Υποχώρηση των εποχικών λοιμώξεων, που ήταν σε έξαρση την περίοδο μετά τις γιορτές, δείχνουν τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Στο περιθώριο επιστημονικής ημερίδας, που διεξάγεται από χθες στα Χανιά για την επιτήρηση των λοιμώξεων και την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία της Κρήτης, τονίστηκε ότι σημαντικό μέρος του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, γεγονός που εξηγεί τη σταθερή πορεία των κρουσμάτων γρίπης.
Σύμφωνα με την Επιδημιολογική Επιτήρηση Αναπνευστικών Λοιμώξεων από τον ΕΟΔΥ την εβδομάδα 15-21 Ιανουαρίου, η θετικότητα στο σύνολο των δειγμάτων που ελέγχθηκαν για κορωνοϊό παρουσίασε σημαντική μείωση, ενώ κατά 45% μειώθηκαν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μείωση καταγράφηκε και στα κρούσματα συγκυτιακού ιού, ωστόσο η θετικότητα για γρίπη παραμένει πάνω από το 10%.
Προς υποχώρηση
Υποχώρηση των εποχικών λοιμώξεων αναμένεται από τα μέσα Φεβρουαρίου, όπως εκτιμά ο κ. Διαμαντής Κοφτερίδης, καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο ίδιος χαρακτήρισε αναμενόμενη την έξαρση που καταγράφηκε την περίοδο μετά τις γιορτές, σημειώνοντας πως «τόσο ο κορωνοϊός και η γρίπη, όσο και ο συγκυτιακός είναι ιοί του χειμώνα, άρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα έχουμε μια αυξημένη επίπτωση αυτών των λοιμώξεων. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια μείωση του κορωνοϊού και μάλιστα αρκετά σημαντική την τελευταία βδομάδα επιτήρησης του Ιανουαρίου, όμως η γρίπη είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα και θα είναι και το επόμενο διάστημα».
Εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού
Στην επιστημονική ημερίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια και είναι υπό την αιγίδα της 7ης Υ.ΠΕ. και του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, βρίσκεται στο επίκεντρο η επιτήρηση των λοιμώξεων, η οποία ήδη επιχειρείται μέσω της εκπαίδευσης του ιατρικού προσωπικού, ώστε να αλλάξει καταρχήν ο τρόπος χορήγησης αντιβιοτικών στα νοσοκομεία της Κρήτης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας, το οποίο βρίσκεται στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του.
Όπως είπε ο κ. Κοφτερίδης, «θα δούμε τις λοιμώξεις τοπικά και θα προσπαθήσουμε μέσω της εκπαίδευσης κυρίως να βοηθήσουμε να βελτιωθεί η κατάσταση. Ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς οι λοιμώξεις στα νοσοκομεία αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα, η πρόληψη των λοιμώξεων επίσης και θέλουμε να βελτιώσουμε όσο μπορούμε την κατάσταση».
neakriti.gr