Την πιθανή κατάργηση έξι τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης (ΕΛΜΕΠΑ) στην οποία σχεδιάζει να προβεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, φέρνει στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.
Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ρεθύμνης, Μανόλη Χνάρη, κατατέθηκε η υπ’ αρ. 1611/7.11.2023 Ερώτηση, την οποία συνυπέγραψαν και οι Βουλευτές Στέφανος Παραστατίδης Βουλευτής Ν.Κιλκίς και Τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, η Βατσινά Ελένη και Φραγκίσκος Παρασύρης Βουλευτές Ν. Ηρακλείου και η Σπυριδάκη Αικατερίνη Βουλευτής Ν.Λασιθίου.
Οι Βουλευτές επισημαίνοντας τα υπό κατάργηση Τμήματα (Μουσικών Σπουδών Ρεθύμνου, Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και Μηχανικών Βιοιατρικής Ηρακλείου, Χημικών Μηχανικών Χανίων, Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αγ. Νικολάου και Φυσικοθεραπείας Ιεράπετρας,), αναφέρθηκαν στο Στρατηγικό Σχέδιο που εκπονήθηκε από το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα καθώς και στις μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας που το συνόδευσαν για την ανάπτυξη και λειτουργία των τμημάτων αυτών.
Επιπλέον, τόνισαν την αναγκαιότητα συνέχισης λειτουργίας τους, επισημαίνοντας ότι: «..ορισμένα από τα Τμήματα αυτά συνδέονται άρρηκτα με τον πολιτισμό και τη γεωργική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας (προϊόντα μας όπως είναι το κρητικό ελαιόλαδο αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής), όπως είναι το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, αντίστοιχα» και ότι «…προβαίνετε και στην κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Βιοιατρικής, εκ των ελαχίστων στην Ελλάδα, που πραγματεύεται την επιστήμη του 21ου αιώνα που είναι η νανομηχανική και κατ’ επέκταση η νανοβιοτεχνολογία και η νανοιατρική».
Επιπροσθέτως, αναφέρουν ότι το Ίδρυμα είχε ήδη έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς, για ζητήματα που αφορούσαν τη χωροθέτηση και τη στέγαση του και στο πλαίσιο των συμφωνιών που είχαν συναφθεί «.. οι Δήμοι Ρεθύμνης και Αγ. Νικολάου προέβησαν σε παραχώρηση εκτάσεων για τη στέγαση των τμημάτων και την ανέγερση φοιτητικών εστιών και λοιπών υποδομών».
Κατόπιν των ανωτέρω, οι κ.κ. Βουλευτές, ερωτούν τον κ. Υπουργό:
-Ποια τα ακαδημαϊκά κριτήρια και ποιες οι μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας πιθανής κατάργησης των τμημάτων αυτών,
-Αν η μελέτη τεκμηρίωσης για την κατάργηση τους θα αποδεικνύει τη μη εξυπηρέτηση συγκεκριμένων κοινωνικών αναγκών για την ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης,
– Αν τεκμηριώνεται επιστημονικά ότι τα πιθανώς καταργούμενα τμήματα δεν προάγουν την έρευνα και τη διδασκαλία στα αντίστοιχα γνωστικά πεδία και
-Με ποιο κριτήριο καταργεί συγκεκριμένα τμήματα ειδικά από την Κρήτη που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την προαγωγή της γεωργικής και οικονομικής ανάπτυξης, όπως είναι το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων