Skip to main content

– Εξαντλητικές εφημερίες και παραιτήσεις εν αναμονή της μεγάλης – παγκρήτιας- κινητοποίησης στις 18 Οκτωβρίου, στο Ηράκλειο

“Τρίζουν” τα θεμέλια του δημόσιου συστήματος Υγείας, που απειλείται με κατάρρευση αν δεν ληφθούν άμεσες και γενναίες κυβερνητικές πρωτοβουλίες!
Το Βενιζέλειο “γονατίζει”, το νοσηλευτικό ίδρυμα του Ρεθύμνου “αποψιλώνεται” από προσωπικό και παραμένει στην …εντατική, αφού οι παραιτήσεις που διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ και στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση δεν είναι καλύτερη: διαμορφώνεται μία
υγειονομική… δυστοπία, που διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό.
Οι Έλληνες επιστήμονες, με “κατάμαυρη” την καρδιά κάτω από τις λευκές ποδιές τους, απ’ όσα αντιμετωπίζουν, επιλέγουν είτε να ιδιωτεύουν και μόνο, κλείνοντας μια για πάντα πίσω τους την πόρτα του ΕΣΥ, είτε ξενιτεύονται κι ούτε που θέλουν να επαναπατριστούν!
Το brain drain αυξάνει, το brain gain αποτελεί τον …. πυρήνα του greek dream για τους πτυχιούχους των Ιατρικών Σχολών: Το εξωτερικό είναι μονόδρομος για αρκετούς και η παραμονή στη χώρα που πάντα βρίσκει τρόπους να μας πληγώνει, μοιάζει με… όνειρο (θερινής κι όλων των άλλων εποχών) νυκτός!
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος, για μία απλή εγχείρηση ρουτίνας (πχ χολής) ένας ασθενής από το Ρέθυμνο λαμβάνει παραπεμπτικό για κάποιο από τα νοσοκομεία στους όμορους νομούς.
Τα “καμπανάκια” εδώ και καιρό “ηχούν” από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου. Καθώς δεν βρήκαν, ευήκοα ώτα στις τάξεις των αρμοδίων, μετεξελίχθηκαν σε …καμπάνες, οι οποίες διαπερνούν τις “σειρήνες” που βγαίνουν απ’ τα νοσοκομεία, όπου οι εξαντλητικές εφημερίες των υγειονομικών φαντάζουν και παραπέμπουν σε συνθήκες πολέμου!

Παγκρήτιος ξεσηκωμός, “παλλαϊκό κάλεσμα”
Γιατροί και νοσηλευτές από το Ρέθυμνο ετοιμάζονται για μια μεγάλη κινητοποίηση, την επόμενη Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο, ανταποκρινόμενοι στο “παλλαϊκό κάλεσμα” συμπαράστασης των συναδέλφων τους. Εκπρόσωποι φορέων και σωματείων από όλη την Κρήτη θα ενώσουν τις φωνές τους, διατρανώνοντας την εναντίωση τους στη διαρκή υποβάθμιση του ΕΣΥ εν γένει και του Βενιζελείου ειδικότερα.
Όπως έχει προγραμματιστεί, οι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν αρχικά -γύρω στις 10 το πρωί- έξω από το Βενιζέλειο και στη συνέχεια θα διανύσουν μία απόσταση 4 (!) χιλιομέτρων, πραγματοποιώντας μια πρωτοφανή – για τα δεδομένα του Ηρακλείου – πορεία, η οποία θα καταλήξει -στις 12 το μεσημέρι – στην πλατεία Ελευθερίας.
Η οριακή κατάσταση στο Βενιζέλειο και το νοσοκομείο Ρεθύμνου φορτώνουν με ένα βάρος -δυσανάλογο των δυνατοτήτων του- το ΠΑΓΝΗ, που – για να είμαστε ρεαλιστές – αποκλείεται να μπορέσει να εξυπηρετήσει τον “όγκο” των χειρουργείων από την Κρήτη και τα γύρω νησιά!
“Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Γνωρίζουν όλοι ότι εμείς από τον Ιανουάριο ενημερώναμε το Υπουργείο Υγείας, τους φορείς, τους βουλευτές, τους πολίτες του Ρεθύμνου μαζί με την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο μας” δήλωσε στον TEAM FM 102 και την εκπομπή “Πρώτη Γραμμή” η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου Αναστασία Καπελέρη.
Η ίδια και οι συνάδελφοί της πάρα πολλές φορές, έχουν καταστήσει σαφές – σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο- ότι απαιτούνται κίνητρα για τη στελέχωση των νοσοκομείων.

“Κάποιοι ικανοποιήθηκαν με την προκήρυξη θέσεων, οι οποίες είχαμε πει ότι – αφενός και να καλύπτονταν – δεν θα έλυναν τα προβλήματα, αφετέρου θα έβγαιναν και πάλι άγονες γιατί δεν είχαν αλλάξει σε κάτι, δεν είχαν προστεθεί κίνητρα. Το αποτέλεσμα είναι να φτάνουμε στη σημερινή κατάσταση” σχολίασε η κα Καπελέρη.

“Υπερ-εξόντωση και απαξίωση”
Οι ιατρικοί σύλλογοι πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις, θέλοντας να κρατήσουν σε εγρήγορση όλους τους εμπλεκόμενους, διότι όπως δηλώνουν οι ίδιοι είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς σε θέματα δημόσιας Υγείας. “Λειτουργούμε με γνώμονα την προστασία των γιατρών, των ασθενών και των λοιπών υγειονομικών. Δυστυχώς, σε όλη την Ελλάδα η κατάσταση είναι παρόμοια” είναι το “πικρό” συμπέρασμα της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου.
“Κάτι πρέπει να γίνει” θα τονίσει. “Ακούμε διάφορα, όμως δεν βλέπουμε συγκεκριμένες προτάσεις” και κάτι το χειροπιαστό, όπως θα συμπληρώσει.
Κρίνει σκόπιμο να επισημάνει την κυριότερη ιδιαιτερότητα που υπάρχει στο νοσοκομείο Ρεθύμνου:
“Εφημερεύει καθημερινά! Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα των εφημεριών είναι πάρα πολύ δύσκολο – πρέπει να καλυφθούν 30 ενεργείς εφημερίες. Άλλα μεγάλα νοσοκομεία, όπως στην Αθήνα, εφημερεύουν μέρα παρά μέρα ή ανά τέσσερις μέρες”.
Αν ληφθεί υπόψιν και το ζήτημα της υποστελέχωσης, τότε τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται ραγδαία! Υπάρχει μία “τρομερή μισθολογική απαξίωση” για την οποία κάνει λόγο η κα Καπελέρη, εξηγώντας πως “το πρόβλημα πρέπει να λυθεί συνολικά. Οι μισθοί των γιατρών βρίσκονται στην έκτη από το τέλος θέση, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει εργασιακή υπερ-εξόντωση και μία ηθική απαξίωση, με όλα αυτά τα “εντέλλεσθε”.
Μάλιστα, όπως πληροφόρησε τους ακροατές του TEAM FM 102, την τελευταία 10ετία αποχώρησαν από το ΕΣΥ περισσότεροι από 2.000 ειδικευμένοι γιατροί: οι μισοί λόγω συνταξιοδότησης και οι υπόλοιποι… παραιτήθηκαν! “Θα έρθουν κι άλλες παραιτήσεις στο νοσοκομείο μας”, προειδοποιεί.

“Να δοθούν άμεσα οικονομικά και επιστημονικά κίνητρα”
Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ιατρών που έγινε στη Θεσσαλονίκη, 6-8 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποσχέθηκε πως θα διατεθεί 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων και των κέντρων Υγείας, με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ανακοίνωσε, δε, μία σειρά ενεργειών, όπως: ψηφιοποίηση όλων των νοσοκομείων της χώρας, δημιουργία ψηφιακού φακέλου ασθενούς, δημιουργία υγειονομικού χάρτη της χώρας. Ας μην ξεχνάμε ότι το νοσοκομείο Ρεθύμνου πρόκειται να αναβαθμιστεί ενεργειακά.
“Πολύ ωραία όλα αυτά. Με το ανθρώπινο δυναμικό, όμως, τι γίνεται; Πού είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό; Πουθενά!” είναι η ερωτοαπάντηση της κα Καπελέρη.
“Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα” όπως περιγράφει. “Αυτή τη στιγμή απεργούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι. Θεωρείται ιστορική κινητοποίηση, γιατί είναι η πρώτη απεργία στο NHS”.
Οι απεργοί ζητούν αυξήσεις της τάξεως του 35%, αντί για το 6-8% που τους πρότεινε η κυβέρνησή τους. Δηλαδή δεν είναι … τίποτα, για να καλύψει μία δεκαετία “παγωμένων” μισθών, όπως διαμαρτύρονται.
“Είναι κάτι παρόμοιο με το δικό μας 10% – που ισοδυναμούσε με 50 έως 90 ευρώ στους συντονιστές διευθυντές” θα κάνει την αντιστοίχιση η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου.
Ο αρμόδιος Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από το Παγκόσμιο Συνέδριο Ιατρών, κάλεσε επίσης τους γιατρούς του εξωτερικού να συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός νέου συστήματος Υγείας.
“Πώς θα έρθουν; Με αυτούς τους μισθούς;” αναρωτιέται η κα Καπελέρη.
Η Ρουμανία, όπως υποστηρίζει, πριν από έξι χρόνια, τη σεζόν 2017-2018, τριπλασίασε άμεσα σε ένα βράδυ τις καθαρές αποδοχές των γιατρών των νοσοκομείων.
Αυτή τη στιγμή, ο ειδικευόμενος γιατρός στη Ρουμανία παίρνει 2.000 ευρώ καθαρά το μήνα.
“Τι καταφέρνουν με αυτό; Ανάσχεση της ιατρικής μετανάστευσης, επιστροφή των γιατρών που είχαν φύγει στο εξωτερικό, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και μείωση των επιπέδων διαφθοράς. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να συζητάμε άλλο για το τί πρέπει να γίνει – γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι αρμόδιοι” παρατηρεί η κα Καπελέρη.
Περιγράφοντας τη “μεγάλη υποστελέχωση” που μαστίζει το νοσοκομείο Ρεθύμνου, αποκαλύπτει – βάσει της ενημέρωσής της – ότι το ίδρυμα έχει λιγότερους ειδικευόμενους απ’ ό,τι το καλοκαίρι, ο αριθμός των οποίων βαίνει διαρκώς μειούμενος.
“Η κάλυψη μίας κλινικής δεν μπορεί να γίνεται με 24ωρες εφημερίες, διότι δεν γίνεται η σωστή παρακολούθηση των ασθενών, κι αυτό φέρνει πολύ σοβαρά προβλήματα. Η υποστελέχωση των ΤΕΠ μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Επομένως, αυτό που ζητάμε είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των γιατρών και να δοθούν οικονομικά και επιστημονικά κίνητρα άμεσα!”.


Ανισότητες, πολυνοσηρότητα και λιγότερα έτη υγιούς διαβίωσης

Οι (δυσμενείς) συνέπειες στα δικαιώματα των ασθενών και στην ποιότητα ζωής των πολιτών είναι αλληλένδετες και αλληλοεξαρτώμενες.
Σύμφωνα με μελέτη που υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικών Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών και παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Forum Υγείας, με επιστημονικό υπεύθυνο του καθηγητή του ΕΚΠΑ Ιωάννη Υφαντόπουλο, η υποχρηματοδότηση του τομέα της Υγείας στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα τους χαμηλούς δείκτες στην ποιότητα ζωής και τους υψηλούς στην πολυνοσηρότητα.
Με βάση την ίδια έρευνα που επικαλέστηκε η κα Καπελέρη, οι κλειστές στρόφιγγες των δαπανών για την Υγεία κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, στα κράτη της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχουν φέρει σημαντικά λιγότερα έτη υγιούς επιβίωσης για τους πολίτες, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η ανάγκη να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η ψαλίδα των ανισοτήτων στα θέματα Υγείας είναι το λιγότερο… επιτακτική!
Το κόστος (ακόμα και για τις στοιχειώδεις παροχές Υγείας) έχει μετακύλησε στους Έλληνες πολίτες, δημιουργώντας μία επιπλέον και διόλου ευκαταφρόνητη οικονομική επιβάρυνση στα νοικοκυριά. Εν ολίγοις, τείνει να γίνει κανόνας το “αν δεν έχεις λεφτά και δεν πληρώσεις, υγεία δεν βρίσκεις – και δεν έχεις!”.
Από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελλάδα συναντάμε τη μεγαλύτερη αύξηση σε ανικανοποίητες υγειονομικές ανάγκες. Ταυτόχρονα, στη χώρα μας για το 36% των κατοίκων της (ένας στους τρεις) η ποιότητα ζωής βρίσκεται στα… τάρταρα.
“Ζητάμε κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία. Δεν είναι σπατάλη δημοσίων πόρων η επένδυση στην υγεία του πληθυσμού, είναι μία ευκαιρία για το ανθρώπινο κεφάλαιο της οικονομίας μας” ξεκαθαρίζει η κα Καπελέρη.
Απ’ τα ευρήματα της παραπάνω μελέτης προκύπτει η χαμηλή ροή πόρων στην Υγεία:
στην Ελλάδα το συνολικό ποσό επί του ΑΕΠ είναι στο 7,8%, στη Ρουμανία είναι 5,7%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στο 10%!
Η Ελλάδα κινείται σε υψηλά επίπεδα ιδιωτικών δαπανών, που φτάνουν το 35%. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Ρουμανία είναι 19%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ε.Ε κυμαίνεται στο 15,3%.
Από την εν λόγω μελέτη καταδεικνύεται ότι οι χαμηλές επενδύσεις προκάλεσαν σημαντικές καθυστερήσεις στη λειτουργία των υπηρεσιών Υγείας, σημαντικά χαμηλότερο προσδόκιμο υγιούς διαβίωσης και λιγότερα έτη υγιούς διαβίωσης στο σύνολο των χωρών Ελλάδας, Ρουμανίας και Πολωνίας σε σχέση με άλλα κράτη της Ε.Ε.
“Αυτό είναι ένα γεγονός που εντείνει τις υγειονομικές και κοινωνικοοικονομικές ανισότητες μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης. Οι πολίτες εμφανίζουν πολυνοσηρότητα, υψηλές ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες – στην Ελλάδα συγκεκριμένα αυτό αντιστοιχεί σε ένα 28% του πληθυσμού. Δυστυχώς, αυτές (οι ανάγκες) είναι αυξανόμενες χρόνο με το χρόνο” υπογραμμίζει η κα Καπελέρη, αναμένοντας – όπως όλοι οι συνάδελφοί της – να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις για ένα καινούργιο (και καλύτερο) σύστημα Υγείας, “εδώ και τώρα”!
“Πρέπει όλοι μαζί ως κοινωνία να απαιτήσουμε αυτό που δικαιούμαστε” είναι η καταληκτική της παρότρυνση.

goodnet.gr