Έντονο προβληματισμό προκαλούν στις αρμόδιες αρχές δύο κρούσματα δολιοφθοράς σε Σαρωνικό και Κρήτη, με στόχο έργα ζωτικής σημασίας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Τα δύο περιστατικά διαπιστώθηκαν με λίγες ημέρες διαφορά, ενώ εικάζεται ότι αμφότερα συνέβησαν στα τέλη Ιανουαρίου.
Σύμφωνα, πάντως, με πηγές του Λιμενικού Σώματος, ο δράστης ή οι δράστες της δολιοφθοράς είχαν εκπαίδευση εφάμιλλη με αυτή των στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων.
Το μεν πρώτο, μάλιστα, ήταν το τέταρτο που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης της Αίγινας, ενώ το δεύτερο εντοπίστηκε μερικά 24ωρα αργότερα, στις 31 Ιανουαρίου, από στελέχη του ΑΔΜΗΕ και αφορά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής που υλοποιεί η θυγατρική του Αριάδνη Interconnection.
Φαινομενικά πρόκειται για δύο ενέργειες ασύνδετες μεταξύ τους. Ωστόσο, οι πληροφορίες για την Κρήτη αναφέρουν ότι οι έρευνες για τη δολιοφθορά για το καλώδιο του ΑΔΜΗΕ διεξάγονται σε τοπικό κυρίως επίπεδο και η υπόθεση της δολιοφθοράς της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής αντιμετωπίζεται από τις τοπικές αστυνομικές Αρχές τελείως ξεχωριστά, εκτιμώντας ότι πρόκειται για κίνητρο από δράστες εντός Κρήτης. Απλώς η περίπτωση της Αίγινας, που προηγήθηκε δύο μέρες πριν, ίσως έδωσε και την ιδέα στους δράστες του καλωδίου του ΑΔΜΗΕ για να μπερδέψουν τις Αρχές. Ωστόσο είναι δύο περιστατικά που δεν παύουν να προκαλούν σημαντικά προβλήματα και να εγείρουν ερωτήματα για τους σκοπούς των δραστών.
Όσον αφορά στο συμβάν της Αίγινας, λοιπόν, όπως διαπιστώθηκε, στο στόχαστρο μπήκε ο αγωγός που τροφοδοτεί το νησί του Σαρωνικού με νερό της ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα τη διακοπή της απευθείας υδροδότησής του, ενώ προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η βλάβη παρατηρήθηκε σε βάθος 48 μέτρων και σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το Πέρανι της Σαλαμίνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία που διαχειρίζεται το έργο διαπίστωσε στις 25 Ιανουαρίου ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αυξήθηκε η ροή νερού.
Άμεσα ξεκίνησε αυτοψία και, όπως φάνηκε από το οπτικό υλικό που κατέγραψαν δύτες, έχουν προκληθεί σημαντικές φθορές στο τσιμεντόστρωμα του αγωγού, πιθανότατα από εκρηκτικό μηχανισμό.
Τέσσερα περιστατικά σε τέσσερα χρόνια
Σε ανάλογα περιστατικά στο παρελθόν, το Λιμενικό Σώμα που ανέλαβε τις έρευνες εντόπισε και ίχνη των σαμποτέρ, όμως δεν υπήρξε κάποια σημαντική εξέλιξη στις έρευνες.
Πιο συγκεκριμένα, το 2020 άγνωστοι άνοιξαν οπές στους σωλήνες του αγωγού με οικιακό τρυπάνι, ενώ το 2022 πραγματοποιήθηκαν άλλες δύο ενέργειες δολιοφθοράς.
Η πρώτη έγινε τον Μάιο με εκρηκτικά, με την έκρηξη να καταγράφεται μερικές εκατοντάδες μέτρα ανοικτά των ακτών της Σαλαμίνας, δημιουργώντας έναν μικρό κρατήρα ενός μέτρου δίπλα στην προστασία του αγωγού.
Δύο μήνες αργότερα τοποθετήθηκαν και πάλι εκρηκτικά πάνω στον αγωγό σε βάθος 14 μέτρων και σε απόσταση 300 μέτρων από την ακτή, γεγονός που, κατά τους αρμόδιους φορείς, σημαίνει ότι οι δράστες ήταν έμπειροι δύτες, προσέγγισαν αρχικά το σημείο με πλωτό μέσο και εν συνεχεία προχώρησαν σε μία πολύ οργανωμένη ενέργεια με σκοπό την πρόκληση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης φθοράς στον αγωγό.
Μάλιστα, τότε βρέθηκαν και ίχνη από το φιτίλι των εκρηκτικών που χρησιμοποίησαν οι δράστες καθώς και κάποια αυτοκόλλητα πάνω στον αγωγό, στοιχεία που πιστοποιούσαν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι πρόκειται για κακόβουλη ενέργεια και όχι για ατύχημα.
Λίγες ημέρες αργότερα, δε, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής κατέθεσαν σε Αστυνομία και Λιμενικό ότι είχαν διαπιστώσει ύποπτες κινήσεις στην περιοχή το επίμαχο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, τοπικοί φορείς και απλοί πολίτες κατέθεσαν χαρακτηριστικά ότι από τη λειτουργία τού ζωτικής σημασίας για το νησί αγωγού «ενοχλούνται» διάφορα συμφέροντα, ζητώντας τη συνδρομή του κρατικού μηχανισμού για την προστασία αυτών των υποδομών.
Δράστες με εκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων
Σύμφωνα, πάντως, με πηγές του Λιμενικού Σώματος, ο δράστης ή οι δράστες της δολιοφθοράς είχαν εκπαίδευση εφάμιλλη με αυτή των στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων.
«Αυτά είναι αντικείμενα που διδάσκονται στα σχολεία υποβρύχιων καταστροφέων» σημειώνουν με νόημα. Κύριο ζητούμενο, εν τούτοις, παραμένει ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί πίσω από την υποβρύχια έκρηξη.
Σε κάθε περίπτωση, η αγανάκτηση των κατοίκων και των επαγγελματιών της Αίγινας φαίνεται πως έχει κάνει στόματα να ανοίγουν στο νησί, με τα στελέχη των διωκτικών αρχών που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση του περιστατικού να εμφανίζονται αισιόδοξα ως προς την ταυτοποίηση τόσο των φυσικών όσο και των ηθικών αυτουργών.
Χαρδαλιάς: «Στη δική μου βάρδια δεν θα καθίσω με σταυρωμένα χέρια»
Ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στα «ΝΕΑ», τονίζει πως πέραν των απαραίτητων διαδικασιών που έχουν ήδη γίνει σε επίπεδο Δικαιοσύνης, όπως η μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου που κατατέθηκε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, από πλευράς της Περιφέρειας εξετάζεται το πλαίσιο ασφάλειας των συγκεκριμένων υποδομών σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα.
Ταυτόχρονα, τονίζει, ότι αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι η άμεση αποκατάσταση της ζημιάς αλλά και το πώς θα συνδράμει η Περιφέρεια Αττικής τον Δήμο Αίγινας, καλύπτοντας τις ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών σε πόσιμο νερό, τουλάχιστον μέχρις ότου διασφαλιστεί η απρόσκοπτη επανατροφοδότησή τους – ιδίως όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προμηθεύονται καθημερινά φιάλες εμφιαλωμένων.
Αναφερόμενος στην ανάγκη κατάρτισης σχεδίου δράσης προκειμένου να προστατευτεί το έργο, ο περιφερειάρχης επισημαίνει ότι βρίσκεται υπό διαμόρφωση σε συνεργασία με Λιμενικό και Αστυνομία.
«Αυτό, βέβαια, δεν είναι κάτι το οποίο θα προκύψει από τη δική μου διάθεση.Πρέπει να προκύψει μέσα από τη συνεργασία με τους ανθρώπους που έχουν τεχνογνωσία πάνω σε αυτό.
Και δεν υπάρχει άλλος εκτός από το Λιμενικό Σώμα και τις εταιρείες που ειδικεύονται στο συγκεκριμένο έργο», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
«Την ίδια ώρα που είναι σε εξέλιξη η προανάκριση, εμείς ενεργοποιούμε κάποια δίκτυα συνεννόησης σε σχέση με την επικαιροποίηση των μέτρων ασφαλείας αυτών των υποδομών και παράλληλα, μαζί με τον Δήμο Αίγινας εξετάζουμε τις εναλλακτικές για το πώς μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι στους πολίτες.
Βέβαια, περιμένουμε και την τελική τεχνική έκθεση του αναδόχου για να δούμε τι απαιτείται για να προχωρήσει η τάχιστη διόρθωση της βλάβης».
«Φωτογραφίζουν» τους πιθανούς υπόπτους
Εξάλλου, με αφορμή την τέταρτη καταγεγραμμένη δολιοφθορά στο συγκεκριμένο έργο, τέθηκαν υπόψη του Νίκου Χαρδαλιά οι αναφορές από την τοπική αυτοδιοίκηση που «φωτογραφίζουν» πιθανούς υπόπτους, οι οποίοι θα είχαν ένα όφελος από τις συγκεκριμένες κακόβουλες ενέργειες.
«Το ποιοι είναι οι ένοχοι θα το πει η Δικαιοσύνη. Δεν είμαι εγώ ο ανακριτής. Μένω σε αυτό που λέτε, που είναι το ίδιο με αυτό που λέει όλη η τοπική κοινωνία και το οποίο είναι το κοινώς αποδεκτό: Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι μπορεί να έχουν όφελος από μία τέτοια ενέργεια; Μπορεί να είναι ένας, μπορεί να είναι δύο, μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι.
Μπορεί να είναι μια συντεχνία. Πρέπει να δούμε όλες τις περιπτώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μπω στη διαδικασία να προδικάσω.
Για αυτό υπάρχει η Δικαιοσύνη – για να εξετάσει όλα τα εναλλακτικά σενάρια. Δεν ξέρω τι έγινε τις τρεις προηγούμενες φορές, όμως, θέλω να είμαι σαφής:
Σε καμία περίπτωση υπό τη δική μου ευθύνη και στη δική μου βάρδια δεν θα καθίσω με σταυρωμένα χέρια», συμπληρώνει με νόημα ο περιφερειάρχης Αττικής που ανέλαβε καθήκοντα σχεδόν έναν μηνα πριν απ’ το συμβάν στον υποθαλάσσιο αγωγό.
Αυτοψία στον όρμο Πέρανι
Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί πως ο Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκε στο σημείο που έγινε η δολιοφθορά, συνοδευόμενος από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, και είδε από κοντά πώς προχωρούν οι έρευνες.
Συγκεκριμένα, επιβιβάστηκε σε σκάφος του Λιμενικού και κατευθύνθηκε στον όρμο Πέρανι, ανοιχτά της Σαλαμίνας, σε απόσταση 270 μέτρων από την πλησιέστερη ακτή, πραγματοποιώντας αυτοψία με αντικείμενο την εξέταση όλων των πρόσθετων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την ασφάλεια της λειτουργίας του αγωγού μετά τις εργασίες αποκατάστασης.
Μάλιστα, έστειλε εκ νέου μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση:
«Δεν θα αφήσουμε τίποτα στην τύχη του για μία κρίσιμη υποδομή, που σχετίζεται με το ύψιστο αγαθό της απρόσκοπτης υδροδότησης του νησιού της Αίγινας. Η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα».
neakriti.gr