Η κορυφή του Ψηλορείτη για κάποιους αποτελεί ένα όνειρο…
Λόγω απόστασης, προβλημάτων υγείας ή άλλων σκοπέλων, κάποιος ίσως δεν καταφέρει ποτέ να πατήσει στην ψηλότερη κορυφή της Κρήτης. Πλέον, όμως, μπορεί να το κάνει μέσα από τον υπολογιστή του, με την εικονική περιήγηση στη στράτα και την κορφή του Ψηλορείτη που προσφέρει το Γεωπάρκο Ψηλορείτη, μέσα από πανοράματα 360ο.
Όπως εξηγεί στο Cretalive ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και επιστήμονας του Γεωπάρκου, Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, πρόκειται για ένα μεγάλο project, το οποίο διαρκώς εμπλουτίζεται.
Ο εικονικός επισκέπτης μπορεί να λάβει πληροφορίες για τις κορυφές του Ψηλορείτη, για χωριά, να μετακινηθεί από σημείο σε σημείο, να δει φωτογραφίες και βίντεο από drone και σταθερές κάμερες.
Το project έγινε πραγματικότητα χάρη στον κ. Μανώλη Νικολακάκη, τεχνικό υπάλληλο του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Όποιος το επιθυμεί, έχει τη δυνατότητα να «μπει» σε κλειστούς χώρους, όπως είναι μία εκκλησία.
Μεταξύ άλλων, μπορεί να κάνει μία εικονική περιήγηση στον «Δρόμο της Μυγιάς», να πετάξει πάνω από τη Μαύρη Κορφή και να ανακαλύψει σπήλαια, χωριά και άλλους κρυμμένους και μη θησαυρούς της περιοχής. Σπιθαμή προς σπιθαμή θα γνωρίσει το Οροπέδιο της Νίδας, από το Ιδαίον Άντρον ως τη Μεσαρά!
«Προσφέρεται μία εικόνα από ψηλά όλου του χώρου, είναι σα να πετάς με ελικόπτερο», περιγράφει ο Δρ. Χ. Φασουλάς.
Στο πανόραμα της Νίδας, μπορεί να «ζήσει» κανείς το άρμεγμα των προβάτων, την κουρά, ακόμα και να μάθει για τα ρήγματα της περιοχής.
Μπορεί να «περπατήσει» σε ένα χαραγμένο μονοπάτι, ακόμα και με απόσταση χιλιομέτρων!
Στόχος είναι να «ανέβουν» στην κορυφή του Ψηλορείτη άτομα που ίσως λόγω κινητικών προβλημάτων δεν μπορούν να το κάνουν ή βρίσκονται μακριά από την Κρήτη.
Ακόμα, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να προσελκυστούν επισκέπτες, οι οποίοι πρώτα θα έχουν λάβει μία γεύση από το τι εκπλήξεις τους επιφυλάσσει η περιοχή!
Δείτε εδώ
cretalive.gr