Οι υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, μοιάζουν να μην έχουν τέλος. Στην Κρήτη δεκάδες έχουν καταγραφεί και φέτος, από τη μία άκρη του νησιού μέχρι την άλλη
Επαγγελματίες απατεώνες φαίνεται ότι ήταν οι άγνωστοι δράστες που προσποιούμενοι υπαλλήλους του Γενικού Επιτελείου Στρατού, κατάφεραν να εξαπατήσουν μια 56χρονη γιατρό των Χανίων και να της αποσπάσουν χρηματικό ποσό ύψους σχεδόν τεσσάρων χιλιάδων ευρώ. Ανυποψίαστη η γιατρός, δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι τα τηλεφωνήματα που δεχόταν ήταν από «μαϊμού» προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.
Την περασμένη Πέμπτη, με την 56χρονη επικοινώνησε τηλεφωνικά επιτήδειος, δηλώνοντας ότι είναι υπάλληλος στο λογιστήριο του Γενικού Επιτελείου Στρατού κι ότι χρειάζεται τα στοιχεία της προκειμένου να της καταβάλλει τα οφειλόμενα από το ταμείο των εργαζομένων στις ένοπλες δυνάμεις, για επισκέψεις τους στο ιατρείο της. Δεδομένου ότι η γιατρός – παθολόγος, είναι συμβεβλημένη με το ταμείο του δημοσίου και των στρατιωτικών, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις της, τελικά πείσθηκε. Έδωσε τα στοιχεία της, ο δράσης ή οι δράστες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό της και πολύ γρήγορα της αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 3.900 ευρώ.
Η 56χρονη γιατρός αντιλήφθηκε χθες ότι τα χρήματα είχαν κάνει «φτερά» από τον τραπεζικό της λογαριασμό κι έσπευσε να καταγγείλει την απάτη στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων. Σε συνεργασία με την υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναζητείται ο δράστης ή οι δράστες καθώς και το εύρος της απάτης σε βάρος ανυποψίαστων θυμάτων.
Δεκάδες οι υποθέσεις στην Κρήτη
Οι υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, μοιάζουν να μην έχουν τέλος. Στην Κρήτη δεκάδες έχουν καταγραφεί και φέτος, από τη μία άκρη του νησιού μέχρι την άλλη. Τον περασμένο Ιούνιο μια 58χρονη στα Χανιά, έκανε ηλεκτρονικά διαπραγματεύσεις για την αγορά μιας τροχοβίλας και όταν πια είχε καταβάλει στον υποτιθέμενο πωλητή 19.000 ευρώ, διαπίστωσε ότι είχε πέσει θύμα απατεώνα.
Από τις σημαντικότερες υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης που αποκαλύφθηκαν τη φετινή χρονιά ήταν η υπόθεση μιας 27χρονης, η οποία κατήγγειλε στην αστυνομική διεύθυνση Χανίων ότι μέσα σε έντεκα μήνες έχασε 150.000 ευρώ από κοινό λογαριασμό που είχε με την μητέρα και τις αδελφές της. Με δέλεαρ το κέρδος, η κοπέλα εμπιστεύθηκε έναν υποτιθέμενο επενδυτή ο οποίος αφού της απέσπασε τα χρήματα, εξαφάνισε τα ίχνη του, κλείνοντας όλα τα τηλέφωνα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις μέσω των οποίων επικοινωνούσε με την 27χρονη. Όπως αποδείχτηκε, πόνταρε σε κρυπτοχρήματα ελπίζοντας πώς θα κατάφερνε να αυξήσει το χρηματικό ποσό που είχε καταθέσει μαζί με την μητέρα και τις δύο αδελφές της στην τράπεζα και τελικά έμεινε με ένα άδειο τραπεζικό λογαριασμό και εξαπατημένη από έναν επενδυτή – μαϊμού.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό, πως μόνο τον περασμένο Μάιο, το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου εξιχνίασε 46 υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης με τη δικογραφία να περιλαμβάνει 59 κατηγορούμενους σε ολόκληρη τη χώρα, που φέρονται να είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση τότε της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, από τις 3 Ιανουαρίου του 2022 μέχρι και τις 26 Απριλίου φέτος, οι φερόμενοι δράστες είχαν αποσπάσει συνολικά το χρηματικό ποσό των 215.372 ευρώ από πολίτες που έπεσαν θύματα των έξυπνων πρακτικών προσέγγισης που χρησιμοποιούσαν. Ανάμεσα στα θύματα μέχρι στιγμής, έντεκα ήταν στη Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
neakriti.gr