«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου σε όλους τους αγρότες της Κρήτης, διότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές με τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους έχουν δείξει μία έμπρακτη εμπιστοσύνη και στήριξη στην ηγεσία του υπουργείου και συνολικά στην κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Αυγενάκης
Σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους, με τον πρωτογενή τομέα φορείς, όπως αγροτοσυνδικαλιστές, συνεταιριστές, εκπροσώπους επιστημονικών φορέων όπως τον ΕΛΓΑ και εκπρόσωπους της αυτοδιοίκησης, πραγματοποιεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι «μέσα από το διάλογο σίγουρα όλοι γινόμαστε πιο σοφοί και σίγουρα κερδισμένοι είναι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, τους οποίους υπηρετούμε με ευλάβεια και σεβασμό».
Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε για μια ακόμη φορά, ότι «δεν είμαστε απέναντι, είμαστε στην ίδια πλευρά της όχθης και πασχίζουμε για το καλύτερο των ανθρώπων που δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες», ενώ πρόσθεσε ότι «ξέρουμε πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες, τις δυσκολίες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και τοπικά και εθνικά αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για το λόγο αυτό δουλεύουμε συντονισμένα όλοι μαζί».
Ο Λευτέρης Αυγενάκης χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις συσκέψεις όπως αυτή που γίνεται σήμερα στην Κρήτη, όσο και αυτή που θα γίνει αύριο στην Κομοτηνή και αυτή που έγινε χθες στο μπλόκο στο Κάστρο Βοιωτίας, σημειώνοντας ότι μέσω αυτών συνεχίζεται ο διάλογος, ενόψει και της συνάντησης που αναμένεται να έχει την Τρίτη το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αντιπροσωπεία του συντονιστικού των μπλόκων.
«Περισσότερα λύνονται με το διάλογο και με την κοινή προσπάθεια», τόνισε ο κ. Αυγενάκης, που είπε ότι «οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες».
«Είναι σαφές ότι και βελτιωτικά έργα πρέπει να γίνουν και σοβαρές παρεμβάσεις, έτσι ώστε η ζωή, η καθημερινότητα αλλά και το κόστος παραγωγής των αγροτών, να μειωθεί» πρόσθεσε ο ΥπΑΑΤ συμπληρώνοντας πως «όσο η οικονομία εξελίσσεται -και εξελίσσεται καλά- άλλο τόσο είμαστε αισιόδοξοι για τα επόμενα βήματα, τα επόμενα γενναία βήματα της κυβέρνησης υπέρ των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων και των μελισσοπαραγωγών της χώρας μας». Καταλήγοντας ο κ. Αυγενάκης, ευχαρίστησε τους αγρότες της Κρήτης.
«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου σε όλους τους αγρότες της Κρήτης, διότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές με τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους, έχουν δείξει μία έμπρακτη εμπιστοσύνη και στήριξη στην ηγεσία του υπουργείου και συνολικά στην κυβέρνηση» και πως «είμαστε εδώ να παλέψουμε για τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών, να διορθώσουμε στρεβλώσεις του παρελθόντος και είμαστε εδώ με απόλυτη εμπιστοσύνη και στόχο, να κάνουμε τον αγροτικό τομέα της χώρας αλλά και της Κρήτης καλύτερο και πιο περήφανο».
Ανάμεσα στα ζητήματα που τέθηκαν στον κ. Αυγενάκη, ήταν μεταξύ άλλων το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι τιμές προϊόντων όπως πχ το γάλα, οι επιδοτήσεις, το μεταφορικό ισοδύναμο αλλά και το αίτημα η Κρήτη να αντιμετωπιστεί ως νησιωτική περιοχή.
Την Τρίτη το ραντεβού
“Κλείδωσε” για την επόμενη Τρίτη το ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους των αγροτών. Στο Μαξίμου, σε καμία περίπτωση δε θέλουν να δουν να κόβεται η χώρα στα δύο, και το μήνυμα που εκπέμπεται προς τους αγρότες είναι πως οι δρόμοι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί.
Αυτό που υπογραμμίζεται από την κυβέρνηση είναι πως υπάρχουν συγκεκριμένα δημοσιονομικά περιθώρια και επομένως οι όποιες κινήσεις πρέπει να είναι μελετημένες και δεν μπορεί να υπάρξει παροχολογία. Παράλληλα, σημειώνεται πως έχει ήδη ανακοινωθεί ένα πακέτο μέτρων στήριξης, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πρόσθετων παροχών μετά τον Σεπτέμβριο, ανάλογα και με την πορεία της οικονομίας.
Ωστόσο, στο τραπέζι είναι και πρόσθετες κινήσεις για να ικανοποιηθούν κάποια από τα αιτήματα των αγροτών και να μην υπάρξει οριστική ρήξη. Έμφαση δίνεται στην επιτάχυνση της καταβολής των αποζημιώσεων, προκειμένου να πάρουν οι αγρότες “ζεστό” χρήμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι είναι και η επιτάχυνση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, και αναμένεται στο θέμα να αναφερθεί, στη συνάντηση με τους αγρότες, ο πρωθυπουργός. Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν και αν υπάρχει περιθώριο για να ανακοινωθούν και κάποια πρόσθετα μέτρα στο ενεργειακό πεδίο, με το βάρος να πέφτει στη στήριξη των αγροτών της Θεσσαλίας. Επί τάπητος στη συνάντηση στο Μαξίμου πρόκειται να τεθεί και το αίτημα για την καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων.
Στη συνάντηση της Τρίτης, ο πρωθυπουργός θα σημειώσει πως ένα ευρύ πακέτο μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα έχει μπει σε εφαρμογή, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση, μέσω του ΕΛΓΑ, εκταμίευσε μόνο την προηγούμενη τετραετία ένα δισ. ευρώ για αποζημιώσεις. Παράλληλα, πρόκειται να κάνει αναφορά και στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ε.Ε. αναφορικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
«Προφανώς υπάρχουν κάποια πολύ σημαντικά αιτήματα που ξεπερνούν αυτό που λέμε παρεμβάσεις με δημοσιονομικό κόστος, όπως είναι η διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση ή τροποποίηση ή, τέλος πάντων, μια πιο ήπια προσαρμογή της ΚΑΠ», σημείωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Για να προσθέσει πως «σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός και εκτός συνόρων».
Στην κυβέρνηση δεν περνά απαρατήρητο και το γεγονός πως τα αιτήματα των αγροτών αντιμετωπίζονται με συμπάθεια από ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse, στο ερώτημα «γνωρίζετε τα θέματα και τους λόγους διαμαρτυρίας των αγροτών; Και αν ναι, πώς τα αντιμετωπίζετε;», το 68% απαντά «θετικά» ή «μάλλον θετικά» και μόλις το 13% απαντά «αρνητικά» ή «μάλλον αρνητικά» (οι υπόλοιποι δε γνωρίζουν, δεν απαντούν).
Την ίδια στιγμή, «λανθασμένους» θεωρεί τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σχέση με τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των αγροτών το 62% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της Alco, ενώ στον αντίποδα μόνο το 24% τους χαρακτηρίζει «σωστούς» (οι υπόλοιποι ερωτηθέντες είναι στο «δεν ξέρω – δεν απαντώ»).
neakriti.gr