Τρέχουν και δε φτάνουν οι επαγγελματίες καθώς εκπνέουν τέλος Ιουνίου οι προθεσμίες ενεργοποίησης του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, όπως και της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS. Αν δε δοθούν παρατάσεις, οι ποινές της ΑΑΔΕ για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι βαρύτατες.
Ειδικότερα, έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να ολοκληρώσουν όλες τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση του IRIS, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτοτελές πρόστιμο 1.500 ευρώ, ενώ στους υπόχρεους που δεν προχωρήσουν στη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα επιβάλλεται έξτρα διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποκλείσει νέα παράταση στο χρονοδιάγραμμα, ενώ σχεδιάζει τη σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025.
Για τις ταμειακές μηχανές και τα POS, όπως επαναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Μπάμπης Λεκάκης, το αίτημα των επιχειρηματιών είναι να δοθεί παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου, καθώς δεν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για τις ελλείψεις σε υλικά ή προσωπικό των εταιρειών, που κι εκείνες εγκλωβίστηκαν στις υποχρεώσεις της κυβέρνησης έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν την ώρα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις με παλιά συστήματα ταμειακών.
Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με συγκεκριμένο λογισμικό (πρόκειται για το ERP, το οποίο αφορά τη συνολική λειτουργία της επιχείρησης από χρηματοοικονομικά μέχρι ανθρώπινο δυναμικό) και έχουν προγραμματίσει τεχνικές εργασίες με τον ειδικό συνεργάτη τους εντός του Ιουνίου θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία η προθεσμία έχει ήδη λήξει.
Επίσης θα πρέπει περίπου 30.000 εποχικές επιχειρήσεις να έχουν την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους έτοιμη τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.
Για 3.000 επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να προμηθευτούν τερματικά POS λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, καθώς είναι στη λίστα του “Τειρεσία”, το ζήτημα αντιμετωπίστηκε με νομοθετική ρύθμιση.
Η ρύθμιση προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2025 οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν μπορούν να απορρίψουν πρόταση επιχείρησης για κατάρτιση σύμβασης για υπηρεσίες αποδοχής καρτών πληρωμών, παροχής τερματικών ΡOS κ.λπ., επικαλούμενοι χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση ή ικανότητα της προτείνουσας οντότητας κ.λπ., όταν η πρόταση περιλαμβάνει επαρκείς τρόπους εξασφάλισης απαιτήσεων των παρόχων. Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ.
Στις υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS επιβάλλονται πρόστιμα που ανέρχονται σε 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και σε 20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται. Τα πρόστιμα μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, εκτός των τουριστικών.
Παράταση μέχρι τον Οκτώβριο
Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ ζητούσε παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου, ώστε να αρθούν «τα εμπόδια που είναι έξω από κάθε λογική». Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία ανέφερε: «Είναι τέτοια η απόγνωση, που κάποιες επιχειρήσεις έχουν κινήσει νομικές ενέργειες προς τις επιχειρήσεις που έχουν την ευθύνη της τεχνικής εγκατάστασης των νέων φορολογικών μηχανισμών, ώστε να εξασφαλιστούν κατά το δυνατόν έναντι των λοιπών προβλεπόμενων κυρώσεων», επισημαίνουν.
«Βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα καλή και να καλύψει με τα έσοδά της, για ακόμη μια χρονιά, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίο οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τη βασική δραστηριότητά τους απερίσπαστες, χωρίς τη “δαμόκλειο σπάθη” των προστίμων που απορρέουν από ορόσημα που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα», αναφέρεται στην επιστολή.
Για τον σκοπό αυτό, η ΓΣΕΒΕΕ κρίνει αναγκαίο «να δοθεί παράταση για την απόσυρση και παράλληλα την αντικατάσταση των φορολογικών μηχανισμών τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, καθώς έτσι θα διευκολυνθεί η καθημερινότητα των επιχειρήσεων, αίροντας τα εμπόδια εκείνα που είναι έξω από κάθε λογική».
neakriti.gr