Σαλμονέλα σε… ντομάτες; Κι όμως, τουλάχιστον 150 άνθρωποι αρρώστησαν από σαλμονέλα σε 11 χώρες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ – οι περισσότεροι μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου – καταναλώνοντας μάλλον ντομάτες και κανείς δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα αν επρόκειτο για ντομάτες που εισήχθησαν από τρίτες χώρες, σαν κι αυτές που εισάγονται διαρκώς στη χώρα μας και φαίνεται και να ελληνοποιούνται κάτω από τη “μύτη” των ελεγκτικών Αρχών.
Στην Ελλάδα μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπιστεί τέτοια κρούσματα, ενώ στην καλλιέργεια της ντομάτας, στο Φόδελε κυρίως, έχει ξεσπάσει επιδημία πιθανότατα από τον ιό του καρουλιάσματος των φύλλων και έχει ήδη προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές!
Αναλυτικότερα, 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν καταγράψει σχεδόν 150 μολύνσεις από σαλμονέλα που θα μπορούσαν να συνδεθούν με ντομάτες. Από τον Ιανουάριο του 2023 έχουν αναφερθεί 149 περιπτώσεις Salmonella Strathcona. Η Γερμανία έχει τους περισσότερους ασθενείς, με 47, ενώ η Ιταλία έχει 34. Οι περισσότεροι άνθρωποι αρρώστησαν μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου.
Οι ΗΠΑ έχουν οκτώ κρούσματα. Έξι άτομα που έδωσαν συνέντευξη για τους αρρώστους είχαν πάει στην Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Γαλλία και τη Σλοβενία. Τέσσερις ασθενείς ανέφεραν ταξίδι στην Ιταλία.
Η Αυστρία έχει 17 κρούσματα, η Τσεχική Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν 13 και η Γαλλία έχει 9. Άλλες χώρες, που έχουν προσβληθεί, είναι η Φιλανδία, η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Νορβηγία.
Προσβάλλονται διάφορες ηλικιακές ομάδες, χωρίς σημαντική διαφορά μεταξύ των φύλων.
Από συνεντεύξεις 52 περιπτώσεων προέκυψε ότι 32 ανέφεραν κατανάλωση φρέσκων ντοματών πριν από την έναρξη της νόσου. Επιπλέον, 25 είχαν καταναλώσει αβγά και 24 ανέφεραν κατανάλωση τυριού.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με εμπειρογνώμονες από χώρες της Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να συζητήσουν τις τρέχουσες έρευνες.
Ένα επαναλαμβανόμενο εποχιακό περιστατικό, η Salmonella Strathcona, είναι ένας σπάνιος ορότυπος στην Ευρώπη. Το 2022 καταγράφηκαν 89 κρούσματα. Αύξηση παρατηρήθηκε μεταξύ 2018 και 2019, όταν αναφέρθηκαν 28 και 98 κρούσματα.
Η Δανία διερεύνησε μια επιδημία Salmonella Strathcona σε πολλές χώρες το 2011, όπου οι ντομάτες datterino από έναν Ιταλό παραγωγό ήταν ύποπτες ως φορέας μόλυνσης. Συνολικά, αναφέρθηκαν 43 κρούσματα στη Δανία και 28 από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία και το Βέλγιο. Έκτοτε, έχουν εμφανιστεί κρούσματα στη Δανία και τη Γερμανία το 2019 και το 2020.
Το ξέσπασμα του 2023 έχει απομονώσεις που σχετίζονται γενετικά στενά με τα κρούσματα που αναφέρθηκαν από το 2011, υποδεικνύοντας κοινή πηγή μόλυνσης.
«Είναι πολύ σοβαρό το θέμα αυτό»
Μιλώντας στο neakriti.gr ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ στο Τυμπάκι και παραγωγός ντομάτας και άλλων θερμοκηπιακών προϊόντων ο ίδιος, Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, δήλωσε μεγάλη έκπληξη για μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Δεν μπορεί μάλιστα να σκεφτεί πού μπορεί να οφείλεται η σαλμονέλα στην ντομάτα, ενώ δεν αποκλείει να έχει σχέση με την ποιότητα των νερών που χρησιμοποιούνται κυρίως σε τρίτες χώρες, όπου, σύμφωνα με γνωστές πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εδώ και χρόνια, συνηθίζεται η χρησιμοποίηση ακόμα και λυμάτων και μάλιστα ανεπεξέργαστων, για την άρδευση των καλλιεργειών!
«Είναι τρομερά εντυπωσιακό αυτό το θέμα και τρομερά ανησυχητικό. Είναι μια πολύ σοβαρή ιστορία. Αν υπάρχουν περιστατικά και έχουν διαγνωστεί είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, δυσάρεστη και θεωρώ ότι πρέπει να προβληματίσει όλο τον κόσμο η υπόθεση αυτή, σχετικά με την ποιότητα και την καταλληλότητα των τροφίμων», σύμφωνα με τον Βαγγέλη Τσιμπραγάκη.
Τα βακτήρια της σαλμονέλας συνήθως ζουν στο εντερικό σύστημα ζώων και ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των περιττωμάτων. Οι άνθρωποι μολύνονται συχνότερα μέσω μολυσμένου νερού ή τροφίμων…
«Εμείς ποτίζουμε με καθαρό ποιοτικό νερό τόσο στη Μεσαρά όσο και στην Ιεράπετρα. Και δεν έχουμε καμία σχέση με τη λεγόμενη τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων», τονίζει κατηγορηματικά ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τυμπακίου και παραγωγός Βαγγέλης Τσιπραγάκης. Μάλιστα, καλεί τους καταναλωτές να εμπιστεύονται τα ντόπια προϊόντα και να αποφεύγουν τα εισαγόμενα, αφού, εκτός των άλλων, ψεκάζονται και μέσα από το σύστημα της Ολοκληρωμένης Καταπολέμησης.
Ποτίζουν με λύματα πόλεων!
Έχουμε ξαναγράψει στο παρελθόν ότι σε πέντε χώρες, και συγκεκριμένα την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν, το Μεξικό και το Ιράν, βρίσκονται οι περισσότερες αγροτικές καλλιέργειες που ποτίζονται με λύματα. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από οικιακή χρήση, αλλά μπορεί να περιέχουν και βιομηχανικά λύματα.
Καταστρέφεται η ντοματοκαλλιέργεια
Την ίδια ώρα, ιός καραντίνας φαίνεται να έχει “εισβάλλει” και να καταστρέφει ντοματοκαλλιέργειες στο Φόδελε. Την υπόθεση αυτή αποκάλυψε η “ΚΡΗΤΗ ΤV” χθες, μέσα από εικόνες που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής και την καταγραφή της αγωνίας των κατεστραμμένων παραγωγών, που περιμένουν τώρα τα επίσημα αποτελέσματα των αρμόδιων εργαστηρίων, για να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία της καταστροφής.
Ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης πιστεύει πως πρόκειται για τον ιό του καρουλιάσματος των φύλλων της ντομάτας.
neakriti.gr