρη στην καλύτερη συνεργασία του ελληνικού Λιμενικού με την τουρκική ακτοφυλακή. Έτσι οι μετανάστες επιχειρούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, όχι μέσω των γνωστών δρομολογίων από Τουρκία προς Λέσβο, Χίο και Κω αλλά από Λιβύη προς Γαύδο και Κρήτη.
Μια άλλη εκδοχή την οποία επικαλείται η ίδια πηγή, αποδίδει το νέο μεταναστευτικό διάδρομο προς την περιοχή της Κρήτης και της Γαύδου στη συμφωνία της ιταλικής κυβέρνησης με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που οδήγησε σε καταδίωξη πλωτών με μετανάστες και βίαιη επιστροφή τους στις ακτές της Λιβύης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ανακοίνωσή του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex που αποτυπώνει μείωση κατά 70% των ροών στην Κεντρική Μεσόγειο στον άξονα Λιβύης – Ιταλίας και ταυτόχρονα αύξηση 117% των ροών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο μόλις 30 μετανάστες είχαν φτάσει σε Γαύδο και Κρήτη μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου 190 ναυτικών μιλίων, που εκκινεί από το Τομπρούκ, στα ανατολικά της Λιβύης. Τους μήνες που ακολούθησαν η μεταναστευτική πίεση αυξήθηκε σημαντικά. Tον Δεκέμβριο έφτασαν σε Γαύδο και Κρήτη 397 μετανάστες, ενώ τους πρώτους 2,5 μήνες του 2024, ο αριθμός τους ξεπέρασε τους 1.100.
Ο προβληματισμός στις αρχές των Χανίων όπως και της υπόλοιπης Κρήτης είναι έντονος και κοινή θέση όλων είναι η ανάγκη καθορισμού συγκεκριμένου τρόπου αντιμετώπισης των αφίξεων μεταναστών, που μετά βεβαιότητας θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα. Στη βάση αυτή αναμένεται να προταθεί η οργάνωση ενός σημείου παροχής βοήθειας και φιλοξενίας, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου των λιμενικών αρχών. Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής επισημαίνει πως «ειδικά για τη Γαύδο, όπου οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες από όλες τις απόψεις, απαιτείται να υπάρχουν προμήθειες, ένας σταθμός με είδη πρώτης ανάγκης, έστω μια αποθήκη υλικού».
Εξάλλου και η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης διά του προέδρου της κ. Βασίλη Κατσικανδαράκη έχει διατυπώσει τη βεβαιότητα της ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η νότια Κρήτη και ιδιαίτερα η Γαύδος αποτελεί τη νέα πύλη εισόδου που επιλέγουν οι δουλέμποροι για τη διακίνηση μεταναστών». Δεν έχει καμία αμφιβολία πως οι ροές μεταναστών προς το ακριτικό νησί θα συνεχιστούν, η δήμαρχος Γαύδου κ. Λίλιαν Στεφανάκη, η οποία υπογράμμισε στη Ν.Κ. πως «η κατάσταση έχει μέλλον και άρα η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ένα σχέδιο συγκεκριμένο».
Την ίδια ώρα και στον απόηχο της συνεργασίας Ε.Ε. – Αιγύπτου και Ελλάδας – Αιγύπτου, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η αλλαγή ρότας των δουλεμπορικών πλοίων που «παραδοσιακά» απέπλεαν από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία και πλέον έχουν προορισμό τη Γαύδο και τη νότια Κρήτη, δεν είναι συγκυριακή ούτε τυχαία.
Δείτε το βίντεο:
neakriti.gr