Μόνο η Ιεράπετρα χρειάζεται 5.000 ζεύγη εργατικών χεριών για να καλύψει τις καλλιεργητικές ανάγκες της – Με Γεραπετρίτη και Πλακιωτάκη συναντήθηκαν εκπρόσωποι των αγροτών
Με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, τροποποιείται η προηγούμενη απόφαση που αφορά τον “Καθορισμό ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2023 και 2024”, ανά Περιφέρεια.
Τα ανώτατα όρια αυξήθηκαν σε 7 Περιφέρειες, ως εξής: Στην Κρήτη 1.000, στην Αττική 650, στη Δυτική Μακεδονία 320 και 680 για εποχικές εργασίες, στην Κεντρική Μακεδονία 800 και 4.000 για εποχικές εργασίες, στο Βόρειο Αιγαίο 52, στη Στερεά Ελλάδα 1.500 και στη Δυτική Ελλάδα 2.000.
Μόνο στην αγροτική Ιεράπετρα εκτιμάται ότι χρειάζονται τουλάχιστον 9 μήνες τον χρόνο γύρω στις 5.000 εργάτες γης, αλλά το πρόβλημα τελικά δεν είναι το πόσες άδειες για εργάτες γης εγκρίθηκαν, αλλά πόσες προσκλήσεις εργατών γης πέρασαν την ελληνική γραφειοκρατία και δεν απορρίφθηκαν από τις κατά τόπους Πρεσβείες.
Για το πρόβλημα αυτό που χρονίζει, ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Γιάννης Γαϊτάνης συμμετείχε σε σύσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη. Η συνάντηση οργανώθηκε από τον Α’ αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος και παραβρέθηκε στη συνάντηση.
«Μοναδικό θέμα της συζήτησης ήταν οι δυσκολίες στη διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών, που προορίζονται για εργασία στις αγροτικές καλλιέργειες. Αναλύθηκαν όλα τα προβληματικά στάδια της διαδικασίας που έχουν σαν αποτέλεσμα την απόρριψη των υποψήφιων εργατών γης από τις εκάστοτε ελληνικές Πρεσβείες. Ο υπουργός Εξωτερικών – όπως και οι υπηρεσίες – γνώριζαν γι’ αυτήν την πραγματικότητα και υπήρξε δέσμευση ότι άμεσα θα αποσυμφορηθεί η κατάσταση μέσω της δημιουργίας λίστας εγκεκριμένων υποψήφιων εργαζομένων, με στόχο πρωτίστως την ασφάλεια της χώρας μας, αλλά και την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων.
Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανταπόκριση του υπουργού Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη, καθώς και για την αμέριστη συμπαράσταση σε όλο αυτό το θέμα από τον Γιάννη Πλακιωτάκη.
Όσον αφορά στην πλευρά των εργοδοτών στην Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό να προβαίνουν άμεσα σε καταγγελία σύμβασης των αλλοδαπών εργαζομένων που ήδη έχουν έρθει στην Ελλάδα, εάν για οποιονδήποτε λόγο ο εργάτης – που έχει προσκληθεί από τους ίδιους τους εργοδότες – δεν εξυπηρετεί τους όρους για τους οποίους έχει έρθει ή για οποιονδήποτε λόγο δεν τελούν πλέον υπό τον έλεγχό τους. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε στη μεγαλύτερη αξιοπιστία της διαδικασίας. Σύντομα θα ανακοινωθεί μέρος των τελικών αποφάσεων επί του θέματος», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Γιάννης Γαϊτάνης.
«Είναι θετικό ότι ενέκριναν 1.000 θέσεις μετακλητών για την Κρήτη. Μακάρι να έρθουν έστω αυτοί οι 1.000 εργάτες γης, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι προσκλήσεις μας απορρίπτονται από τις Πρεσβείες και χάνουμε ακόμα και το παράβολο των 100 ευρώ που πληρώνουμε για να κάνουμε την αίτηση στον Άγιο Νικόλαο. Από τις 1.000 αιτήσεις που έχουμε κάνει, έχουν έρθει μόνο 100 εργάτες. Άρα δεν είναι το θέμα μας αν ανακοινωθεί ότι εγκρίνουν μέχρι και 5.000 άδειες για την Κρήτη. Το θέμα μας είναι πόσοι τελικά καταφέρνουν να έρθουν να εργαστούν στα κτήματά μας. Τελευταία απορρίπτονται, εκτός από αιτήσεις για μετάκληση εργατών από το Πακιστάν, και από την Αίγυπτο και από το Μπαγκλαντές και από την Ινδία.
Μας λένε ότι από τα δικαιολογητικά που ζητούν οι Πρεσβείες μας από τους υποψήφιους εργάτες, τα περισσότερα που τους φέρνουν στα γραφεία τους είναι πλαστά και αυτός είναι ο κύριος λόγος που απορρίπτονται οι αιτήσεις», μας είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Γιάννης Γαϊτάνης.
«Δεν καλύπτουν ούτε το 20% των αναγκών μας»
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ανατολή” Γιώργος Καραλάκης υποστηρίζει ότι μόνο η Ιεράπετρα έχει ανάγκη για 5.000 εργάτες γης και δεν επαρκούν οι 1.000 άδειες που εγκρίθηκαν για όλη την Κρήτη.
«Δεν καλύπτουν οι 1.000 εργάτες γης ούτε το 20% των αναγκών της περιοχής μας για εργατικά χέρια στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Οι διαδικασίες είναι πολυδαίδαλες και χρονοβόρες για να καλέσεις εργάτη από μια τρίτη χώρα. Μπορεί να περάσουν 6-8 μήνες από την ημέρα που θα κάνεις την αίτηση και τελικά να απορριφθεί η μετάκληση από την Πρεσβεία μας. Οι Ιεραπετρίτες αγρότες τρέχουν στον Άγιο Νικόλαο ή στο Ηράκλειο για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά της μετάκλησης κάποιου υποψήφιου εργάτη.
Το δυσάρεστο είναι όμως αυτό που ακολουθεί. Μπορεί να συμβεί να φέρεις ανειδίκευτους εργάτες, να τους εκπαιδεύσεις, να μάθουν τη δουλειά και μετά να φύγουν ξαφνικά για μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα», μας είπε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών “Ανατολή” Γιώργος Καραλάκης.
Τα τελευταία χρόνια δε βρίσκουν εργάτες γης ούτε οι Αλβανοί οικονομικοί μετανάστες, που πλέον καλλιεργούν κηπευτικά μόνοι τους σε δικά τους ή ενοικιασμένα θερμοκήπια. «Τώρα δεν υπάρχουν πια στην Ιεράπετρα οι Αλβανοί εργάτες που περίμεναν κάθε πρωί στην πλατεία να περάσει το αφεντικό να τους πάρει για δουλειά. Τώρα έχουν κάνει όλοι δικά τους ή ενοικιασμένα θερμοκήπια και ψάχνουν κι εκείνοι να βρουν εργάτες, αλλά δε βρίσκουν τίποτα. Φοβάμαι ότι τα επόμενα χρόνια πολλά θερμοκήπια θα μείνουν ακαλλιέργητα», μας είπε ο Ηλίας από την Αλβανία, που καλλιεργεί στο Στόμιο Ιεράπετρας μεγαλόκαρπες ντομάτες.