Την αξιοσημείωτη πτώση της παραγωγής μελιού και τις επιπτώσεις στη μελισσοκομία της Κρήτης εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, αναδεικνύουν με Ερώτηση τους που απευθύνουν προς τον αρμόδιο Υπουργό, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής του Ν. Ρεθύμνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της παράταξης, Μανόλης Χνάρης, Ν. Λασιθίου και Υπεύθυνη ΚΤΕ Τουρισμού, Αικατερίνη Σπυριδάκη και Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταρακά.
Ειδικότερα, αναφέρουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών που οδηγούν σε μείωση των ανθοφόρων φυτών, έχουν ως συνέπεια «τη μείωση της παραγωγής μελιού, καθώς δεν υπάρχει επαρκής τροφή για τις μέλισσες». Παράλληλα, επισημαίνουν ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος οι μελισσοκόμοι αναγκάζονται να στραφούν σε τεχνητές τροφές, όπως είναι η ζάχαρη και άλλες θρεπτικές ουσίες, με αποτέλεσμα την επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση τους λόγω και του αυξανόμενου μεταφορικού κόστους για την εύρεση των καταλλήλων περιοχών για τις μέλισσες.
Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η κλιματική κρίση έχει ως συνέπεια να τίθεται ευθέως σε κίνδυνο και η ίδια η ζωή των μελισσών καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο τους καθώς επίσης και τη μείωση στον πληθυσμό και στην παραγωγικότητά τους. Επιπρόσθετα, υπογραμμίζουν ότι το έντονα ξηροθερμικό κλίμα της Κρήτης το οποίο καθιστά το περιβάλλον ιδιαίτερα ευάλωτο σε πυρκαγιές, έχει ως άμεση συνέπεια την καταστροφή των κυψελών και την πρόκληση μεγάλων απωλειών τόσο σε μέλισσες όσο και σε εξοπλισμό.
Τέλος, τονίζουν ότι όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα οι «..5.000 μελισσοκόμοι στο νησί της Κρήτης να έρχονται αντιμέτωποι με ασύμμετρες για τον κλάδο τους απειλές.. καθώς βλέπουν μέρα με τη μέρα η παραγωγή τους να μειώνεται, τα κόστη να αυξάνονται, και η κλιματική κρίση να τους καθιστά το μέλλον αβέβαιο και δυσοίωνο» γεγονός που συνεπάγεται τη «…μείωση γεωργικής παραγωγής και της βιοποικιλότητας, καθιστώντας τη διάσωση των μελισσών ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για την αειφορία και ευημερία του νησιού».
Κατόπιν των ανωτέρω, λοιπόν, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:
- Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την άμεση οικονομική στήριξη των μελισσοκόμων της Κρήτης, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη παραγωγής, συντήρησης, συσκευασίας και μεταφοράς, και στις ζημιές που έχει προκαλέσει η κλιματική κρίση;
- Αν υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξη υποδομών και εξοπλισμού που θα βοηθήσουν στην προστασία των κυψελών από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τις πυρκαγιές.
- Ποια πρωτοβουλία θα αναλάβει το Υπουργείο για την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων με στόχο την ανάπτυξη ανθεκτικών ποικιλιών φυτών και μελισσών, καθώς επίσης και την παροχή εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τη διαχείριση των κυψελών υπό ακραίες συνθήκες και
- Αν θα προβεί και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος σε αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ ώστε να υπαχθεί η Μελισσοκομία στις αποζημιώσεις.