Στο παλιό “πρασίνισμα” – αν και εφόσον βέβαια υπερψηφίσει τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Τρίτη 26 Μαρτίου – επιστρέφει η Κοινή Αγροτική Πολιτική, κάτι που αναμένεται να γίνει δεκτό με… μεγάλη “θέρμη” από χιλιάδες Κρητικούς αγροτοκτηνοτρόφους, που τους τελευταίους μήνες έχουν πολύ ταλαιπωρηθεί για να ενταχθούν στα περίφημα Οικολογικά Σχήματα.
Βέβαια, η εξαίρεση αν περάσει θα αφορά σε όσους δηλώνουν στο ΟΣΔΕ μέχρι 100 στρέμματα γης. Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. αποφάσισε να δώσει παράταση στην αδειοδότηση 20 δραστικών ουσιών. Έτσι, δείχνει να υιοθετεί τα αιτήματα των Ευρωπαίων αγροτών, που βγήκαν μαζικά με τα τρακτέρ τους τόσο στις χώρες τους όσο και στους δρόμους έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το προηγούμενο διάστημα, ζητώντας ριζικές αλλαγές στην “πράσινη μετάβαση”, την ώρα που οι τρίτες χώρες εξακολουθούν να εξάγουν προς την ευρωπαϊκή αγορά χωρίς περιορισμούς δραστικών ουσιών τα δικά τους προϊόντα!
Θετικές είναι, στο μεταξύ, οι πρώτες αντιδράσεις τόσο για την πρόταση κανονισμού των Οικολογικών Σχημάτων όσο και για την ανανέωση της παράτασης στις άδειες 20 δραστικών ουσιών.
Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ-Μ. Συνεταιρισμών Μύρων Χιλετζάκης δήλωσε στo neakriti.gr: «Να μην ξεχνάμε ότι ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης είχε υποβάλει 19 προτάσεις στην Ε.Ε. Μεταξύ αυτών ήταν και η πρόταση για απλούστευση της γραφειοκρατίας στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Και είναι ένα πολύ βασικό μέτρο. Αλλά να περιμένουμε να δούμε τι θα ψηφίσει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας την ερχόμενη Τρίτη».
Στο σημείο αυτό, ο συνεταιριστής τονίζει ότι πρόκειται για μία μεγάλη αλλαγή, που θα ωφελήσει τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των παραγωγών της χώρας.
«Μέχρι 500 ευρώ επιδότηση παίρνουν 96.412 παραγωγοί. Και αυτό αφορά το 15,74% των παραγωγών της χώρας. Από 500 ευρώ και μέχρι 1.250 ευρώ παίρνουν 182.847 παραγωγοί. Δηλαδή 29,86%. Τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα; Ότι το μεγαλύτερο ποσοστό σε αγροτικές ενισχύσεις το παίρνουν οι παραγωγοί, που αντιπροσωπεύουν το 30%. Επομένως, το 1/3 των ενισχύσεων της χώρας μας το παίρνουν παραγωγοί από 500 μέχρι και 1.250 ευρώ επιδότηση. Δηλαδή, είναι οι μικροκαλλιεργητές. Από 2.000 ευρώ μέχρι και 5.000 ευρώ επιδότηση παίρνουν 136.013 παραγωγοί, που είναι το 22,21%. Και από 5.000 έως και 10.000 ευρώ επιδότηση λαμβάνουν 65.676 παραγωγοί, που είναι το 10,72%. Και από 10.000 μέχρι και 20.000 ευρώ λαμβάνουν 32.062 παραγωγοί, που είναι το 5,24%».
Και συνεχίζει λέγοντας: «Αυτό το μέτρο ήταν αυτό που ζητούσαμε εμείς. Πάτησε η Ε.Ε. πάνω στην πρόταση του Έλληνα υπουργού, που έλεγε ότι θέλουμε απλούστευση της γραφειοκρατίας. Απλούστευση των Οικολογικών Σχημάτων και μία ασυλία στους μικροκαλλιεργητές. Τελικά αυτή η ασυλία έρχεται στους μικροκαλλιεργητές και τελικά είναι αυτοί που δε χρειάζεται να μπουν ούτε στη γραφειοκρατία, αλλά ούτε και στον έλεγχο. Δε θα ελέγχονται οι παραγωγοί από 100 στρέμματα και κάτω».
Η πρόταση κανονισμού
Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πρόταση κανονισμού, ο οποίος προβλέπει: «Συνολική εξαίρεση από τους ελέγχους και τις κυρώσεις που αφορούν τη συμμόρφωση µε την αιρεσιµότητα (πράσινες υποχρεώσεις για τη λήψη του τσεκ) όλων των εκμεταλλεύσεων που δηλώνουν κάτω των 100 στρεμμάτων γης».
Υποχρέωση αγρανάπαυσης (ΚΓΠΚ 8): Καταργείται η υποχρέωση για όλους, ωστόσο θα πρέπει να «διατηρήσουν τα υφιστάµενα χαρακτηριστικά τοπίου στη γη τους» (π.χ. αναβαθμίδες, φυτοφράκτες ή δέντρα κ.λπ.). «Όλοι οι γεωργοί της Ε.Ε. θα ενθαρρυνθούν να διατηρήσουν µη παραγωγικές περιοχές επωφελείς για τη βιοποικιλότητα, χωρίς φόβο απώλειας εισοδήματος», αναφέρει η Κοµισιόν.
Αµειψισπορά (ΚΓΠΚ 7): «Οι γεωργοί της Ε.Ε. θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν την απαίτηση αυτή επιλέγοντας είτε να εναλλάσσουν είτε να διαφοροποιήσουν τις καλλιέργειές τους, ανάλογα µε τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν και εάν η χώρα τους αποφασίσει να συμπεριλάβει την επιλογή της διαφοροποίησης των καλλιεργειών στο στρατηγικό τους σχέδιο για την ΚΑΠ. Η ευελιξία για τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών αντί µόνο της αµειψισποράς θα επιτρέψει στους γεωργούς που πλήττονται από τακτική ξηρασία ή υπερβολικές βροχοπτώσεις να συμμορφωθούν ευκολότερα µε την απαίτηση αυτή».
Εδαφοκάλυψη (ΚΓΠΚ 6) κατά τις ευαίσθητες περιόδους: «Τα κράτη-µέλη θα έχουν πολύ μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στον καθορισμό του τι ορίζουν ως ευαίσθητες περιόδους και των πρακτικών που επιτρέπουν την εκπλήρωση αυτής της απαίτησης, υπό το πρίσμα των εθνικών και περιφερειακών συνθηκών τους και στο πλαίσιο της αυξανόμενης μεταβλητότητας των καιρικών συνθηκών. Αίτημα τροποποίησης του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΑΠ μπορεί να υποβληθεί δύο φορές ανά ηµερολογιακό έτος».
Η Ε.Ε. σχεδιάζει να παρατείνει τις άδειες για 20 δραστικές ουσίες
Στο μεταξύ, με αναμενόμενες βέβαια πολλές αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, η Ε.Ε. σχεδιάζει να παρατείνει τις άδειες για 20 δραστικές ουσίες.
Μεταξύ άλλων πρόκειται για τις ουσίες dimethomorph και mepanipyrim, που τελικά θα απαγορευτούν το 2025. Μια άλλη ουσία – η μεπανιπυρίμη – προτείνεται για απαγόρευση μετά από επτά παρατάσεις της αρχικής περιόδου έγκρισής της. Και σε αυτήν την περίπτωση, αντί να προτείνει να γίνει η απαγόρευση αυτή όσο το δυνατόν πιο άμεσα, η Επιτροπή προσφέρει μεγάλες προθεσμίες για την απόσυρση της ουσίας από την αγορά (6 μήνες + 12 μήνες).
To neakriti.gr ζήτησε την άποψη του μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Γιάννη Σμυρνάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε τα εξής: «Το dimethomorph είναι μία δραστική ουσία κατά του περονόσπορου που το χρησιμοποιούμε κατά κόρον στο αμπέλι. Εμείς από τώρα σχεδιάζουμε να δούμε τι θα κάνουμε μόλις φύγει αυτό. Λένε ότι θα φύγει το 2025. Αυτή τη στιγμή πρέπει να ξέρουμε πως ό,τι καταργεί η Ε.Ε. το λέει πριν από 2-3 χρόνια, ώστε να προσπαθήσει η αγορά να προσαρμοστεί. Δηλαδή, ποια είναι η άποψή μου; Καλό είναι να περιορίζουμε τις δραστικές ουσίες που κάνουν κακό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Από την άλλη, οι στόχοι που έχει βάλει η Ε.Ε. είναι ότι μέχρι το 2030 πρέπει να μειώσουμε κατά 50% τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη. Αυτός ο στόχος αρχικά δεν ήταν μετρήσιμος. Οπότε τι έκαναν; Είπανε “πάμε να πάρουμε όλα τα σκευάσματα που πουλιούνται σε ευρεία χρήση, να τα καταργήσουμε”. Γι’ αυτόν τον λόγο καταργήθηκαν όλες οι δραστικές στην ελιά. Αυτή τη στιγμή η ελιά, όπως και το αμπέλι αύριο, είναι σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, γιατί μας έχουν μείνει μόνο τρεις δραστικές. Αυτή τη στιγμή γίνονται επενδύσεις, από τις εταιρείες γίνονται πειράματα να βρουν πιο βιολογικά και λιγότερα επιβαρυντικά φυτοφάρμακα για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Πάντως, σε λίγα χρόνια, στην ελιά θα έχουμε ανοσία του δάκου απέναντι στις τρεις μόνο δραστικές. Και κάτι ανάλογο θα δούμε να συμβαίνει και στο αμπέλι, στην καταπολέμηση ασθενειών όπως ο περονόσπορος».
Καταλήγοντας, ο Γιάννης Σμυρνάκης είπε: «Η Ε.Ε. έχει καταργήσει 350 δραστικές. Απλά το κάνει σταδιακά. Την ίδια ώρα όμως μπαίνουν προϊόντα από τρίτες χώρες. Και έχουν ένα σωρό δραστικές που στην Ε.Ε. έχουν απαγορευτεί».
Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ-Μ. Συνεταιρισμών Μύρων Χιλετζάκης εκφράζει την πεποίθησή του ότι στο εξής η Ε.Ε. θα περιορίσει δραστικά τις εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες, μετά τον ξεσηκωμό των Γάλλων αγροτών, που έβαλαν πρώτοι αυτοί το θέμα.
neakriti.gr