Μάχη προκειμένου να κρατηθούν οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα σε πιο καλά σε σχέση με πέρυσι επίπεδα και να κλειστούν όσο γίνεται πιο συμφέροντα συμβόλαια ενόψει της νέας γαλακτοκομικής χρονιάς, δίνουν οι κτηνοτρόφοι
Μάχη προκειμένου να κρατηθούν οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα σε πιο καλά σε σχέση με πέρυσι επίπεδα και να κλειστούν όσο γίνεται πιο συμφέροντα συμβόλαια ενόψει της νέας γαλακτοκομικής χρονιάς, δίνουν οι κτηνοτρόφοι αυτό το διάστημα. Ο φόβος των κτηνοτρόφων της Κρήτης, με δεδομένο τις εκτιμήσεις για τραγική μείωση στην παραγωγή γάλακτος, είναι να μην πέσει η τιμή κάτω από το 1 ευρώ καθώς αυτό, όπως λένε χαρακτηριστικά, θα οδηγήσει στο τέλος του Έλληνα παραγωγού…
Με το κόστος παραγωγής να έχει αυξηθεί και λόγω της πανώλης, η φετινή χρονιά κρίνεται πολύ δύσκολη για τον κλάδο τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο και η οποιαδήποτε μείωση στην τιμή, θα είναι πραγματικά καταστροφική, όπως λένε οι παραγωγοί. Αν ο κτηνοτρόφος δεχτεί και μια μείωση τιμής στο γάλα αυτό, μετά τα όσα έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα, θα είναι το τελειωτικό χτύπημα, με τον κλάδο να σημειώνει πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις».
Τα σημάδια από την απώλεια μέρους του ζωικού κεφαλαίου από τις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel στη Θεσσαλία όπου ένα μεγάλο μέρος από το ζωικό κεφάλαιο χάθηκε το Σεπτέμβριο του 2023, σε συνδυασμό με την πανώλη που έκανε την εμφάνισή της τον προηγούμενο μήνα οδηγώντας χιλιάδες ζώα σε θανάτωση σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας και άλλα 350 αιγοπρόβατα στην Κρήτη, είναι ακόμα ορατά και οι συνέπειές τους φαίνονται τώρα… Τα παζάρια κτηνοτρόφων-τυροκόμων και οι συζητήσεις-διαπραγματεύσεις που θα καθορίσουν τις τιμές στην τιμή του γάλακτος έχουν ξεκινήσει, καθώς διαχρονικά το Σεπτέμβριο κλείνονται οι πρώτες συμφωνίες, με τις πληροφορίες να θέλουν στους κτηνοτρόφους να ασκούνται πιέσεις προκειμένου να αποδεχθούν μείωση των τιμών αιγοπρόβειου γάλακτος.
Που κυμαίνονται οι τιμές
Υπενθυμίζεται πως και πέρυσι η τιμή του πρόβειου γάλακτος, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, έπεσε από το 1,5542 ευρώ/κιλό στο 1,4483 ευρώ/κιλό με την πτώση να είναι ακόμα μεγαλύτερη σε κάποιες περιπτώσεις. Την πτώση αυτή ακόμα και στις τιμές παραγωγού σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, αποδεικνύουν τα στοιχεία για παραδόσεις νωπού πρόβειου και γίδινου γάλακτος το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, το 2024 παραδόθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 528.768.728 κιλά νωπού πρόβειου γάλακτος, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι ποσότητες έφταναν τα 539.954.311 κιλά. Αντίστοιχα, οι ποσότητες γίδινου γάλακτος έφτασαν τα 110.992.112 κιλά φέτος από 116.843.983 κιλά πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, η μέση τιμή του νωπού πρόβειου γάλακτος φτάνει το 2024 στα 1,4433 ευρώ/κιλό από 1,5542 ευρώ/κιλό το 2023. Η υψηλότερη τιμή καταγράφεται το 2024 στη Θεσσαλία, η οποία φτάνει το 1,5354 ευρώ/κιλό και η χαμηλότερη στο Νότιο Αιγαίο, η οποία διαμορφώνεται στα 1,2079. Στην Κρήτη η μέση τιμή του νωπού πρόβειου γάλακτος φτάνει το 2024 στα 1,1487 ευρώ/κιλό από 1,2370 ευρώ/κιλό το 2023.
Η μέση τιμή του νωπού γίδινου γάλακτος διαμορφώθηκε το 2024 στα 0,9215 ευρώ/κιλό από 0,9731 ευρώ/κιλό πέρσι, με την υψηλότερη να καταγράφεται στην ΠΕ Ιονίων Νήσων (0,9968 ευρώ/κιλό) και την χαμηλότερη στην ΠΕ Νοτίου Αιγαίου (0,7127 ευρώ/κιλό). Στην Κρήτη, η μέση τιμή του νωπού γίδινου γάλακτος διαμορφώθηκε το 2024 στα 0,8541 ευρώ/κιλό από 0,8986 ευρώ/κιλό το 2023.
Ολική καταστροφή αν πέσουν οι τιμές
Οι κτηνοτρόφοι, που έχουν πραγματικά περάσει δύσκολα και έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία χρόνια με το θέμα της πανώλης και την θανάτωση χιλιάδων ζώων, δε φαίνονται πρόθυμοι να κάνουν εκπτώσεις στην τιμή παραγωγού. Αντίθετα εμφανίζονται διατεθειμένοι να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές για το γάλα σε σχέση με τις περσινές. “Εκτιμούμε πως η μείωση στην παραγωγή γάλακτος φέτος θα είναι μεγάλη και σαν να μην φτάνει που μειώνεται η παραγωγή, θέλουν να ρίξουν επιπλέον την τιμή και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα.
Θα αναγκαστούμε να μην αρμέξουμε. Δεν θα αντέξει ο κτηνοτρόφος. Τα χτυπήματα έρχονται στον κλάδο το ένα μετά το άλλο το τελευταίο διάστημα και αυτό μας ανησυχεί. Λόγω της πανώλης κλείσαμε τα ζώα μέσα και το κόστος μας αυξήθηκε. Το κόστος παραγωγής στην Κρήτη ειδικά είναι πολύ μεγάλο και αν η τιμή στο γάλα πέσει θα μπούμε 100% μέσα. Δεν θα μπορέσει να αντέξει ο παραγωγός”, τόνισε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου, Γιώργος Ξυλούρης σημειώνοντας πως αναμένεται συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα, εκφράζοντας την ανησυχία του κλάδου για μια ενδεχόμενη μείωση στην τιμή του παραγωγού, κάτι που μένει να δούμε πως θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα.