Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης για τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά ακραίας μέθης ανηλίκων λόγω αλκοόλ, ορισμένοι εκ των οποίων οδηγούνται στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.
Ενδεικτική η περίπτωση του 14χρονου από τα Ιωάννινα που διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ενώ χθες (02/01) το φως της δημοσιότητας είδε ανάλογο περιστατικό με μία ανήλικη που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Καλαμάτας.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, οι εισαγωγές παιδιών στα νοσοκομεία λόγω ακραίας μέθης υπερδιπλασιάστηκαν.
«Τους τελευταίους μήνες υπάρχει υπερδιπλασιασμός των περιστατικών παιδιών που προσέρχονται στα νοσοκομεία μετά από μέθη. Ο αριθμός των ανήλικων παιδιών είναι διαρκώς αυξανόμενος.
Προσέρχονται είτε μετά από μέθη, είτε από υπερβολική χρήση, είτε από νοθευμένα ποτά στα επείγοντα των εφημερευόντων παιδιατρικών νοσοκομείων και κλινικών γενικών νοσοκομείων. Θα πρέπει να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των μαγαζιών που σερβίρουν αλκοόλ σε ανήλικα παιδιά και ταυτόχρονα οι οικογένειες να είναι πιο προσεκτικές με τα παιδιά τους.
Γιατί η μέθη των παιδιών δεν συμβαίνει πάντα σε κέντρα διασκέδασης. Συχνά τα παιδιά συγκεντρώνονται σε πλατείες σε μεγάλες και κάνουν χρήση αλκοόλ», δήλωσε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος των εργαζομένων της Ομοσπονδίας.
Με αφορμή το μπαράζ τέτοιων επεισοδίων το τελευταίο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση αναμένεται να αυστηροποιήσει το πλαίσιο γύρω από την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε ανήλικους.
Πρώτη «καμπάνα» για τους παραβάτες είναι η μετατροπή σε ποινικό αδίκημα της διάθεσης αλκοόλ σε άτομα ηλικίας κάτω των 14 ετών και μάλιστα δίχως καμία εξαίρεση.
Επίσης, επανέρχεται η αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας να διενεργεί ελέγχους σε κλαμπ και κέντρα διασκέδασης, καθώς και η δυνατότητα άμεσης σφράγισης των χώρων νυχτερινής διασκέδασης, που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες.
Την ίδια ώρα, αναμένεται τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και για το κάπνισμα στη χώρα μας.
Στις 3 Δεκεμβρίου 2024 οι υπουργοί Υγείας των κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν σε συναίνεση για να συστήσουν αυστηρότερους αντικαπνιστικούς κανονισμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν την απαγόρευση του καπνίσματος και του ατμίσματος σε διάφορους εξωτερικούς χώρους, όπως παιδικές χαρές, αίθρια καφετεριών, πισίνες, παραλίες, ζωολογικούς κήπους και ταράτσες εστιατορίων.
Στην Ελλάδα, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ρητή απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους όπου συγκεντρώνονται ανήλικοι, όπως παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτή η απαγόρευση ισχύει τόσο για τα κανονικά τσιγάρα όσο και για τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων ή άλλων συσκευών καπνίσματος.
Newsit.gr