Skip to main content

Η χαμηλή παραγωγή ελαιολάδου για εφέτος, οδηγεί το κόστος στα… ύψη

«Φωτιά» είναι το εφετινό ελαιόλαδο για τους καταναλωτές, αφού η τιμή στο ράφι αναμένεται να ξεπεράσει τα 12 – 14 ευρώ ανά λίτρο. Το «πρώτο» λάδι νέας σοδειάς στην Ηλεία έφυγε από τους παραγωγούς με τιμή αυξημένη κατά 120% σε σύγκριση με το 2021, φθάνοντας τα 9,25 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου Κώστα Παπαδόπουλο, ο οποίος μίλησε στο OPEN.

«Αυτή η τιμή ισχύει για ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας και όχι, αυτά που παίρνετε από τα σούπερ μάρκετ σε πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια. Πρόκειται για μικρές ποσότητες, που τις παίρνουν λίγοι», τόνισε ο ελαιοπαραγωγός, προκαλώντας έκπληξη στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής «Τώρα Μαζί». «Από το τέλος του μήνα, οι τιμές θα υποχωρήσουν λίγο, αλλά όχι πάρα πολύ», τόνισε ο Κώστας Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων.

Μέχρι και 180 ευρώ θα φθάσει ο τενεκές

Σχεδόν στην τιμή των επωνύμων αναμένεται να κινηθεί και το χύμα ελαιόλαδο, καθώς το περυσινό πωλείται απευθείας από τους παραγωγούς από 9,40 ευρώ έως 10,60 ευρώ το λίτρο, ήτοι 160 ευρώ με 180 ευρώ ο τενεκές (από 60€ – 80€ τα προηγούμενα χρόνια), με τους καταναλωτές να επιμένουν για «πάρτι» αισχοκέρδειας.

Από την πλευρά τους, οι βιομηχανίες υποστηρίζουν ότι έχουν συμπιέσει το περιθώριο κέρδους τους και πως η τιμή στο ράφι δεν ακολουθεί αντίστοιχη πορεία με την τιμή παραγωγού, ώστε να διατηρηθεί η κατανάλωση σε ικανοποιητικά επίπεδα, σύμφωνα με το newsbomb.gr.

Μείωση της παραγωγής

Οι Έλληνες παραγωγοί και τυποποιητές αναμένουν μείωση της παραγωγής σε ποσοστό έως 43%, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Αυτό οφείλεται στην ξηρασία, που έπληξε όλες τις μεσογειακές χώρες και προκάλεσε ακαρπία.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Στο ελληνικό έδαφος καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατ. ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές «κανονικές», περίπου 300.000 τόνοι ελαιόλαδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο». Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διάθεση ελαιολάδου με το… σταγονόμετρο στα σούπερ μάρκετ: Τρία με τέσσερα μπουκάλια αυστηρά

Το υψηλό κόστος του ελαιολάδου έφερε και τις πρώτες ελλείψεις στα ελληνικά ράφια. Ως αποτέλεσμα, μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσης ότι θέτει πλαφόν στην πώληση ελαιόλαδου από τα καταστήματά της.

Συγκεκριμένα, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ τόνισε προς τους πελάτες πως μπορούν να πάρουν μέχρι 3 τεμάχια σε όλα τα ελαιόλαδα τεσσάρων και πέντε λίτρων και έως 4 τεμάχια σε όλα τα ελαιόλαδα ενός και δύο λίτρων.

Προφανώς και αυτό δεν άρεσε στους καταναλωτές, που επεσήμαναν ότι ο καθένας θα μπορούσε να αγοράσει αυτό που επιθυμεί και σε όποια ποσότητα επιθυμεί. Η έλλειψη, πάντως, αποδίδεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές έτρεξαν να αγοράσουν όσο μεγαλύτερες ποσότητες μπορούσαν πριν «εκτιναχθεί» ακόμη περισσότερο η τιμή.

Μέσα σε όλα, έχουν αρχίσει να καταγράφονται και φαινόμενα νοθείας. Οι Αρχές δέσμευσαν ποσότητα 500 λίτρων νοθευμένου λαδιού, με τον ιδιοκτήτη του μίνι μάρκετ να υποστηρίζει ότι βρέθηκε… μπλεγμένος, μιλώντας στο MEGA, καθώς αποφάσισε να πληρωθεί με ελαιόλαδο από έναν συνεργάτη του, ο οποίος δεν είχε χρήματα για να εξοφλήσει την οφειλή του.

neakriti.gr