Σφοδρές αντιδράσεις και κινητοποίηση έξω από την Περιφέρεια Κρήτης προκαλεί στο Λασίθι το έγγραφο για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη χωροθέτηση Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων από 1 έως 6 ναυτικά μίλια από την ακτή και ελάχιστη ισχύ 200MW!
Τοπικοί φορείς θεωρούν ότι είναι απανωτά τα “χτυπήματα” από την κυβέρνηση προς το νομό Λασιθίου, αφού μετά την προκήρυξη για τα νοσοκομεία που ουσιαστικά αφήνει χωρίς αναισθησιολόγο το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, πλέον καλούνται να “σηκώσουν” και το βάρος της αντίστασης απέναντι σε εγκαταστάσεις – μεγαθήρια.
Η χωροθέτηση των Αιολικών Πάρκων, όπως προβλέπεται από τον έγγραφο, πρόκειται να γίνει στη Σητεία και στον Άγιο Νικόλαο και ειδικότερα στις περιοχές: Αθερινόλακκος και στο νησιωτικό σύμπλεγμα Διονυσάδες της Σητείας ενώ στον Άγιο Νικόλαο περιλαμβάνονται οι περιοχές Κολοκύθα, Σπιναλόγκα, το Ακρωτήρι του Αγίου Ιωάννη (Αφορεσμένος) και συνεχίζει δυτικά μέχρι και λίγο πριν τη Μίλατο, το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου που ανήκει στην τοπική ενότητα Νεαπόλεως.
Στις παραπάνω περιοχές περιλαμβάνονται η Ελούντα, ο αρχαιολογικός χώρος της Σπιναλόγκας (Α’ Αρχαιολογική Ζώνη) και τα νησάκια Διονυσάδες που είναι χαρακτηρισμένα ως περιοχή Natura. Ωστόσο, σύμφωνα με επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ Λασιθίου «παρόλο που στην περιοχή υπάρχουν σημαντικές αρχαιότητες και μνημεία, όπως η Σπιναλόγκα και η Κολοκύθα, δεν γνωμοδοτεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία γιατί (σ.σ. οι ανεμογεννήτριες) δεν εγκαθίστανται σε χερσαίο χώρο». Συνολικά πρόκειται να τοποθετηθούν 141 ανεμογεννήτριες, όπως προβλέπει το έγγραφο του υπουργείου.
«Πέρα από τις περιβαλλοντικές και οικολογικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία του πληθυσμού τέτοιες μεγάλης ισχύς ανεμογεννήτριες υπάρχουν και άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου. Η καλύτερη περιοχή αλίευσης των ψαριών που έχουν κάνει την Πλάκα γνωστή για το ψάρι της καταργούνται γιατί βρίσκονται στην περίμετρο αυτού του αιολικού πάρκου» περιγράφει η κ. Ευαγγελία Φανουράκη, Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας, Δημοσίων Σχέσεων και Δημοτικότητας του Δήμου Αγίου Νικολάου.
«Ουσιαστικά στην τουριστική περιοχή Ελούντας- Πλάκας, μια περιοχή που συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, αντί να προστατεύεται και να αναδεικνύεται το φυσικό κάλλος της περιοχής, προωθώντας εναλλακτικές δραστηριότητες, χωροθετείται μια βιομηχανία με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις και καταστρέφεται οικονομικά. Επενδύσεις εκατομμυρίων με χιλιάδες θέσεις εργασίας υποβαθμίζονται» αναφέρεται στην επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου ως απάντηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Και συνεχίζει λέγοντας ότι «οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι σοβαρότατες και δεν έχουν ληφθεί υπόψιν υποβαθμίζοντας τη σημασία τους. Εκτός από άμεσα, επηρεάζονται και έμμεσα, εντός 25 χλμ. από τις ΥΑΠ περιοχές χαρακτηρισμένες ως Natura: Οροπέδιο Λασιθίου, Καθαρό, Κράσι, Σελάκανο, Χαλασμένη κορυφή, Λάζαρος κορυφή- Μαδάρα, το όρος Θρυπτής και η γύρω περιοχή».
Έκτακτη συνεδρίαση στην Περιφέρεια και κινητοποιήσεις
Την προσεχή Παρασκευή 8 Νοεμβρίου πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης με μοναδικό θέμα στην ατζέντα την γνωμοδότηση αναφορικά με το τεράστιο ζήτημα που προέκυψε αιφνιδιαστικά και εκ του μη όντος.
Μάλιστα η Ανοικτή Επιτροπή Αγώνα κατά της χωροθέτησης του Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου στο Μεραμπέλο συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε την ηχηρή αντίδρασή της «απέναντι στην απόφαση αυτή του κράτους που οδηγεί τον τόπο σε περιβαλλοντική, αισθητική και οικονομική παρακμή» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Για το λόγο αυτό οργανώνεται μαζική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης την Παρασκευή 8/12 στις 12:00 μ.μ.
«Βαλλόμαστε από παντού και από στεριά και από θάλασσα. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αγίου Νικολάου είναι ομόφωνα και αυτή θα στηρίξουμε στην κινητοποίηση της Παρασκευής 8/12» αναφέρει στο Cretalive η κ. Φανουράκη.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει στείλει έγγραφο προς φορείς της πόλης μέσα από το οποίο ζητείται η σύγκλιση αρμόδιων φορέων (Περιφέρεια Κρήτης, δημοτικά συμβούλια Αγίου Νικολάου και Σητείας, ΤΕΕ Παράρτημα Ανατολικής Κρήτης, Σύλλογος Ξενοδόχων) ώστε να γνωμοδοτήσουν και να υποστείλουν τα σχετικά υπομνήματα με τις θέσεις τους. Κατόπιν το Υπουργείο θα προβεί στην επεξεργασία των υπομνημάτων που θα υποβληθούν και εάν οι εισηγήσεις είναι επαρκώς τεκμηριωμένες δεν θα προβεί στη χωροθέτηση. Σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει η χωροθέτηση εντός 15 ημερών.
Τι αναφέρεται στην επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου
Στην Κρήτη χωροθετούνται, στο νομό Λασιθίου, Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα:
Στο Δήμο Σητείας
- Στην περιοχή του Αθερινόλακκου αρχικά χωροθετείται το πάρκο «Κρήτη 1», 590 MW και σε μεταγενέστερο χρόνο θα κατασκευαστεί ένα μικρότερο, το «Κρήτη 4», 205 MW.
- Στο σύμπλεγμα νησιών Διονυσάδες το πάρκο «Κρήτη 3» είναι 205 MW.
Στο Δήμο Αγίου Νικολάου
Στην περιοχή Αφορεσμένος, πίσω από τη Σπιναλόγκα και την Κολοκύθα, χωροθετούνται ένα πάρκο σταθερής έδρασης το «Κρήτη 2α» ισχύς 200 MW και ένα πλωτής έδρασης το «Κρήτη 2β», 935 MW, το μεγαλύτερο πανελλαδικά καλύπτοντας όλη την έκταση μεταξύ του ενός και των 6 ναυτικών μιλίων. Τα δύο αυτά πάρκα είναι εφαπτόμενα.
Αναφέρεται ότι χρησιμοποιείται ως αντιπροσωπευτική ανεμογεννήτρια αυτή των 15 MW (ενδεικτικά η Vestas V236-15MW), οπότε αναλογικά:
- Για το «Κρήτη 1» απαιτούνται 39 ανεμογεννήτριες,
- Στο «Κρήτη 4» 14 ανεμογεννήτριες,
- Στο «Κρήτη 3» 13 ενώ
- Στο «Κρήτη 2β» και «Κρήτη 2α» απαιτούνται αθροιστικά 75 ανεμογεννήτριες.
Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει ισχύ 15 MW με διάμετρο φτερωτής D=235 μ. Ο κορμός της πάνω από τη θάλασσα είναι 150 μ. και προσθέτοντας την ακτίνα της φτερωτής το συνολικό ύψος της καθεμίας φθάνει στα 268 μ., ενώ η ταχύτητα στην άκρη της φτερωτής θα είναι 360 χλμ./ώρα.
Το κόστος κατασκευής ενός ΥΑΠ είναι μεγάλο λόγω της νέας τεχνολογίας και οι επενδύσεις, παρόλο που είναι ιδιωτικές, γίνονται μόνο με κρατική χρηματοδότηση και δανειοδότηση.
Ενδεικτικά για την κατασκευή ενός πάρκου 1.000 MW, περίπου όσο τα εφαπτόμενα «Κρήτη 2β» και «Κρήτη 2α» είναι 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Σκοπός των επενδύσεων δεν είναι η παραγωγή ενέργειας για την εγχώρια κατανάλωση αλλά η εξαγωγή και πώληση μέσω του Green Aegean Interconnection καθώς και η προώθηση της υποχρεωτικής διασύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών. Ομοίως και ο αγωγός φυσικού αερίου (East Med) που θα συνδεθεί με τον σταθμό του Αθερινόλακου, χωρίς όμως η Κρήτη να επωφεληθεί από το φυσικό αέριο. Δηλαδή δεν υπάρχει ενεργειακό κέρδος για την Ελλάδα.
Η θαλάσσια περιοχή που χωροθετείται το Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο ορίζεται ως αποκλειστική και δεν δύναται να συνυπάρχει αλιεία ή άλλου τύπου δραστηριότητα.
Δεσμεύεται μια πολύ μεγάλη έκταση που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες αλιείς, του τουρισμού με σκάφη ιστιοπλοϊκά, για κατάδυση κ.α.
«Θεωρούμε ότι, παρόλο που οι ΑΠΕ έχουν θετικό αποτύπωμα όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας, η χωροθέτηση των ΥΑΠ έχει μόνο αρνητική επίδραση στην περιοχή του ν. Λασιθίου και δεν πρέπει να προχωρήσει σε κανένα σημείο της» καταλήγει η ανοικτή επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ Λασιθίου.
cretalive.gr