Από τα Χανιά της Κρήτης έχει ξεκινήσει πιλοτικά από την 1η Δεκεμβρίου 2023 η ψηφιοποίηση της διαδικασίας δήλωσης της διαθεσιμότητας φαρμάκων από όλους τους κρίκους της αλυσίδας (φαρμακοβιομηχανία, φαρμακαποθήκες, νοσοκομεία, φαρμακεία).
Σύμφωνα με πλάνα στην φάση αυτή, έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο των δοκιμών και πλέον αρχίζουν να καταχωρούνται στην πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης και Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠαΔιΦ) τα πρώτα πραγματικά δεδομένα.
Στην πιλοτική λειτουργία -σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης- συμμετέχουν ο ΕΟΦ, η ΗΔΙΚΑ, ο ΕΟΠΥΥ (φαρμακεία), το Φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων (φαρμακαποθήκες) της Περιφέρειας Κρήτης.
Είναι οι φορείς που θα εισφέρουν στην συγκέντρωση των πρώτων στοιχείων, για να δοκιμαστεί η ικανότητα των επιμέρους συστημάτων να επικοινωνούν μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο, ώστε τα αποθέματα και οι ελλείψεις φαρμάκων που θα δηλώνονται, να ελέγχονται στη συνέχεια κεντρικά από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο θα παρεμβαίνει έγκαιρα όπου χρειάζεται.
Στην πλήρη εξέλιξή της, η πλατφόρμα για την παρακολούθηση των ελλείψεων αναμένεται να προσφέρει μια σημαντική ανακούφιση σε ασθενείς και πολίτες, οι οποίοι μέχρι σήμερα περιφέρονταν σε ένα «θολό τοπίο» αναφορικά με την αναζήτηση της φαρμακευτικής θεραπείας τους.
Η διάρκεια της πιλοτικής λειτουργίας προσδιορίζεται έως την ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας, η οποία ορίζεται στις 15/12/2023. Στη παραγωγική λειτουργία θα συμμετέχουν όλοι οι υπόχρεοι, οι οποίοι από την ημερομηνία έναρξης θα τροφοδοτούν το Η.Σ.Πα.Δι.Φ. με τα απαιτούμενα στοιχεία.
Βαριές «καμπάνες» στους παραβάτες
Στο σχετικό ΦΕΚ, που εκδόθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2024 και φέρει την υπογραφή των Υπουργών Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, διευκρινίζεται πως η διαδικασία δήλωσης φαρμάκων, αφορά σκευάσματα τα οποία, σύμφωνα με την άδεια κυκλοφορίας τους, χορηγούνται με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή.
Επίσης, στην ίδια απόφαση προβλέπονται βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες. Για όσους δηλαδή, αρνούνται να δηλώσουν ή δηλώνουν ψευδή στοιχεία αναφορικά με τα αποθέματα ή τις ελλείψεις τους σε φάρμακα.
Τα χρηματικά πρόστιμα θα ξεκινούν από 30 χιλιάδες και θα φτάνουν έως 100 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό και την επαναληψιμότητα της παράβασης.
Ελλείψεις φαρμάκων με ένα … κλικ στο κινητό
Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά ενδεχομένως από τις αρχές της νέας χρονιάς οι πολίτες και οι ασθενείς θα μπορούν να “κατεβάσουν” στο έξυπνο κινητό τους την ειδική εφαρμογή (app), η οποία θα τους ενημερώνει για τις ελλείψεις.
Το app θα αντλεί πληροφορίες από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της (ΗΣΠαΔιΦ).
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του iatropedia.gr, το σύνολο των δεδομένων της πλατφόρμας δεν θα είναι δημόσιο. Στον πολίτη θα φτάνει μόνο η πληροφορία εάν το φάρμακό του είναι σε έλλειψη και με ποιο γενόσημο μπορεί να το αντικαταστήσει.
Διευκρινίζεται ότι το app δεν θα κατευθύνει τον πολίτη σε συγκεκριμένο φαρμακείο. Θα υπάρχει ειδική σήμανση για τη διαθεσιμότητα του φαρμάκου, η οποία θα μοιάζει αρκετά με αυτή της πλατφόρμας για τη διαθεσιμότητα των ραντεβού του εμβολιασμού για την COVID-19, πχ. πράσινο = μεγάλη διαθεσιμότητα, πορτοκαλί = μικρή διαθεσιμότητα, κόκκινο = έλλειψη.
Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: Iatropedia.gr
newsit.gr