Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στην Κρήτη εξ αιτίας ενός ιδιαίτερα επιβλαβούς εντόμου το οποίο ανήκει στην κατηγορία των εχθρών – καραντίνας βάση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο λόγος για το έντομο «Spodoptera fruigipedra» το οποίο προκαλεί πολύ μεγάλες καταστροφές ιδιαίτερα σε καλλιέργειες καλαμποκιών, δημητριακών, ρυζιού, βαμβακιού κ.α. αλλά εμφανίζεται και σε καλλιέργειες κηπευτικών.
Τους τελευταίους μήνες το έντομο αυτό εντοπίστηκε σε καλλιέργειες κηπευτικών στην Ελλάδα και πρόσφατα και στην Κρήτη σε Λασίθι, Ηράκλειο και Χανιά.
Η Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε ενημερωτικές εσπερίδες για την πρώτη εμφάνιση του εντόμου – εχθρού καραντίνας «Spodoptera fruigipedra» στην Κρήτη, για την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων. Στα Χανιά η εκδήλωση έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 21/12 στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.
Όπως επεσήμαναν οι ομιλητές το «Spodoptera fruigipedra» μπορεί να μην προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στα κηπευτικά της Κρήτης, αλλά από την στιγμή που εντοπίστηκε στο νησί, εφαρμόζεται υποχρεωτικά ο κανονισμός της Ε.Ε. ο οποίος ορίζει ότι για την διακίνηση δυο ειδών κηπευτικών, πιπεριάς και μελιτζάνας από την Κρήτη σε οποιοδήποτε άλλο μέρος εκτός του νησιού, οπωσδήποτε τα προϊόντα πρέπει να συνοδεύονται από φυτουγειονομικό διαβατήριο.
Στο τι ακριβώς σημαίνει αυτό αναφέρθηκε ο γεωπόνος, προϊστάμενος τμήματος φυτουγειονομικού ελέγχου του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Αραμπατζής, ο οποίος μάλιστα κατάγεται από τα Χανιά.
Όπως επεσήμανε δεν υπάρχει απαγόρευση εξαγωγής των συγκεκριμένων κηπευτικών από την Κρήτη, αλλά υποχρεωτικά πρέπει να έχουν ελεγχθεί οι συγκεκριμένες καλλιέργειες από τους αρμοδίους πως δεν έχουν πληγεί από το συγκεκριμένο έντομο και να έχουν λάβει την σχετική βεβαίωση που είναι το φυτουγειονομικό διαβατήριο.
Το συγκεκριμένο έντομο έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και το Φθινόπωρο εμφανίστηκε και στην Ελλάδα, επεσήμανε ο ερευνητής του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Δρ. Δημήτρης Παπαχρήστου.
Να σημειωθεί ότι ενώ το έντομο «Spodoptera fruigipedra» – προς το παρόν – δεν έχει προκαλέσει καταστροφές σε καλλιέργειες κηπευτικών στην Κρήτη , ενώ ζημιές που βλέπουν παραγωγοί οφείλονται σε άλλο έντομο που είναι τοπικό, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής γεωργικής εντομολογίας και πρόεδρος τμήματος γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Δρ. Εμμανουήλ Ροδιτάκης.
Εκτός από την υποχρέωση λήψης φυτουγειονομικού διαβατηρίου για την διακίνηση εκτός Κρήτης για πιπεριές και μελιτζάνες, οι παραγωγοί οφείλουν να παρακολουθούν τις καλλιέργειές τους, έτσι ώστε να μην εισέλθει το έντομο στα θερμοκήπια. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να είναι καθαρό το περιβάλλον εντός αλλά και γύρω από το θερμοκήπια μιας και μπορεί να υπάρχουν ζιζάνια, ξενιστές του εντόμου που να συμβάλλουν στην περαιτέρω εξάπλωσή του. Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο παραγωγός να παρατηρεί την καλλιέργεια και εάν εντοπίσει κάτι ύποπτο να το στέλνει για έλεγχο. Επομένως η καθαριότητα και η παρατήρηση είναι τα προληπτικά μέτρα που θα βοηθήσουν για να μην εξαπλωθεί το έντομο.
flashnews.gr