Έκκληση στους παραγωγούς που μπορούν να κρατήσουν το ελαιόλαδό τους και να μην το δώσουν έκανε ο πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδος, Μύρων Χιλετζάκης, ο οποίος, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr, επανέλαβε ότι τα “παιχνίδια” με την τιμή του ελαιόλαδου συνεχίζονται και πως μια καλύτερη εικόνα διαφαίνεται ότι θα υπάρξει μετά τις γιορτές και της Πρωτοχρονιάς.
«Είναι εμπορικά τα παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη των παραγωγών, ειδικά τον τελευταίο 1,5 μήνα περίπου. Δεν εξηγείται διαφορετικά το ότι είδαμε από τα 7,50 ευρώ το λάδι να πηγαίνει στα 6 ευρώ, πριν καν ξεκινήσει η ελαιοσυλλογή», επισήμανε ο κ. Χιλετζάκης, προσθέτοντας ότι έμποροι-μεταπράτες ελαιολάδου, εκμεταλλευόμενοι την άσχημη οικονομική κατάσταση και ταυτόχρονα τις ανάγκες των παραγωγών, το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν μια τεχνητή κρίση για να ρίξουν την τιμή.
«Από τη μια η κακή πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων, που δε βοήθησε στο να μπουν αρκετά χρήματα στις τσέπες των παραγωγών, από την άλλη η ανάγκη να πληρώσουν οι παραγωγοί τα ακριβά μεροκάματα για τους εργάτες που έχουν στην ελαιοσυλλογή, δημιουργήθηκε μια απίστευτη πραγματικότητα, που σε συνδυασμό με την ούτως ή άλλως κακή οικονομική κατάσταση, οδήγησε πολλούς παραγωγούς στην απόφαση να πουλήσουν ακόμη και χαμηλά ενόψει των εορτών», ανέφερε ο Μύρων Χιλετζάκης, ο οποίος καυτηρίασε με νόημα την εμπορική πράξη που έγινε στη Λακωνία την περασμένη εβδομάδα, με ελαιόλαδο που πωλήθηκε στα 4,30 ευρώ.
Στο 60% η ελαιοσυλλογή μέχρι σήμερα
Η εικόνα, πάντως, που αποτυπώνεται συνολικά για την ελαιοκαλλιέργεια είναι ότι μέχρι σήμερα έχει γίνει η συγκομιδή του 60% περίπου του συνόλου του ελαιοκάρπου.
«Λόγω της κλιματικής αλλαγής και της παρατεταμένης ανομβρίας το προηγούμενο διάστημα, βλέπουμε ότι έχει παραταθεί χρονικά προς τα πίσω η συγκομιδή. Μέχρι αυτήν την ώρα έχει γίνει η συγκομιδή του 60% του καρπού σε επίπεδο χώρας, που θα έχει μια μείωση φέτος περίπου κατά 60-70 χιλιάδες τόνους», είπε ο πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδος, που εκτίμησε ότι με τις παρούσες συνθήκες φαίνεται ότι η ποσότητα των 250 χιλιάδων τόνων που υπολογιζόταν πανελλαδικά, μάλλον θα είναι μικρότερη.
«Οι παραγωγοί αντιστέκονται και καλά κάνουν. Άλλωστε, αυτό τους συμβουλεύουμε να πράξουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η τεχνητή κρίση που δημιουργήθηκε», τονίζει ο Μύρων Χιλετζάκης
Πάντως, οι βροχές των τελευταίων ημερών έχουν βοηθήσει σημαντικά τα αφυδατωμένα ελαιόδεντρα και η διαφορά φαίνεται μέσα στις ελαιοκαλλιέργειες. Το ίδιο ποσοστό συγκομιδής έχει επιτευχθεί και στην Κρήτη, όπου υπολογίζεται ότι η ποσότητα που θα προκύψει συνολικά θα φτάσει με μικρές αποκλίσεις τους 80 χιλιάδες τόνους.
«Στο νησί μας οι παραγωγοί έχουν μαζέψει περίπου το 60% του καρπού. Να θυμίσω ότι η Κρήτη είχε μια υπερπαραγωγή σοδειάς το 2022-2023 με 130.000 τόνους ελαιολάδου και μια πολύ μικρή παραγωγή, τη σεζόν 2023-2024. Την τρέχουσα σεζόν 2024-2025 υπολογίζαμε περίπου 85.000 τόνους λάδι, ωστόσο αυτό που διαφαίνεται μέχρι στιγμής είναι ότι θα υπάρξει μια μείωση λόγω της ξηρασίας και της κατάστασης στην οποία περιήλθαν τα ελαιόδεντρα».
Ανάγκη για κλάδεμα ανανέωσης στα ελαιόδεντρα
Ο πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, παράλληλα, επισήμανε ότι η κατάσταση πολλών ελαιόδεντρων είναι πολύ κακή, λόγω της ξηρασίας, και πως θα πρέπει η Πολιτεία και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μεριμνήσει, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα αποκατάστασης στις περιπτώσεις που τα δέντρα είναι αδύνατο να συνέλθουν με άλλο τρόπο, πέρα από το κλάδεμα ανανέωσης.
«Τα δέντρα που έχουν ξεραθεί είναι σαφές ότι απαιτούν συγκεκριμένες πρακτικές για να μπορέσουν να αποδώσουν και πάλι. Για τον λόγο αυτό, καλούμε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ανοίξει έναν ειδικό κωδικό που θα λέγεται “κλάδεμα ανανέωσης”. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν οι παραγωγοί που έχουν ξηρικό ελαιώνα και δε διαθέτουν την πολυτέλεια να ποτίζουν τα δέντρα τους και αυτά φαίνεται ότι έχουν ξεραθεί, να παίρνουν επί τρία χρόνια το κλάδεμα ανανέωσης, που θα τους δώσει τη δυνατότητα να μπορέσουν να δουν τα δέντρα τους να θεραπεύονται, αλλά ταυτόχρονα να αναπληρώνουν ένα μικρό εισόδημα», κατέληξε ο κ. Χιλετζάκης.
Ανεβαίνει η τιμή, τεχνητή η κρίση που δημιουργήθηκε
Παρά τον προβληματισμό για την πολύ χαμηλή τιμή που αποτυπώθηκε, ήδη η τιμή έχει πάρει τον ανήφορο προς τα 6 ευρώ, με τον πρόεδρο Μικρών Συνεταιρισμών της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδος να εξηγεί πως η αύξηση αυτή και η σταθεροποίηση που υπάρχει αυτήν την ώρα, είναι προϊόν της αντίστασης των παραγωγών.
«Οι παραγωγοί αντιστέκονται και καλά κάνουν. Άλλωστε, αυτό τους συμβουλεύουμε να πράξουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η τεχνητή, επαναλαμβάνω, κρίση που δημιουργήθηκε. Η ανάκαμψη που βλέπουμε φτάνει στα 6 ευρώ το ελαιόλαδο, αν και υπάρχουν και εμπορικές πράξεις ακόμη και με 6,20 ευρώ σε βιολογικά και ομάδες παραγωγών.
υτό βλέπουμε στην Κρήτη και επίσης το είδαμε και στη Λακωνία, να πηγαίνει στα 6 ευρώ», τόνισε ο κ. Χιλετζάκης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «μετά τις γιορτές, που φαίνεται ότι θα περάσει αυτή η “θύελλα” των υποχρεώσεων για τους παραγωγούς, ευελπιστούμε να υπάρξει μια σταθερότητα στην τιμή του ελαιολάδου. Νομίζω ότι θα δούμε και αύξηση της τιμής», επισήμανε ο κ. Χιλετζάκης.