Επί ποδός υπουργείο, Περιφέρεια Κρήτης και κτηνοτρόφοι για να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου στην Κρήτη – 20.000 τα πρόβατα που πρέπει να ελεγχούν στα Αστερούσια όπου εντοπίστηκαν τα δύο κρούσματα
«Στοίχημα του υπουργείου είναι η εκρίζωση της ασθένειας». Αυτό υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιος Στρατάκος, στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Περιφέρεια Κρήτης, με αφορμή τα κρούσματα πανώλης που εντοπίστηκαν σε αιγοπρόβατα στο νησί. Η σύσκεψη έλαβε χώρα παρουσία κλιμακίου του υπουργείου που βρέθηκε στο νησί προκειμένου να συντονιστούν οι από κοινού δράσεις και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να παρεμποδιστεί μια πιθανή εξάπλωση της νόσου, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Κρήτης.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στρατάκος, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «στόχος μας είναι να τηρηθούν τα μέτρα που θα ληφθούν», ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι η πολιτεία «δίνει μάχη με τον χρόνο» και καλεί τους «κτηνοτρόφους της Κρήτης, αν δουν κάτι ύποπτο στα κοπάδια τους, να ενημερώσουν την Κτηνοτροφική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα ελέγχους». Υπενθυμίζεται ότι δύο κρούσματα πανώλης επιβεβαιώθηκαν την Τετάρτη στην Κρήτη και συγκεκριμένα σε περιοχές των Αστερουσίων, έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του νησιού και έχουν ήδη οδηγηθεί σε σφαγή χιλιάδες αιγοπρόβατα και τα κρούσματα της πανώλης των αιγοπροβάτων σε Κορινθία, Αττική και Κομοτηνή. Παράλληλα ο κ. Στρατάκος κάλεσε τους κτηνοτρόφους «στην περίπτωση που διαπιστώσουν κάποιο ασυνήθιστο σύμπτωμα στα αιγοπρόβατα να επικοινωνήσουν άμεσα με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης».
«Ούτε βήμα πίσω»
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, σημείωσε πως η Περιφέρεια Κρήτης και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες και το προβλεπόμενο πρωτόκολλο για τη διαχείριση της κατάστασης σημειώνοντας πως «δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω προκειμένου να σώσουμε την κτηνοτροφία της Κρήτης» τονίζοντας πως υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους αρμόδιους φορείς ως προς την κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο και σύμφωνα με πληροφορίες ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί της Πέμπτης, ο οποίος όπως τόνισε «υπάρχει σχέδιο που μπορεί να τηρηθεί κατά γράμμα, όπως και στην Θεσσαλία, όπου η νόσος εκριζώθηκε».
Σε μια ακτίνα 3 χιλιομέτρων, εντός της περιοχής στα Αστερούσια όπου βρίσκονται οι μονάδες στις οποίες εντοπίστηκαν τα δύο θετικά κρούσματα, πρέπει να ελεγχθούν περί τις 20.000 ζώα
Την ίδια ώρα τονίστηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης η πρόταση να ελεγχθούν, σε μια ακτίνα δηλαδή 3 χιλιομέτρων, εντός της περιοχής στα Αστερούσια όπου βρίσκονται οι μονάδες στις οποίες εντοπίστηκαν τα δύο θετικά κρούσματα, περί τις 20.000 ζώα.
Να σημειωθεί πως το θέμα θα τεθεί και πάλι σε συζήτηση σήμερα Παρασκευή σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία κτηνοτρόφων.
«Κίνδυνος μηδενικής παραγωγής»
Με δεδομένο το ότι η πανώλη είναι μια άκρως μεταδοτική ασθένεια για τα αιγοπρόβατα οπότε και αν δεν ληφθούν μέτρα ο κίνδυνος για μηδενική παραγωγή είναι ορατός, καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV, o πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης, τόνισε «χρειάζεται καθαρό μυαλό και σωστές κινήσεις. Το ευχάριστο είναι ότι δεν μεταδίδεται στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρέπει όμως ο κάθε κτηνοτρόφος την ελευθέρα βοσκή που έκανε μέχρι τώρα να την απαγορεύσει. Να περισυλλέξει τα ζώα του και να τα περιφράξει σε ένα σημείο για όσο χρειαστεί γιατί πρέπει να σώσουμε την περιουσία μας και κυρίως τον πρωτογενή τομέα».
«Χρειάζεται καθαρό μυαλό και σωστές κινήσεις. Το ευχάριστο είναι ότι δεν μεταδίδεται στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρέπει όμως ο κάθε κτηνοτρόφος την ελευθέρα βοσκή που έκανε μέχρι τώρα να την απαγορεύσει. Να περισυλλέξει τα ζώα του και να τα περιφράξει σε ένα σημείο για όσο χρειαστεί γιατί πρέπει να σώσουμε την περιουσία μας και κυρίως τον πρωτογενή τομέα», τονίζει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου.
Σε καραντίνα για 2η εβδομάδα ο πρωτογενής τομέας
Να σημειωθεί πως σε καραντίνα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα μπαίνει ο πρωτογενής τομέας της χώρας εξαιτίας της μετάδοσης της ζωονόσου της πανώλης στα αιγοπρόβατα, με την αγωνία χιλιάδων κτηνοτρόφων να κορυφώνεται για το μέγεθος της καταστροφής, που θα αφήσει πίσω της. Τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα τα 20 από τα 24 συνολικά έχουν εντοπιστεί στη Θεσσαλία ενώ ήδη στο νησί μας έχουν επιβεβαιωθεί από την Τετάρτη δυο κρούσματα.
Από τις 11 Ιουλίου όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Καλαμπάκα μέχρι και σήμερα μετρά πάνω από 14.000 απώλειες παραγωγικών ζώων. Μετά την εξάπλωση της νόσου στη Λάρισα, την Κόρινθο, την Αττική, την Κρήτη και του κρούσματος στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τα ερωτήματα για το πώς έφτασε η πανώλη στη χώρα μας παραμένουν αναπάντητα. Να σημειωθεί πως κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα εντοπίστηκαν και σε δύο περιοχές στην Ηλεία. Τα κρούσματα ανιχνεύθηκαν στην περιοχή του Βαρθολομιού, του Δήμου Πηνειού και στη Νεμούτα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη θανάτωση των ζωών και την ταφή τους σε συγκεκριμένο χώρο. Πρόκειται για δύο κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων, τα οποία βρέθηκαν την 1η Αυγούστου σε ισάριθμες κτηνοτροφικές μονάδες του νομού Ηλείας.
Μάχη με το χρόνο για να σωθεί η κτηνοτροφία
Ωστόσο, την βεβαιότητα πως η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους με οικονομικές αποζημιώσεις για την ζημιά που ενδεχόμενα έχουν υποστεί από την πανώλη στα αιγοπρόβατα εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός, αφού ανακοίνωσε πως τα μέτρα περιορισμού της πανώλης με την απαγόρευση μετακίνηση των αιγοπροβάτων εντός της χώρας, παρατείνονται για μία εβδομάδα, εξήγησε πως πρέπει να έχει το υπουργείο συνολική «εικόνα» για το μέγεθος της ζημιάς για να καταλήξει στα χαρακτηριστικά και στο μέγεθος της αποζημίωσης των κτηνοτρόφων.
Αυτό σημαίνει πως πρώτα θα πρέπει να έχει ανακοπεί η διάδοση της νόσου έτσι ώστε το κράτος να είναι σε θέση μετά να εξετάσει τις αποζημιώσεις, γνωρίζοντας το ύψος της ζημιάς, την έκταση, τον αριθμό των αιγοπροβάτων που έχουν θανατωθεί κλπ.
Παράλληλα, πέραν των ενεργειών ακολουθεί η ίδια η κυβέρνηση, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στην αποστολή επιστολής προς τους υπουργούς αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έτσι ώστε το ζήτημα της πανώλης των αιγοπροβάτων να προτεραιοποιηθεί στην ατζέντα των συζητήσεων τους, έτσι ώστε να εξεταστεί αποτελεσματικά το ζήτημα των συνεπειών και των αποζημιώσεων στους πληγέντες κτηνοτρόφους της Ευρώπης. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας έδωσε σήμερα 1 Αυγούστου το πρωί συνέντευξη Τύπου για την πορεία της ζωονόσου και τα επόμενα βήματα για την εκρίζωσή της. Όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του ίδιου, το όλο θέμα παραπέμπεται σε μία ακόμη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα ελέγξει, θα μελετήσει, θα συλλέξει στοιχεία και θα εντοπίσει παραλείψεις ή έκνομες πράξεις που οδήγησαν στην έξαρση της νόσου. Τα αποτελέσματα της επιτροπής θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Λάρισας που έχει ξεκινήσει προανάκριση, ώστε, εάν προκύψουν ευθύνες να αποδοθούν.
Τα νέα μέτρα: Πέντε ενέργειες για τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου
Πέντε ενέργειες για τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Διαβεβαίωσε, παράλληλα, τους κτηνοτρόφους ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα σταθεί στο πλευρό τους, αξιοποιώντας κάθε εθνικό και ενωσιακό πόρο.
Ειδικότερα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:
1. Επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα μεταφοράς και σφαγής ζώων που λήγουν την ερχόμενη Κυριακή, για μια επιπλέον εβδομάδα.
2. Με επιστολή προς τους υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών του Σεπτεμβρίου, αφενός για την κοινή λήψη μέτρων προστασίας του ζωικού μας κεφαλαίου, όσο και για να εξετασθούν πρόσθετες δυνατές λύσεις απέναντι στο ζήτημα των οικονομικών συνεπειών της πανώλης.
3. Με ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ενεργοποιηθούν δύο (2) επί πλέον κτηνιατρικά εργαστήρια που θα συμβάλουν στις αναλύσεις των δειγμάτων δεδομένης και της αύξησης των περιφερειών που έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα.
4. Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την ανάλυση της επιδημιολογικής μελέτης και τον εντοπισμό των παραλείψεων ή έκνομων πράξεων που οδήγησαν στην έξαρση της νόσου. Τα αποτελέσματα της επιτροπής θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Λάρισας που έχει ξεκινήσει προανάκριση, ώστε, εάν προκύψουν ευθύνες να αποδοθούν.
5. Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης περιορισμού και εκρίζωσης της πανώλης θα γίνει εκ νέου σχεδιασμός όλου του μοντέλου λειτουργίας της κτηνοτροφίας. Θα αναζητηθούν όλοι οι μέθοδοι και τρόποι ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα οργανικά κενά των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας και θα ανασχεδιαστεί το μοντέλο ώστε να περιορισθούν οι πιθανότητες επανάληψης ανάλογων φαινομένων.
Επίσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαίωσε τους Έλληνες κτηνοτρόφους ότι η κυβέρνηση, όπως έχει κάνει και σε ανάλογες περιπτώσεις, θα σταθεί δίπλα τους. «Σε ό, τι αφορά στις αποζημιώσεις θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα από εθνικούς πόρους και ενεργοποιούμε το σύνολο των δυνατοτήτων που μπορεί να παράσχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως προκύπτει, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. Συνεπώς, μόλις ολοκληρωθούν οι ενέργειές μας και αφού ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκρίζωσης της νόσου, θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν. Ένα είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των κτηνοτρόφων μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο υπουργός, ευχαρίστησε δημοσίως όλους όσοι έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας και για την οποία η Ελλάδα έχει λάβει τα εύσημα της ΕΕ. Τόνισε, δε, ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και κυρίως των ιδίων των κτηνοτρόφων, θα φτάσουμε στον στόχο που δεν είναι άλλος από τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου.
Η συνέντευξη Τύπου έγινε παρουσία των υφυπουργών, Διονύση Σταμενίτη και Χρήστου Κέλλα, του γενικού γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Στρατάκου, του γενικού διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του υπουργείου, Θωμά Αλεξανδρόπουλου, του Προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα και του Β’ Αντιπροέδρου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτη Χατζηνικολάου.
Πότε θα ληφθούν μέτρα στήριξης
Σε πρώτη φάση παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα μεταφοράς και σφαγής ζώων που λήγουν την ερχόμενη Κυριακή, για μια επιπλέον εβδομάδα, ενώ ολοκληρώνεται και η ιχνηλάτηση, ο έλεγχος και η αναφορά εκδήλωσης συμπτωμάτων στις 97 εκμεταλλεύσεις ανά την Ελλάδα όπου υπήρξε πώληση από έμπορο των αιγοπροβάτων, που εισήχθησαν από τη Ρουμανία. Ήδη, στη Ρουμανία, όπου εκδηλώθηκε μαζικά η πανώλη των αιγοπροβάτων έχουν θανατωθεί περίπου 213.000 ζώα.
Οι 97 αυτές εκμεταλλεύσεις είναι διάσπαρτες στις 11 από τις 13 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και μια τυχόν ραγδαία εξάπλωση της πανώλης θα έχει ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες. Μετά την ιχνηλάτηση, σε δεύτερο χρόνο και αφού περιοριστεί και εκριζωθεί η ζωονόσος, τότε θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης προς τους κτηνοτρόφους.
Μέχρι τότε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με επιστολή προς τους υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών του Σεπτεμβρίου, αφενός για την κοινή λήψη μέτρων προστασίας του ζωικού μας κεφαλαίου, όσο και για να εξετασθούν πρόσθετες δυνατές λύσεις απέναντι στο ζήτημα των οικονομικών συνεπειών της πανώλης. Επίσης, αναμένεται να ενεργοποιηθούν δύο επιπλέον κτηνιατρικά εργαστήρια, ένα στη Λάρισα και ένα στη Θεσσαλονίκη, που θα συμβάλουν στις αναλύσεις των δειγμάτων δεδομένης και της αύξησης των περιφερειών που έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης περιορισμού και εκρίζωσης της πανώλης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιάρας, θα γίνει εκ νέου σχεδιασμός όλου του μοντέλου λειτουργίας της κτηνοτροφίας. «Θα αναζητηθούν όλοι οι μέθοδοι και τρόποι ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα οργανικά κενά των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας και θα ανασχεδιαστεί το μοντέλο ώστε να περιορισθούν οι πιθανότητες επανάληψης ανάλογων φαινομένων», επισήμανε.