Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ρέθυμνο, συνοδευόμενος από μικρό υπουργικό συμβούλιο με πέντε υπουργούς, τρεις υφυπουργούς και πέντε γενικούς γραμματείς.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης-συζήτησης με θέμα: “Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, Μαζί για το Ρέθυμνο”, έκανε σημαντικές ανακοινώσεις για την ανάπτυξη της Κρήτης.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2027, ενώ εξήρε την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, Περιφέρειας Κρήτης και τοπικών δήμων. Τόνισε ότι η πρόοδος βασίζεται σε σαφή πλάνα, κοινή στοχοθέτηση και συντονισμένη δράση.
Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τις τρεις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τη συνεργασία:
- Προτεραιοποίηση: Εστίαση στα πιο σημαντικά έργα.
- Προγραμματισμός: Σχεδιασμός με σαφή χρονοδιαγράμματα.
- Λογοδοσία: Παρακολούθηση προόδου και ενημέρωση των πολιτών.
Κάλεσε όλους να επισκεφθούν την πλατφόρμα erga.gov.gr, υπογραμμίζοντας ότι η διαφάνεια και η πληροφόρηση χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Με δραματικό τόνο, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα της οδικής ασφάλειας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για χρήση προστατευτικού κράνους. “Έχουμε αυξημένα ποσοστά θανάτων από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις επειδή οι οδηγοί δεν φορούν κράνος,” είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους δήμους να “βάλουν πλάτη” για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.
Έργα υποδομών και ανάπτυξης
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σημαντικά αναπτυξιακά έργα, περιλαμβάνοντας:
- ΒΟΑΚ: Παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας σε πέντε επικίνδυνα σημεία με άμεση έναρξη εργασιών.
- Αεροδρόμιο Καστελλίου: Ολοκλήρωση έως το 2027, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.
- Ηλεκτρική Διασύνδεση: Τέλος στην ενεργειακή απομόνωση του νησιού.
- Αρδευτικά Έργα: Υλοποίηση σημαντικών έργων υδάτινων πόρων, περιλαμβάνοντας το έργο του Πλατύ Ποταμού που θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια.
Αναφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνει πραγματικότητα, ενώ μίλησε και για τις φοιτητικές κατοικίες του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενισχύοντας τις εκπαιδευτικές υποδομές.
Ο πρωθυπουργός τόνισε τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, αναφερόμενος στην ανάπτυξη των ορεινών όγκων με στοχευμένες επενδύσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι δημόσιες επενδύσεις έχουν διπλασιαστεί από 5,5 δισ. ευρώ σε 14 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό.
«Ως Κρητικός αναρωτιόμουν ποιο μεγάλο έγινε στην Κρήτη μέχρι που ήρθε αυτή η κυβέρνηση. Έργα εθνικής εμβέλειας δρομολογούνται και υλοποιούνται από αυτή την κυβέρνηση, με πολύ κόπο και προσπάθεια. Η Κρήτη είναι η 3η περιφέρεια σε ανταγωνιστικότητα αλλά ήταν πολύ πίσω σε υποδομές. Πλέον έχουμε ανοιχτά εργοτάξια στον ΒΟΑΚ, μεταξύ Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμβάσεις για το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος. Η Κρήτη απορροφά μεγάλο μέρος των πόρων, όχι για άλλο λόγο αλλά γιατί το χρειάζεται. Πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος», σημείωσε.
«Βλέπετε τι γίνεται σήμερα συνολικά στον κόσμο και στην ευρύτερη γειτονιά μας, της Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα σήμερα. Είναι ένας πόλος γεωπολιτικής, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Και αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα εμείς θα το εκμεταλλευτούμε στο έπακρο, προς όφελος πάντα των Ελλήνων πολιτών, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, συνεχίζοντας σε όλη τη χώρα να κάνουμε αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα. Να βλέπουμε όχι μόνο τα μεγάλα, αλλά και τα μεσαία και τα και τα μικρά. Έτσι ώστε να μπορέσουμε έμπρακτα και όχι στα λόγια να βελτιώσουμε τη ζωή του κάθε Έλληνα πολίτη», κλείνοντας την ομιλία του.
Αποσπάσματα της ομιλίας του πρωθυπουργού
«Έπεσαν» οι υπογραφές για την εγκατάσταση επεξεργασίας νερού στο φράγμα ποταμών Αμαρίου
Υπεγράφη, σήμερα, στο Ρέθυμνο, από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, η σύμβαση του έργου: «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος ποταμών Αμαρίου: εγκατάσταση επεξεργασίας νερού».
Παρόντες ήταν, επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης.
Η σύμβαση υπεγράφη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. Αριστείδη Παπαδογιάννη, ενώ την «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ THALIS ES SA – ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.» εκπροσώπησαν οι Δημήτριος Κονταξής, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης και Δημήτριος Κωνσταντινίδης.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επεσήμανε πως το έργο έχει ζωτική σημασία για την περιοχή, καθώς προβλέπεται να καλύψει τόσο τις σημερινές ανάγκες όσο και τις απαιτήσεις της 20ετίας σε πόσιμο νερό των Δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα επέκτασης των υποδομών ώστε, σε δεύτερη φάση, να καλυφθούν οι ανάγκες της επόμενης 40ετίας.
Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, «πρόκειται για μια αναγκαία παρέμβαση, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των πολιτών των Δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου και απαντά στο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης πόσιμου νερού, το οποίο αντιμετωπίζει συνολικά η βόρεια τουριστική ζώνη του Νομού, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες.
Έχει αξία να επισημανθεί ότι εκτός από τις ανάγκες ύδρευσης, οι υψηλές τεχνικές προδιαγραφές του έργου και η χωροθέτησή του σε υψηλό σημείο, θωρακίζουν την υποδομή απέναντι στο ενδεχόμενο ακραίων καιρικών φαινομένων».
Το έργο, με προϋπολογισμό δημοπράτησης 22,7 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020».
Όσα ανέφερε ο Σταύρος Αρναουτάκης
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό στο Σπίτι του Πολιτισμού μεταξύ άλλων, έθεσε το ζήτημα συνολικής κατασκευής του νέου ΒΟΑΚ και του αεροδρόμιο Καστελίου. Ζήτησε να γίνουν τα αντιπλημμυρικό έργα και το τούνελ που είναι αναγκαία για το μεγάλο αυτό έργο. Ζήτησε παράλληλα το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων για την αυτοδιοίκηση αλλά και με ταυτόχρονη επίλυση ζητημάτων χρηματοδότησης.
«Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι κρίσιμος και βρίσκεται στον πυρήνα του διαλόγου για την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη».
Ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως στο περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια «οι Δήμοι της Κρήτης, μαζί με την Περιφέρεια κράτησαν την κοινωνία όρθια. Και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι σήμερα».
Αναφερόμενος περαιτέρω στη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, ο Περιφερειάρχης Κρήτης σημείωσε πως «σε αυτό το νησί, καταφέραμε να χτίσουμε ένα πλαίσιο αδιαμεσολάβητης συνεργασίας με όλους τους Δημάρχους της Κρήτης, από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία.
Μια συνεργασία που χτίστηκε σε γερά θεμέλια τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα μας εγγυάται να σχεδιάσουμε το αύριο, εξελίσσοντας τον παρεμβατικό μας ρόλο και κυρίως εξοπλίζοντας το πλαίσιο δράσης μας, με περισσότερα και πιο σύγχρονα εργαλεία, στη βάση της αποκέντρωσης».
Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό και τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου που βρίσκονται στο νησί επεσήμανε πως το αυτοδιοικητικό περιβάλλον της Κρήτης δείχνει το δρόμο. «Προδιαγράφει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, προκειμένου, από κοινού να καλύψουμε διαχρονικά αναπτυξιακά ελλείμματα και στερήσεις του νησιού.
Το γνωρίζετε, άλλωστε, καλά. Για όλη την Κρήτη, η ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Άξονα, δεν αποτελεί ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο. Αλλά έναν συγκοινωνιακό έργο που θα αλλάξει στο μέγιστο βαθμό το αναπτυξιακό αποτύπωμα του τόπου μας. Και πάνω σε αυτό το δεδομένο, έχουμε όλοι υποχρέωση, ο καθένας στο σφιχτό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, προκειμένου οι Κρητικοί να δουν, επιτέλους, τα εργοτάξια που θα κατασκευάζουν αυτό το έργο να αναπτύσσονται σε όλη του διαδρομή.
Για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, η θέση της Περιφέρειας Κρήτης είναι, επίσης, ξεκάθαρη. Πρόκειται για ένα έργο εθνικής σημασίας, που θα διευρύνει την οικονομική υπόσταση του νησιού και στον τουρισμό και στον κλάδο των αερομεταφορών. Απαιτούνται, παρόλα, αυτά μια σειρά από συνοδά έργα, για τα οποία πρέπει να αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες».
Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε πως η Περιφέρεια αναζητά την ευθύνη. «Την ευθύνη, όμως, που συνδυάζεται με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και τις αρμοδιότητες που πρέπει να είναι ξεκάθαρες. Μόνο έτσι θα πετύχουμε τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση».
Επεσήμανε παράλληλα πως για την Αυτοδιοίκηση στο σύνολο της παραμένει ζητούμενο η οικονομική δυνατότητα, «προκειμένου να μπορέσουμε να γίνουμε φορείς μιας αποδοτικής λειτουργίας και πολυεπίπεδης διακυβέρνησης».
Στην κατακλείδα της παρέμβασης του ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή τονίζοντας πως καθορίζει το μέλλον.
«Κλείνοντας και αφού σας καλωσορίσω, για ακόμη μια φορά, στην Κρήτη να τονίσω πως στη συζήτηση για την Περιφερειακή Ανάπτυξη θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το παρόν και διαμορφώνει τις ανάγκες του μέλλοντος. Πως οι υποδομές μεταφορών συνδέουν ανθρώπους και τόπους. Πως ο τουρισμός είναι βασικός αναπτυξιακός πυλώνας της Κρήτης. Πως ο πρωτογενής τομέας διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την αναπτυξιακή μας διαδρομή.
Και πάνω σε αυτές τις συνθήκες, να σας διαβεβαιώσω πως συνεχίζουμε να δουλεύουμε με συνεργασία, διεκδικητικότητα για να γίνουμε φορείς της αναπτυξιακής διαδρομής. Και η Κρήτη μας πρέπει να παραμείνει βασικός βραχίονας αυτής της προσπάθειας».
Να σημειωθεί πώς το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην υπογραφή της σύμβασης για το έργο αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά και την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχανών, στην έδρα της Περιφέρειας Κρήτης.
Γιώργης Μαρινάκης: Οι αναφορές του και το παράπονο στον πρωθυπουργό
Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης κατά την ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο τόνισε την ανάγκη για αλλαγή κεντρικής πολιτικής στη διαχείριση των φυσικών πόρων, υπογραμμίζοντας ότι η γη πρέπει να λειτουργεί ως “σφουγγάρι και όχι ως νεροχύτης”, δίνοντας έμφαση στη σπατάλη αγροτικού νερού.
Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε την αναγκαιότητα για έργα λειψυδρίας που θα λειτουργούν παράλληλα ως έργα πολιτικής προστασίας. Ειδική αναφορά έκανε στον περιφερειακό δρόμο, εκτιμώντας ότι μπορεί να ολοκληρωθεί πριν τον ΒΟΑΚ, εφόσον υπάρξει η κατάλληλη χρηματοδότηση.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις ώριμες μελέτες αντιπλημμυρικών έργων, ενώ ανακοίνωσε ότι η υπογραφή για το διυλιστήριο στο Γιαννούδι θα γίνει εντός της ημέρας. Παράλληλα, επεσήμανε την εκκρεμότητα του αστυνομικού μεγάρου, το οποίο παραμένει μπλοκαρισμένο στο ΣτΕ.
Σημαντική ήταν η αναφορά του στο αρχαιολογικό μουσείο, ευχαριστώντας ιδιαίτερα την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την υποστήριξη. Επίσης, μίλησε για το έργο θωράκισης του λιμανιού, κρίσιμο για την προστασία και ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης.
Ο Δήμος Ρεθύμνης προχωρά με διεκδίκηση νέων σχολικών μονάδων μέσω ΣΔΙΤ στην περιοχή του Γάλλου, ενώ ανέπτυξε το ολιστικό σχέδιο της ΔΕΥΑΡ, το οποίο περιλαμβάνει έργα υποδομών και ενεργειακής αναβάθμισης.
Εκφράζοντας το παράπονό του για την καθυστέρηση του έργου του πάρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το έπνιξε το φαληρικό δέλτα». Ζήτησε επίσης την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου και τη χρήση παραχωρούμενης έκτασης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την ανέγερση νέου διασυνδεόμενου νοσοκομείου.
«Κάνατε πολλά για εμάς, αλλά είχαμε δουλέψει», τόνισε ο κ. Μαρινάκης, καταλήγοντας με αισιοδοξία για το μέλλον και προσδοκίες για περαιτέρω συνεργασίες με την κεντρική κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς.
Ο Χρήστος Σταΐκούρας για ΒΟΑΚ και χρονοδιαγράμματα
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), επιβεβαιώνοντας ότι η σύμβαση θα υπογραφεί τον Απρίλιο του 2025. Υπογράμμισε, ωστόσο, τις δυσκολίες στις απαλλοτριώσεις, οι οποίες παραμένουν σημαντική πρόκληση για την έγκαιρη εκτέλεση του έργου. Παράλληλα, έκανε λόγο για παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας, στα πρότυπα των έργων που υλοποιήθηκαν στην Πάτρα, με έναρξη εργασιών τον Απρίλιο – Μάιο του 2025.
Ο Υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν προκλήσεις που έχουν εκτοξεύσει το κόστος του έργου, απαιτώντας περαιτέρω επεξεργασία των προϋπολογισμών και των χρονοδιαγραμμάτων.
Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι έχει κατατεθεί πρόθεση χρηματοδότησης και το τεχνικό δελτίο έχει εγκριθεί. Εκτίμησε ότι το έργο θα συμβασιοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025, χαρακτηρίζοντάς το ως εμβληματικό έργο που, αν και απαιτεί χρόνο, θα φέρει σημαντικά οφέλη στην περιοχή.
Αναφερόμενος στο Αστυνομικό Μέγαρο, δήλωσε ότι παραμένει μπλοκαρισμένο από το ΣτΕ, καθυστερώντας την έναρξη εργασιών. Σχετικά με το Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου, ανακοίνωσε ότι μέσω ΣΔΙΤ, η αναβάθμιση θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2025, με συνολικό κόστος 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη σημασία της δημιουργίας νέου νοσοκομείου στην Κρήτη, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιλογή της παραχωρούμενης έκτασης του Πανεπιστημίου Κρήτης αποτελεί την ιδανική λύση για την ανέγερση της νέας νοσηλευτικής μονάδας.
Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας ΠΕΠ 2021-2027 και στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, ανακοινώνοντας έργα συνολικού προϋπολογισμού 94 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης που έχουν υλοποιηθεί έως τώρα μέσω των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Τόνισε ότι το Υπουργείο παραμένει δεσμευμένο στη στήριξη των αγροτών, επισημαίνοντας ότι οι αποζημιώσεις καταβάλλονται έγκαιρα παρά τις αυξημένες ανάγκες λόγω φυσικών καταστροφών και δυσμενών καιρικών φαινομένων.
Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανακοίνωσε τη νέα πρωτοβουλία για την ενίσχυση των τοπικών μορφών χειροτεχνίας, στο πλαίσιο μιας προηγμένης στρατηγικής ανασυγκρότησης, ανάπτυξης και επαναπροσδιορισμού της ελληνικής χειροτεχνίας.
Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει την πιλοτική εφαρμογή σε 19 εκπαιδευτικούς δομές ανά την Ελλάδα, με θεωρητική και εργαστηριακή κατάρτιση για την ανάπτυξη χειροτεχνικών δεξιοτήτων, όπως υφαντική, κεραμική και ξυλογλυπτική. Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης με τα Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής, Μακεδονίας και Θεσσαλίας.
Στα Ανώγεια, σε συνεργασία με τον Δήμο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, δημιουργείται εκπαιδευτική δομή Υφαντικής.
Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η εκτιμώμενη ολοκλήρωση του έργου ορίζεται για τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Οι τοπικοί φορείς
Αντιδήμαρχος Μυλοποτάμου Σήφης Βουκαλής
Ο κ. Βουκαλής έθεσε ως προτεραιότητα το έργο του βιολογικού καθαρισμού του Μπαλί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης του φράγματος Ποταμών και τη χρηματοδότηση μελέτης για τη σύνδεση με τον Δήμο Μυλοποτάμου για την άρδευση οικισμών. Επίσης, αναφέρθηκε στην αγροτική και δημοτική οδοποιία, καθώς και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης που απαιτούν εκσυγχρονισμό.
Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης
Ο κ. Ταταράκης αναφέρθηκε στη μελέτη βελτίωσης του λιμένα Αγίας Γαλήνης, στην αντιπλημμυρική προστασία παραλιακών οικισμών και στην ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 600.000 ευρώ για τοπικά πολεοδομικά σχέδια. “Μπροστά στα 55 εκ. ευρώ, τα 600 χιλ. είναι μικρό ποσό,” σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Ως πολύ σημαντικό ζήτημα έθεσε επίσης την ασφάλεια στο φαράγγι Κοτσιφού. Ευχαρίστησε τους Υπουργούς Κ. Χατζηδάκη για τη στήριξη στους μικρούς δήμους, την Όλγα Κεφαλογιάννη για τη συμβολή της στον τουρισμό και τον Υφυπουργό Γ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος όπως είπε είναι πάντα στο πλευρό της αυτοδιοίκησης.
Δήμαρχος Αμαρίου Π. Μουρτζανός
Ο κ. Μουρτζανός σημείωσε ότι υπάρχει καλή θέληση, αλλά πολλές φορές οι εντολές δίνονται από ψηλά. Τόνισε τις συνέπειες της πρόσφατης πυρκαγιάς στην περιοχή και υπογράμμισε ότι πρέπει να θεσπιστεί ένα ειδικό τέλος υπέρ των δήμων που υποδέχονται σημαντικά έργα όπως οι εγκαταστάσεις απορριμμάτων.
Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης
Ο κ. Κεφαλογιάννης τοποθετήθηκε για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό στις ορεινές περιοχές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνολική στήριξη της ορεινής Κρήτης μέσω στοχευμένων επενδύσεων και υποδομών ανθεκτικότητας.
Οι παρεμβάσεις των τοπικών αρχόντων ανέδειξαν τις πολύπλευρες ανάγκες των δήμων της Κρήτης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης και της άμεσης υλοποίησης έργων υποδομών και ανάπτυξης.
Πρώτη στάση στην Σκαλέτα
Η περιοδεία του πρωθυπουργού ξεκίνησε από το αλιευτικό καταφύγιο στη Σκαλέτα, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των έργων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ επισημάνθηκαν και οι επόμενες φάσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η θάλασσα είναι πηγή πλούτου για να παρέχουμε στους ψαράδες μας τις καλύτερες υποδομές και να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια είναι κεντρική προτεραιότητα” τόνισε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι έχουν γίνει δύο αναθεωρήσεις στον προϋπολογισμό του 2024 από την υπεραπόδωση των εσόδων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για να στηριχθούν οι δημόσιας επενδύσεις. “Ένα τμήμα από αυτά κατευθύνθηκε στους προϋπολογισμούς των περιφερειών. Υπεραποδίδει η οικονομία, είμαστε ικανοποιημένοι και τα χρήματα αυτά επιστρέφουν σε έργα και σε δράσεις που έχουν κοινωνικό αποτύπωμα».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με ξενοδόχους στο Ρέθυμνο. “Η μεγάλη εικόνα σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι σε μία πολύ ταραγμένη εποχή η Ελλάδα παραμένει ένας πυλώνας γεωπολιτικής, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας και αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε να χτίσουμε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα πόσο μάλλον να υποδεχθούμε δεκάδες εκατομμύρια επισκεπτών σε έναν όμορφο και ασφαλή προορισμό” είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα ξεπέρασε τους στόχους που είχαν τεθεί για τον τουρισμό, ενώ επεσήμανε ότι οι ενδείξεις για το 2025 φαίνονται ιδιαίτερα θετικές. “Σε δύσκολες συνθήκες για τις αγορές μας καταφέραμε πάλι να ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει και οι ενδείξεις για το 2025 φαίνονται ιδιαίτερα θετικές και αυτό συμβαίνει γιατί η Ελλάδα κερδίζει στις αγορές σε σχέση με τους βασικούς μας ανταγωνιστές και το κάνει αυτό με τη συνεργασία όλων των ανθρώπων του κλάδου του τουρισμού. Είναι δική σας επιτυχία“.
“Έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική για τον τουρισμό μας, για το πώς θα επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο, για το πώς θα φέρουμε στο προσκήνιο νέους προορισμούς. Η Κρήτη είχε μείνει πίσω στα μεγάλα έργα. Το αεροδρόμιο στο Καστέλι θα ολοκληρωθεί το 2027. Με μεγάλη προσπάθεια είμαστε βέβαιοι και για το μέλλον του βόρειου οδικού άξονα” είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε να κρατηθεί η Κρήτη πρωταγωνίστρια στον πρωτογενή τομέα.
“Είμαστε πάντα σε μία απευθείας επικοινωνία με όλους τους φορείς του τουρισμού. Κύριος στόχος μας είναι να κρατήσουμε και να δώσουμε προοπτικές στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον τουρισμό. Έχουμε υποχρέωση όλοι μαζί να δουλέψουμε και να εξηγήσουμε στα νέα παιδιά ότι αυτή η ενασχόληση μπορεί να είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα και εξαιρετικά ικανοποιητική ως προς την υλοποίηση των προσωπικών φιλοδοξιών του καθενός” κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης από την πλευρά του σημείωσε: «Να ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλα από καρδιάς, διότι στις σημερινές συνθήκες που ζούμε βλέπουμε ότι η χώρα μας και η Κύπρος είναι οι μόνες χώρες στη Μεσόγειο που αποδίδουν σταθερότητα. Διότι ως γνωστόν ο τουρισμός θέλει καθημερινότητα, ασφάλεια, ηρεμία, γαλήνη για να μπορεί να έρθει ο άλλος να κάνεις τις διακοπές του».
Εξαιρετικό το κλίμα
Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, το κλίμα στην επίσκεψη του πρωθυπουργού ανάμεσα στα στελέχη της κυβέρνησης, της ΝΔ και των τοπικών φορέων είναι εξαιρετικό.
Το ενημερωτικό σημείωμα για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ρέθυμνο
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργο Γιακουμάκη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης Εμμανουήλ Τσακαλάκη και άλλα μέλη του Συλλόγου, με τους οποίους συζήτησε για την πορεία του τουρισμού και τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται στην περιοχή χάρη στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.
«Χαίρομαι, Πρόεδρε, διότι ενέταξες την πορεία του τουρισμού στη μεγάλη εικόνα, που σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι σε μία πολύ ταραγμένη εποχή η Ελλάδα παραμένει ένας πυλώνας γεωπολιτικής, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Και αυτό, προφανώς, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε να χτίσουμε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα, πόσω μάλλον για να υποδεχθούμε δεκάδες εκατομμύρια επισκεπτών, οι οποίοι θα επιλέξουν τη χώρα μας πρώτα και πάνω απ’ όλα όχι μόνο ως έναν όμορφο αλλά και ως έναν ασφαλή προορισμό», σημείωσε κατά την έναρξη της συζήτησης ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Το λέω αυτό γιατί πολλές φορές όλα αυτά τα θεωρούμε δεδομένα, αλλά επειδή σε λίγο θα μπει το 2025, ας θυμηθούμε λίγο πού ήμασταν το 2015. Πριν από δέκα χρόνια τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν δεδομένο και σήμερα είναι ένα μεγάλο κεκτημένο αυτό της χώρας, το οποίο νομίζω ότι όλοι ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων πρέπει, αν μη τι άλλο, να το χαιρετίσουμε.
Τώρα, για τα ειδικά ζητήματα του τουρισμού, εγώ να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί σε δύσκολες συνθήκες για τις αγορές μας -δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα η Ελλάδα αναπτύσσεται, αλλά η Ευρώπη δεν έχει την ίδια αναπτυξιακή δυναμική, έχουμε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, οι οποίες είναι ουσιαστικά στο όριο της ύφεσης-, παρά ταύτα καταφέραμε πάλι να ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει και μέχρι στιγμής καθώς φαίνεται και οι ενδείξεις για το 2025 φαίνονται ιδιαίτερα θετικές.
Και αυτό συμβαίνει γιατί τελικά η Ελλάδα καταφέρνει και κερδίζει μερίδιο αγοράς σε σχέση με τους βασικούς μας ανταγωνιστές. Και το κάνει αυτό με τη συνεργασία όλων των ανθρώπων του κλάδου του τουρισμού. Η επιτυχία του τουρισμού δεν είναι δική μας επιτυχία, εμείς είμαστε οι καταλύτες, είναι δική σας επιτυχία, πρώτα και πάνω απ’ όλα των επαγγελματιών, των επενδυτών, των εργαζόμενων στον τουρισμό.
Όπως ξέρετε, έχουμε μία πολύ ξεκάθαρη στρατηγική για τον τουρισμό μας, για το πώς θα επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο, για το πώς θα αναπτύξουμε νέους προορισμούς και για το πώς θα προστατεύσουμε και θα θωρακίσουμε περιβαλλοντικά -και χαίρομαι που ξεκίνησες με αυτό, Πρόεδρε- τις «ναυαρχίδες» του τουρισμού μας, και προφανώς η Κρήτη και το Ρέθυμνο ειδικά εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία.
Θα μιλήσουμε στη συνέχεια στα πλαίσια αυτής της μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε να πάμε σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας και να συζητήσουμε με τους αρμόδιους φορείς τα ειδικά τοπικά ζητήματα και τις αναπτυξιακές προκλήσεις κάθε περιοχής.
Μια κουβέντα μόνο για τα μεγάλα έργα: η Κρήτη, παρά την τεράστια αναπτυξιακή της δυναμική, είχε μείνει πίσω ως προς τα μεγάλα έργα υποδομής. Και τρέχουμε αυτή τη στιγμή, ας μην κοροϊδευόμαστε, για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Το αεροδρόμιο στο Καστέλι είναι ένα εμβληματικό έργο, θα ολοκληρωθεί το 2027, είναι ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό εργοτάξιο για όποιον το έχει επισκεφθεί.
Ταυτόχρονα, με πολύ μεγάλη προσπάθεια -και θα μιλήσουμε στη συνέχεια- και με μεγάλη προσωπική μου ανάμειξη είμαστε πια απολύτως βέβαιοι και για το μέλλον του Βόρειου Οδικού Άξονα. Είναι ίσως το πιο σύνθετο, όχι ίσως, μετά βεβαιότητας το πιο σύνθετο έργο το οποίο κατασκευάζεται και θα δρομολογηθεί στη χώρα μας. Θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά γι’ αυτό στη συνέχεια.
Όπως και για τα μεγάλα άλλα έργα υποδομής που γίνονται, ειδικά ως προς τα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση του νερού και τη διαχείριση της ύδρευσης εδώ στο Ρέθυμνο, αλλά και τα μεγάλα έργα τα οποία θα μας επιτρέψουν να κρατήσουμε την Κρήτη πρωταγωνίστρια ως προς τον πρωτογενή τομέα. Μιλάω για τα μεγάλα αρδευτικά έργα τα οποία θα εξασφαλίσουν τη σωστή διαχείριση του νερού.
Οπότε, να σας ξαναπώ ότι χαίρομαι που είμαι εδώ. Ξέρετε ότι είμαστε σε απευθείας επικοινωνία πάντα με όλους τους φορείς του τουρισμού. Να κάνω μια τελευταία παρατήρηση για το ζήτημα του εργατικού δυναμικού. Όπως ξέρετε, η διαδικασία των μετακλήσεων είναι μια συμπληρωματική διαδικασία στον κύριο μας στόχο, που δεν είναι άλλος από το να κρατήσουμε και να δώσουμε προοπτικές σταδιοδρομίας στα νέα παιδιά που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον τουρισμό.
Πάντα θα έχουμε στον τουρισμό μια εποχιακή δραστηριότητα νέων παιδιών, φοιτητών, ανθρώπων που θέλουν να κάνουν κάτι άλλο στη ζωή τους. Έχουμε όμως μια υποχρέωση όλοι μαζί να δουλέψουμε και να εξηγήσουμε στα νέα παιδιά ότι μια καριέρα στον τουρισμό μπορεί να είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα και εξαιρετικά, θα έλεγα, ικανοποιητική ως προς την υλοποίηση των προσωπικών φιλοδοξιών του καθενός.
Και εκεί, προφανώς, σας χρειαζόμαστε εταίρους. Και νομίζω ότι ξέρετε πολύ καλά ότι όσο οι επιχειρήσεις πάνε καλά, και οι εργαζόμενοι πρέπει να πηγαίνουν καλά και τα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας είναι ζητήματα στα οποία όλοι συμφωνούμε ότι κανείς δεν θέλει να κάνει οποιαδήποτε παρέκκλιση. Και τα όποια ψηφιακά εργαλεία χρησιμοποιούμε, πάντα σε συνεννόηση με τον κλάδο, εκεί ακριβώς κατατείνουν.
Οπότε, και πάλι, ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή σήμερα στο ηλιόλουστο Ρέθυμνο και θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να πούμε και πολλά περισσότερα».
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης από την πλευρά του σημείωσε: «Να ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλα από καρδιάς, διότι στις σημερινές συνθήκες που ζούμε βλέπουμε ότι η χώρα μας και η Κύπρος είναι οι μόνες χώρες στη Μεσόγειο που αποδίδουν σταθερότητα. Διότι ως γνωστόν ο τουρισμός θέλει καθημερινότητα, ασφάλεια, ηρεμία, γαλήνη για να μπορεί να έρθει ο άλλος να κάνεις τις διακοπές του».
Κυρ. Μητσοτάκης: Υπεραποδίδει η οικονομία και τα χρήματα επιστρέφουν σε έργα με κοινωνικό αποτύπωμα
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το υπό κατασκευή αλιευτικό καταφύγιο στη Σκαλέτα Ρεθύμνου, δυναμικότητας 70 θέσεων και προϋπολογισμού 4,4 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αποσκοπεί να καλύψει τις ανάγκες των αλιέων της περιοχής.
Το έργο αποτελεί χρόνιο αίτημα των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων της περιοχής, καθώς σήμερα είναι υποχρεωμένοι να ελλιμενιστούν είτε στο παλιό λιμάνι του Ρεθύμνου είτε στο καταφύγιο Πανόρμου, τα οποία ήδη εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό σκαφών.
«Να θυμίσω -και έχει μία αξία να το πούμε αυτό- ότι κάναμε δύο αναθεωρήσεις στον προϋπολογισμό του 2024 από την υπεραπόδοση των εσόδων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για να στηρίξουμε τις δημόσιες επενδύσεις. Και ένα τμήμα από αυτά κατευθύνθηκε στους προϋπολογισμούς των Περιφερειών. Υπεραποδίδει η οικονομία, είμαστε ικανοποιημένοι και τα χρήματα αυτά επιστρέφουν σε έργα και σε δράσεις που έχουν κοινωνικό αποτύπωμα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός σε συνομιλία που είχε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για τα μεγάλα έργα που υποστηρίζονται με εθνικούς πόρους».
Ποιοι συνοδεύουν τον πρωθυπουργό
Στο αναπτυξιακό συνέδριο στο “Σπίτι του Πολιτισμού” στο Ρέθυμνο, μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα βρίσκονται ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού, ο Κώστας Τσιάρας, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, και ο Θανάσης Κοντογεώργης, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό.
Επίσης, στο Ρέθυμνο θα βρίσκονται ο Χρήστος Κέλλας, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αλλά και οι γενικοί γραμματείς Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμης Μπακογιάννης, Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανόλης Γραφάκος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, Ναυτιλίας και Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, και Τουριστικής Πολιτικής, Βάσια Κουτσούκου. Στο “Σπίτι του Πολιτισμού” έχουν κληθεί το σύνολο της Αυτοδιοίκησης, αλλά και φορείς της τοπικής οικονομίας του Ρεθύμνου.
Θα θέσουν και το θέμα του ΒΟΑΚ
Επόμενος σταθμός του πρωθυπουργού είναι το Ηράκλειο, όπου το απόγευμα στην Περιφέρεια Κρήτης θα υπογραφεί από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η σύμβαση αναστήλωσης του Αγίου Μηνά και του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχανών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο περιφερειάρχης Κρήτης αλλά και ο δήμαρχος Ηρακλείου σκοπεύουν να θέσουν στον υπουργό και τις ενστάσεις του Δήμου Ηρακλείου για τον νέο ΒΟΑΚ, μετά και την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Αλέξης Καλοκαιρινός για το συγκεκριμένο ζήτημα, που αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Ηράκλειο.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της νέας αρχαιολογικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Η ανακοίνωση του Αρχαιολογικού Μουσείου
Με αφορμή τα εγκαίνια της ξεχωριστής έκθεσης “Εκατόμπολις – Ο κόσμος της Αρχαϊκής Κρήτης”, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και η Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουν τη διοργάνωση της αρχαιολογικής περιοδικής έκθεσης με τίτλο “Εκατόμπολις”. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου από τον Δεκέμβριο του 2024 έως τον Αύγουστο του 2025.
Η “Εκατόμπολις” θα φωτίσει τη συναρπαστική ιστορία της ίδρυσης και ανάπτυξης των πόλεων στην Κρήτη κατά την Αρχαϊκή Περίοδο (7ος-5ος αιώνας π.Χ.), που αναδείχτηκαν ως κέντρα πολιτισμού και δύναμης, περίπου 500 χρόνια μετά το τέλος του λαμπερού μινωικού κόσμου. Πρόκειται για ένα σπουδαίο κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο, καθώς φαίνεται ότι στην Κρήτη αναπτύχθηκαν πρώιμα οι πολιτειακές δομές και οι θεσμοί που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της αρχαίας ελληνικής πολιτικής ταυτότητας.
Ο τίτλος της έκθεσης, “Εκατόμπολις”, αντλείται από την αναφορά της Κρήτης στην “Ιλιάδα” του Ομήρου ως «νησί των εκατό πόλεων». Αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία και τη δυναμική των αρχαϊκών πόλεων, που διαμόρφωσαν την πορεία του νησιού στους ιστορικούς χρόνους.
Κουστωδία υπουργών και γραμματέων
Τα 13 μέλη της κυβέρνησης και οι γενικοί γραμματείς υπουργείων που συνοδεύουν σήμερα τον πρωθυπουργό:
– Χ. Σταϊκούρας, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
– Θ. Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
– Λ. Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού.
– Κ. Τσιάρας, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
– Ν. Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.
– Θ. Κοντογεώργης, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό.
– Χ. Κέλλας, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
– Χ. Τριαντόπουλος, υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
– Ε. Μπακογιάννης, γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.
– Μ. Γραφάκος, γ.γ. Διαχείρισης Αποβλήτων.
– Γ. Στρατάκος, γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης.
– Β. Κυριαζόπουλος, γ.γ. Ναυτιλίας και Λιμένων.
– Β. Κουτσούκου, γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής.
neakriti.gr