Ανάσα πήραν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης μετά την επαναλειτουργία, από χθες Δευτέρα 19 Αυγούστου, των σφαγείων σε Χανιά, Ρέθυμνο και Λασίθι, με την αγορά συνεπώς να εφοδιάζεται σταδιακά με ντόπια αμνοερίφια.
Η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής για την άρση των απαγορευτικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε περιοχές που δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα ήρθε να στηρίξει την κτηνοτροφία της Κρήτης, η οποία δέχτηκε μεγάλο πλήγμα το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με την εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης στα αμνοερίφια.
Μελανό σημείο αποτελούν, ωστόσο, τα σφαγεία στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επανεξετάζει το αίτημα για την επαναλειτουργία τους την Παρασκευή 23 Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται πως τα πρώτα κρούσματα πανώλης σε μικρά μηρυκαστικά είχαν εντοπιστεί στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου στις 31 Ιουλίου, σε Εθιά και Παρανύμφους του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων. Η απόφαση για την επαναλειτουργία των σφαγείων στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης ελήφθη μετά από επίσημη ενημέρωση προς την Περιφέρεια Κρήτης. Αίτημα, ωστόσο, της Περιφέρειας Κρήτης ήταν ότι τα σφαγεία σε όλο το νησί, συμπεριλαμβανομένων και του Ηρακλείου, έπρεπε να λειτουργούν κανονικά, με δεδομένο το γεγονός πως τα δείγματα που είχαν σταλεί για έλεγχο από την Κρήτη ήταν όλα αρνητικά.
«Η κίνηση αυτή αποτελεί “ανάσα” για την κτηνοτροφία μας, προκειμένου να ξανακινηθεί η οικονομία μας και για να ξαναμπούν στην αγορά τα ντόπια αμνοερίφια, κάτι που περιμέναμε με μεγάλη αγωνία. Πιστεύω πως και για το Ηράκλειο θα αλλάξουν σύντομα τα δεδομένα», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρος Τζεδάκης.
Θα σφαγούν 15.000 αμνοερίφια
Από χθες πάντως, οι ρυθμοί στα σφαγεία σε Χανιά, Ρέθυμνο και Λασίθι είναι πυρετώδεις, με χιλιάδες αιγοπρόβατα να οδηγούνται προς σφαγή, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας. Η κίνηση χτυπά “κόκκινο” στα σφαγεία του Μυλοποτάμου, όπου υπολογίζεται ότι θα οδηγηθούν προς σφαγή περισσότερα από 7.500 αμνοερίφια μέχρι την Πέμπτη, ενώ σε επίπεδο Κρήτης εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τα 15.000 αμνοερίφια!
«Όσο δε λειτουργούσαν τα σφαγεία, μπλόκαραν τα πάντα. Δεν μπορούσαν να γίνουν οι εκδηλώσεις και τα γλέντια που είχαν προγραμματιστεί. Υπολογίζουμε πως αυτή τη βδομάδα θα σφαγούν πάνω από 10.000 αρνιά», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου, Λευτέρης Τριανταφυλλάκης.
«Μέχρι την Πέμπτη θα σφαγούν μόνο στον Μυλοπόταμο 7.500 αμνοερίφια. Ήδη όμως έχει γίνει μεγάλη ζημιά. Πρέπει άμεσα το υπουργείο να δώσει έκτακτη ενίσχυση», είπε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης.
Όπως υποστηρίζουν κτηνοτρόφοι, πέρα από τις θετικές εξελίξεις με το άνοιγμα των σφαγείων σε Χανιά, Ρέθυμνο και Λασίθι, υπήρξε οικονομική ζημιά στον κλάδο, καθώς οικονομικές συμφωνίες τινάχθηκαν στον αέρα την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, με τους ίδιους να επιβαρύνονται οικονομικά και με τα επιπλέον κόστη εκτροφής.
Την ίδια ώρα, οι κτηνοτρόφοι τονίζουν την ανάγκη άρσης της μετακίνησης των ζώων τα οποία κινδυνεύουν να ψοφήσουν λόγω έλλειψης νερού, ενώ καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη πτώση στις τιμές των αρχικών συμφωνιών που είχαν κάνει με ζωέμπορους, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις συμπιέζονται οι τιμές προς τα κάτω, με τη μείωση στις τιμές παραγωγού να αγγίζει το 1 ευρώ το κιλό.
Να σημειωθεί πάντως πως, με φόντο τα τελευταία αρνητικά δείγματα για πανώλη, εντείνονται οι πιέσεις από την Περιφέρεια Κρήτης και από τους κτηνοτρόφους ώστε να ανοίξουν τα σφαγεία και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, όπου έχουν παραταθεί τα μέτρα απαγόρευσης έως τις 23 Αυγούστου.
«Να κάνουμε τον σταυρό μας ώστε να μην υπάρξει εξάπλωση, διότι δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης μιας τέτοιας κατάστασης», σημείωσε ο περιφερειακός σύμβουλος, Βασίλης Σμπώκος, σχολιάζοντας την όλη κατάσταση.
Τι ορίζει η απόφαση για την επαναλειτουργία των σφαγείων
Αναφορικά με το τι ισχύει για την επαναλειτουργία των σφαγείων, όπως ανακοινώθηκε, επιτρέπονται μόνο οι μετακινήσεις ζώντων αιγοπροβάτων που πηγαίνουν για σφαγή. Επιτρέπονται μόνο στις Π.Ε. Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου και όχι στην Π.Ε. Ηρακλείου ή από την Π.Ε. Ηρακλείου προς τους άλλους νομούς. Κάθε Περιφερειακή Ενότητα σφάζει τα δικά της, εκτός από τα βοοειδή, που υπάρχει σφαγείο μόνο στην Π.Ε. Χανίων, οπότε μπορεί να δεχτεί και από το Ρέθυμνο. Ειδικά ζώντα αιγοπρόβατα από την Π.Ε. Λασιθίου, που θα πρέπει να διασχίσουν το Ηράκλειο, δε μετακινούνται προς σφαγή σε άλλη Π.Ε. της Κρήτης. Απαγορεύονται οποιεσδήποτε άλλες μετακινήσεις (αναπαραγωγή, πάχυνση, προς θερινό βοσκότοπο κ.λπ.).
Οι προς σφαγή μετακινήσεις ξεκίνησαν από χθες Δευτέρα 19 Αυγούστου και μετά από έκδοση Υγειονομικού Πιστοποιητικού από την αντίστοιχη Κτηνιατρική Υπηρεσία. Όσοι μεταφέρουν ζώα στα σφαγεία θα πρέπει να τα παίρνουν από κλινικά υγιείς εκτροφές. Σε οποιαδήποτε περίπτωση υποψίας καλούν την αντίστοιχη Κτηνιατρική Υπηρεσία για περαιτέρω έλεγχο. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι των σφαγείων επιβάλλεται στις πύλες εισόδου των σφαγείων να διαθέτουν προσωπικό το οποίο να ελέγχει τα υγειονομικά πιστοποιητικά και τα ζώα που μπαίνουν στο σφαγείο, να έχουν απολυμαντική τάφρο με το κατάλληλο απολυμαντικό, το οποίο θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν δεν υπάρχει απολυμαντική τάφρος, τότε να διαθέτουν υπάλληλο με ψεκαστικό μηχάνημα υπό πίεση, για απολύμανση του φορτηγού.
Τέλος, μετά την παραλαβή των ζώων και τον κλινικό έλεγχο από τον κτηνίατρο, θα πρέπει και πάλι να ακολουθεί καθαρισμός και απολύμανση του οχήματος σε συγκεκριμένο χώρο στο προαύλιο του σφαγείου.