Ο καιρός από τη μια και η αδυναμία των Δήμων να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για ψεκασμούς από την άλλη “γιγάντωσαν” το πρόβλημα
“Πλημμύρισαν” με κάμπιες τα πευκοδάση της Κρήτης φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, ενώ ήδη οι κάμπιες αρχίζουν να κατηφορίζουν από τα πεύκα προς το έδαφος και αποτελούν κίνδυνο για τους ανθρώπους που υποφέρουν από αλλεργία στην τοξική ουσία που παράγουν.
Η κατάσταση έχει “ξεφύγει” τόσο λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν φέτος, όσο και λόγω της αδυναμίας των δημοτικών Αρχών να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κονδύλια και να εντάξουν στους προϋπολογισμούς τους όλο αυτό το κόστος το οποίο απαιτείται, με συνέπεια να μην έχουν γίνει μέχρι σήμερα όλοι οι αναγκαίοι ψεκασμοί για την πολύ δύσκολη χρονιά που διανύουμε!
Η κατάσταση είναι δύσκολη παντού, αλλά ο Δήμος Μαλεβιζίου ετοιμάζει ενημερωτική εσπερίδα, τόσο για το θέμα αυτό, όσο και για άλλα θέματα που σχετίζονται με προσβολές φυτών, δέντρων και ζώων, από ασθένειες, έντομα και άλλους μικροοργανισμούς, που υποβοηθούνται και από τις ραγδαίες αλλαγές του κλίματος. Αυτή η εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 4 Απριλίου, στις 5 το απόγευμα, στην Τύλισο. Η ενημερωτική αυτή εκδήλωση τελεί υπό τη συνδιοργάνωση του Δήμου Μαλεβιζίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κρήτη… “παράδεισος” για την κάμπια
Φέτος η Κρήτη έχει εξελιχθεί σε πραγματικό… “παράδεισο” για την κάμπια των πεύκων. Την κατάσταση αυτή αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο γεωπόνος-εντομολόγος του Δήμου Μαλεβιζίου Παύλος Μαυρικάκης, λέγοντας μάλιστα ότι όσο πιο ψηλά ανεβαίνουμε, τόσο και μεγαλύτερους πληθυσμούς θα συναντήσουμε στα πεύκα.
«Υπάρχουν πολλά κουκούλια με κάμπιες. Και υπήρχε η δυνατότητα ή να έχει κάποιος καλαθοφόρο να τα κόψει ή αλλιώς να βάζουμε κάποιες ταινίες κολλητικές για να μην μπορούν να κατέβουν οι κάμπιες κάτω από το δέντρο και να κυκλοφορούν στους δρόμους, δημιουργώντας προβλήματα με αλλεργίες. Φέτος, λόγω της κλιματικής αλλαγής, επειδή δεν έκανε κρύο χειμώνα, έχουμε πρόβλημα και σε περιοχές πιο ορεινές. Δηλαδή, άμα πας στα Ανώγεια γίνεται χαμός από τις κάμπιες. Τα πεύκα δηλαδή έχουν πάρα πολλές κάμπιες. Πιο πολλές από αυτές που έχουμε εμείς εδώ στο Γάζι, αναλογικά. Γιατί βρήκαν πιο δροσερό καιρό και έχουν μαζευτεί εκεί περισσότερες κάμπιες. Το ίδιο βλέπουμε και στις Γωνιές, στις Κορφές, τον Κρουσώνα κ.λπ.», όπως αποκάλυψε στο neakriti.gr ο Παύλος Μαυρικάκης.
Στο ερώτημά μας αν μπορούμε να μιλήσουμε για έξαρση, η απάντησή του ήταν κατηγορηματική: «Ναι, φέτος υπάρχει σε σχέση με πέρυσι μεγαλύτερο πρόβλημα. Μπορούμε πραγματικά να μιλήσουμε για έξαρση»!
Τρώνε τις βελόνες
Πόσο σοβαροί είναι όμως οι κίνδυνοι για τα ίδια τα πεύκα;
«Δεν υπάρχει περίπτωση ξήρανσης του πεύκου. Πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη προσβολή για να έχουμε ξήρανση. Όμως, οι κάμπιες δημιουργούν σε μεγάλο βαθμό αποφύλλωση, αφού τρώνε τις βελόνες. Και οι βελόνες είναι τα φύλλα του πεύκου. Μπορούν να φάνε σχεδόν όλο το φύλλωμα του πεύκου, αλλά μετά σταματάνε αυτές οι κάμπιες να τρέφονται και κατεβαίνουν στο έδαφος. Οπότε μετά έχει ολοκληρωθεί η ζημιά που έχουν κάνει και ξανατρώνε το πεύκο ανεβαίνοντας και πάλι πάνω στο δέντρο».
Ο γεωπόνος-εντομολόγος Παύλος Μαυρικάκης συνέχισε λέγοντας ότι η φετινή χρονιά ήταν η ιδανικότερη πολλών χρόνων τώρα για την κάμπια που τρώει αποκλειστικά και μόνο τα φύλλα των πεύκων.
«Φέτος δεν έκανε ούτε κρύο, αλλά ούτε και πολλή ζέστη, η οποία επίσης περιορίζει την εξάπλωση της κάμπιας. Δηλαδή, ενδεχομένως η Μεσαρά να μην έχει τόσο πρόβλημα και να έχουν πρόβλημα οι ορεινές περιοχές. Αυτή η κάμπια, ανάλογα με την περιοχή που είναι, σταματάει σε λίγο να τρέφεται και κατεβαίνει στο έδαφος να “νυμφωθεί” και να βγει η προνύμφη το καλοκαίρι. Επομένως τώρα σταματάει πάλι. Και θα ξαναέχουμε πάλι από το φθινόπωρο και μετά την εισβολή της κάμπιας στα πεύκα. Τώρα, από τη στιγμή που αρχίσει η κάμπια να κατεβαίνει, έχουμε ένα χρονικό διάστημα που κρατάει περίπου ένα μήνα. Και σε αυτόν τον μήνα χρειάζεται η αυξημένη προσοχή μας».
Οι κίνδυνοι για τους ανθρώπους – “Καμπανάκι” για αλλεργίες
«Τώρα αρχίζουν και κατεβαίνουν κάτω οι κάμπιες από τα δέντρα. Και έχει αρχίσει ο κόσμος και έχει αλλεργίες», σύμφωνα με τον Παύλο Μαυρικάκη. Στο σημείο αυτό, ο γνωστός γεωπόνος-εντομολόγος συμβουλεύει τους ανθρώπους να μην πειράζουν τις κάμπιες. «Να μάθει ο κόσμος να μην πλησιάζει τις κάμπιες».
Όπως διευκρινίζει, «ακόμα και ένας που πάσχει από αλλεργία στην κάμπια, το να περάσει από ένα δάσος που έχει κάμπιες δεν παρουσιάσει ιδιαίτερο πρόβλημα. Τώρα, άμα φυσάει αέρας και μεταφέρει σκόνη και τοξίνη της κάμπιας, τότε μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα. Αλλά το σημαντικότερο που πρέπει να ξέρουν οι άνθρωποι είναι ότι δεν πρέπει να πειράζουμε τις κάμπιες. Δηλαδή πολλές φορές στις γειτονιές, επειδή πέφτουν κάθε μέρα κάμπιες, σκουπίζουν τις γειτονιές, τις αυλές τους, τους δρόμους κ.λπ. και παράγεται αυτή η τοξίνη και δημιουργείται το πρόβλημα».
Μεγάλο είναι όμως το πρόβλημα και στα σχολεία όπου υπάρχουν πεύκα. Για παράδειγμα, σε ένα τέτοιο σχολείο, ο ίδιος έχει παρατηρήσει ότι μερικά παιδιά κάνουν σαν παιχνίδι να πιάνουν τις κάμπιες και να τις πετάνε το ένα παιδί στο άλλο!
«Αν λοιπόν εκεί υπάρχει αυτή η άγνοια ή η αδιαφορία, κάποια στιγμή θα δούμε και παιδιά να πάνε στο νοσοκομείο. Εμάς μας είπαν για τον Κρουσώνα και για κάποια σχολεία με πρόβλημα. Πήγα λοιπόν σε αυτά τα σχολεία και έκανα κάποιες παρεμβάσεις. Όμως αυτές οι παρεμβάσεις απλά μειώνουν το πρόβλημα. Δεν μπορείς να το μηδενίσεις».
Συγκεκριμένα, όπως λέει ο Παύλος Μαυρικάκης, «όσοι έχουνε αλλεργία – και πολλοί μπορεί να έχουν και να μην το ξέρουν – αλλά και όσοι εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση σε μια τοξίνη που παράγει η κάμπια, αυτοί μπορεί να έχουν αναπνευστικά προβλήματα, μπορεί όλο το σώμα τους να γεμίσει κοκκινίλες. Να έχουν φαγούρα. Να έχουν πρόβλημα με τα μάτια τους κ.λπ. Και πολλοί από αυτούς καταλήγουν στα ιατρεία και τα νοσοκομεία, για να λάβουν την κατάλληλη αγωγή. Και παίρνουν κορτιζόνες, αλοιφές και χίλια δυο πράγματα».