Με ιδιώτες γιατρούς και με εφημερίες ορισμένου χρόνου, για μερικές δηλαδή ημέρες και χωρίς οριστικές και δραστικές αποφάσεις, επιχειρείται και πάλι να “κουκουλωθεί” το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων που ταλανίζει τα νοσοκομεία της Κρήτης.
Πρόβλημα αρκετά σοβαρό, που έχει ως αποτέλεσμα κλινικές να κλείνουν, εξετάσεις να ακυρώνονται και χειρουργεία, για τα οποία ο πολίτης δεινοπάθησε να κλείσει ραντεβού περιμένοντας μήνες σε τεράστιες λίστες αναμονής, να τινάζονται στον αέρα…
Το “ντόμινο” στα νοσοκομεία που καταρρέουν, συμπαρασύροντας το ένα το άλλο, χωρίς να δίνεται ουσιαστική λύση που δεν είναι άλλη από την τοποθέτηση επαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά και να μπει ξανά η λειτουργία τους σε ομαλή ροή, δε φαίνεται ούτε τώρα να βρίσκει τη λύση του. Και αυτό γιατί για μια ακόμη φορά, αντί να τοποθετηθούν μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές, αντιθέτως βλέπουμε ότι και πάλι γίνεται μια… τρύπα στο νερό, αφού εξαγγέλλονται τοποθετήσεις γιατρών μόνο στα Γενικά Νοσοκομεία Ρεθύμνου και Χανίων, καθώς και στο Κ.Υ. Σφακίων αλλά όχι μόνιμων, ενώ ουδείς λόγος γίνεται για τα υπόλοιπα νοσοκομεία!
Οι νέες τοποθετήσεις
Έτσι λοιπόν, όπως ανακοινώθηκε από την 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης, έχουμε τις παρακάτω εγκρίσεις και με ημερομηνία λήξης τοποθετήσεις για τις εξής ειδικότητες γιατρών:
* Την έγκριση συνεργασίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων με ιδιώτη ιατρό ειδικότητας Παιδιατρικής, κατ’ εφαρμογή του πεντηκοστού πρώτου άρθρου του Ν. 4839/2021, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για την πραγματοποίηση έως πέντε (5) εφημεριών από 1/04/2024 έως 30/6/2024 για τις ανάγκες του Παιδιατρικού Τμήματος του νοσοκομείου.
* Την έγκριση συνεργασίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων “Ο Άγ. Γεώργιος” με ιδιώτη ιατρό ειδικότητας Νευρολογίας, κατ’ εφαρμογή του πεντηκοστού πρώτου άρθρου του Ν. 4839/2021, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για την πραγματοποίηση (3) τριών εφημεριών από 1/04/2024 έως 30/06/2024 με τον ιδιώτη ιατρό, ειδικότητας Νευρολογίας για την πραγματοποίηση εφημεριών στη Νευρολογική Κλινική του Νοσοκομείου.
* Καθώς και την έγκριση συνεργασίας του Κ.Υ. Σφακίων με ιδιώτη ιατρό ειδικότητας Παθολογίας με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών, κατ’ εφαρμογή του άρθρου δέκατου τέταρτου της από 13/4/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 84), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του Ν. 4690/2020 (Α’ 104) και όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για την κάλυψη πέντε (5) ενεργών εφημεριών ανά μήνα από 1/4/2024 έως 31/05/2024.
* Την έγκριση συνεργασίας του Γ.Ν. Ρεθύμνου με ιδιώτη ιατρό, ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας, όπου κατ’ εφαρμογή του πεντηκοστού πρώτου άρθρου του Ν. 4839/2021, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, από 1/04/2024 έως 30/06/2024 για την πραγματοποίηση τριών εφημεριών (3) ανά μήνα στην Παθολογική Κλινική του Γ.Ν. Ρεθύμνου.
* Την έγκριση συνεργασίας του Γ.Ν. Ρεθύμνου με ιδιώτες ιατρούς, κατ’ εφαρμογή του πεντηκοστού πρώτου άρθρου του Ν. 4839/2021, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για την πραγματοποίηση εφημεριών από 1/04/2024 έως 30/6/2024, ειδικότητας Ψυχιατρικής, για την πραγματοποίηση έως και πέντε (5) εφημεριών ανά μήνα για τις ανάγκες της Ψυχιατρικής Κλινικής.
* Την έγκριση συνεργασίας του Γ.Ν. Ρεθύμνου με την ιδιώτη ιατρό, ειδικότητας Ορθοπαιδικής, κατ’ εφαρμογή του πεντηκοστού πρώτου άρθρου του Ν. 4839/2021, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, από 1/04/2024 έως 30/06/2024, για την πραγματοποίηση πέντε (5) εφημεριών ανά μήνα.
* Την έγκριση συνεργασίας του Γ.Ν. Ρεθύμνου με δύο ιδιώτες ιατρούς, ειδικότητας Αναισθησιολογίας, κατ’ εφαρμογή του πεντηκοστού πρώτου άρθρου του Ν. 4839/2021, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, από 1/04/2024 έως 30/06/2024, για την πραγματοποίηση έως δύο (2) εφημεριών έκαστος ανά μήνα στο Γ.Ν. Ρεθύμνου.
* Και την έγκριση συνεργασίας του Γ.Ν. Ρεθύμνου με ιδιώτες ιατρούς, ειδικότητας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, κατ’ εφαρμογή του πεντηκοστού πρώτου άρθρου του Ν. 4839/2021, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για την πραγματοποίηση έως και πέντε (5) εφημεριών στο ΤΕΠ του Γ.Ν. Ρεθύμνου για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2024.
Με μεσοβέζικες λύσεις δε λύνεται το πρόβλημα…
Η κατάσταση όμως που διαμορφώνεται στο δημόσιο Σύστημα Υγείας του νησιού αυτή τη στιγμή είναι εκρηκτική. Μετά την κατάρρευση των νοσοκομείων στο Ρέθυμνο, την Ιεράπετρα, τη Σητεία και στον Άγιο Νικόλαο, το πρόβλημα επεκτάθηκε στο Βενιζέλειο αλλά και στο ΠΑΓΝΗ, στα οποία πλέον δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε τα χειρουργεία, ούτε τα ιατρεία αλλά και πολλές άλλες κλινικές. Τα δημόσια νοσοκομεία στην Κρήτη, όπως φωνάζουν τόσο οι ασθενείς όσο και οι εργαζόμενοι, πραγματοποιώντας απεργίες και πορείες διαμαρτυρίας, δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της υγείας όλου του νησιού, αλλά ούτε να επιτελέσουν τον ρόλο που θα έπρεπε να έχουν.
Με τέτοιες λοιπόν μεσοβέζικες λύσεις, το πρόβλημα του ΕΣΥ τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο δε λύνεται οριστικά αλλά προσωρινά και για μικρό χρονικό διάστημα. Συνεπώς σε λίγους μήνες θα βρεθούμε και πάλι στο ίδιο έργο θεατές, και αντιμέτωποι με τη διάλυση των νοσοκομείων και με τις εκατοντάδες κενές θέσεις εργασίας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες, οι ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικά υλικά, συνολικά η απαξίωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας και η μετατροπή της σε πανάκριβο εμπόρευμα είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής που υλοποιείται συστηματικά και μεθοδευμένα εδώ και πολλά χρόνια. Η αδυναμία λειτουργίας πλέον πολλών κλινικών εξαιτίας παραιτήσεων και συνταξιοδοτήσεων, όπως λένε εργαζόμενοι και ασθενείς θα οδηγήσει σε προδιαγεγραμμένο θάνατο το ΕΣΥ, πράγμα που ο λαός δεν μπορεί να βαστάξει, οπότε και έχοντας πια φτάσει ο “κόμπος στο χτένι”, απαιτεί οριστικές λύσεις.
neakriti.gr