Για τα «φλέγοντα θέματα» των αγροτών τοποθετήθηκε, ως Ειδικός Αγορητής, στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, ο
Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ξεκινώντας την εισήγηση του, σχολίασε τις αγροτικές κινητοποιήσεις επισημαίνοντας ότι «..έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας..» αναδεικνύοντας κυρίως «..την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που αισθάνονται οι αγρότες γιατί αδυνατούν να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία..» καθώς «..και την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης να επιλύσει τα προβλήματα τους».
Εν συνεχεία, άσκησε οξεία κριτική στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας ότι ενώ βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία πέντε έτη, δεν έχει εκπονήσει «..ένα συγκροτημένο και ολοκληρωμένο σχέδιο αγροτικής πολιτικής..» με αποτέλεσμα τη συστηματική απαξίωση και εγκατάλειψη του πρωτογενή τομέα.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το παρόν νομοσχέδιο «..διεκπεραιώνει διοικητικές εκκρεμότητες των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης» χωρίς να επιλύει «τα κυριότερα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο της χώρας και θα έπρεπε να αποτελούν άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες» τα οποία είναι:
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής
Η ουσιαστική τροποποίηση της νέας ΚΑΠ
Ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ
Διαχείριση κόκκινων δανείων και προστασία της αγροτικής γης
Οι παράνομες «ελληνοποιήσεις» προϊόντων
Το ζήτημα των εργατών γης
Πιο συγκεκριμένα, για το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής επεσήμανε ότι: «Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να παραμένει απλός θεατής στην αύξηση του κόστους παραγωγής … το οποίο για τη χρονική περίοδο 2021 – 2023 έχει αυξηθεί κατά 25%…».
Παράλληλα, κατέκρινε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού αναφέροντας ότι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αποτελεί στην πραγματικότητα «φόρο που έχει ήδη πληρώσει ο αγρότης και όχι επιδότηση» ενώ τα 30εκ.€ για το Πρόγραμμα «Φωτοβολταικά στο Χωράφι» έχει εκ των πραγμάτων μικρό αριθμό αποδεκτών όπως και το μέτρο με το οποίο παρέχεται 10% έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα συγκεκριμένες περιόδους εξαιρώντας τους χειμερινούς μήνες που ο αγροτικός κόσμος εξακολουθεί να έχει αυξημένες ανάγκες.
Επιπλέον επεσήμανε ότι «το κόστος στην πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να γίνει εις βάρος μόνο του παραγωγού και πολύ περισσότερο εις βάρος της επισιτιστικής επάρκειας».
Αναφέρθηκε ακόμα και στις αστοχίες της Νέας ΚΑΠ σχετικά με τις άμεσες και συνδεδεμένες ενισχύσεις αλλά και στο πρακτικά ανεφάρμοστο των
οικολογικών σχημάτων, «..που επιβεβαιώνουν τη συνεχή αποτυχία διαχείρισης της νέας ΚΑΠ».
Για το σχέδιο δε τροποποίησης της Νέας ΚΑΠ σχολίασε ότι «.. οι προτάσεις σας για ακόμα μία φορά δεν αποτέλεσαν αντικείμενο έστω στοιχειώδους διαβούλευσης με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς».
Ειδικά, για το επίμαχο πολυνομοσχέδιο υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με αποσπασματικές ρυθμίσεις με κενά και ασάφειες, που μάλιστα έχουν εγείρει σοβαρές αντιδράσεις.
Ο Μ. Χνάρης, επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων:
Στο κεφάλαιο που αφορά την οργάνωση ομαδικών χώρων σταυλισμού και βοσκήσιμων γαιών υπογραμμίζοντας ότι δε διευκρινίζεται ποιος θα είναι ο φορέας διαχείρισης των κτηνοτροφικών πάρκων καθώς επίσης αν περιλαμβάνει τη σταβλισμένη, ημιεκτατική ή εκτατική κτηνοτροφία.
Για τη γη υψηλής παραγωγικότητας εκτός από τη διασφάλιση της, λόγω της αύξησης της δυνατότητας σε 1 ΜW ανέφερε ότι εξαιρούνται ουσιαστικά οι κατ΄επάγγελμα αγρότες οι οποίοι μέχρι σήμερα δικαιούνται έως 500ΚW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Για την ίδρυση αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια επέκρινε την Κυβέρνηση για τη μη ύπαρξη αναγκαιότητας λόγω της ύπαρξης του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και παράλληλα ότι υποκαθίστανται οι αγροτικοί συνεταιρισμοί που στην ουσία τους απαξιώνει «όπως και για το γεγονός η πλειοψηφία των αγροτών ούτε τυποποιεί ούτε μεταποιεί».