Στην Ελλάδα, το σταφύλι τόσο ως επιτραπέζιο όσο και ως οινοποιήσιμο, είτε στις κόκκινες ποικιλίες είτε στις λευκές, κυριαρχεί έντονα το καλοκαίρι, είτε σαν φρούτο, είτε σαν κρασί, ρακή, τσίπουρο ή ούζο.
Κάθε περιοχή, έχει τις δικές της παραδοσιακές τοπικές ποικιλίες, όπου αρκετές από αυτές βρίσκονται ανάμεσα στα ελληνικά Π.Ο.Π.
Υπάρχουν διάφορες ευρέως γνωστές οινοποιήσιμες και επιτραπέζιες ποικιλίες, ενώ η χώρα μας αποτελεί τον 3ο μεγαλύτερο εξαγωγέα στην Ευρώπη μετά την Ιταλία και την Ισπανία.
Πως επιτυγχάνουμε μια ποσοτική & ποιοτική καλλιέργεια αμπελιού;
Σήμερα τα φυτά της αμπέλου είναι όλα εμβολιασμένα, δηλαδή εννοούμε ότι το υπόγειο τμήμα, το υποκείμενο, είναι ανθεκτική ποικιλία και το υπέργειο είναι η ποικιλία με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά. Η επιλογή του κατάλληλου υποκείμενου για κάθε ποικιλία επηρεάζει άμεσα την απόδοση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού. Το κάθε υποκείμενο έχει διαφορετική συμπεριφορά στις συνθήκες του εδάφους (pH, ανθρακικό ασβέστιο, αγωγιμότητες), στις ασθένειες και φυσικά την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων και του νερού. Μετά την εισβολή της φυλλοξήρας στην Ευρώπη, η ευρωπαϊκή άμπελος εμβολιάζεται σε αμερικάνικα υποκείμενα, ανθεκτικά στη ριζόβια μορφή της φυλλοξήρας. Ορισμένα από αυτά είναι:
- Richter Nο 110, (R110)
- 140 Ruggeri (140Ru)
- Paulsen 1103, (P1103)
- 41 B Millardet de Grasset (41Β)
- Fercal, 420 A, Millardet et De Grasset (420 A)
- Rupestris du lot.
- SO4
- Riparia Gloire de Montpellier
- Richter 31 (R31)
- Richter 99 (R99)
- Kober 5 BB
- 3309 C.
Με άλλα λόγια, η ύπαρξη μιας δυνατής και υγιούς ρίζας μαζί με υγιή, καθαρά, μεγάλα, αγγεία, συνεχόμενα, από την ρίζα έως τα φύλλα, είναι κρίσιμη για μια δυναμική εκκίνηση των πρέμνων.
Στο ξεκίνημα λοιπόν της καλλιεργητικής περιόδου χρειάζεται μαζί με την άρδευση που κρίνεται απαραίτητη, να βοηθήσουμε τη ρίζα και τα αγγεία του ξύλου ώστε να πάρουμε υγιή και ενεργά φυτά ικανά να παράγουν ποσότητα και ποιότητα καρπού. Για την γίνει λοιπόν αυτό, καλό είναι να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:
- Να βοηθήσουμε την ρίζα με ριζοβολίτες, δηλαδή σκευάσματα που βοηθούν να παραχθούν νέα, πολλά και υγιή ριζικά τριχίδια ή να χρησιμοποιήσουμε σκευάσματα με βάση τη χιτοσίνη- εκχυλίσματα από φύκια, για τον ίδιο σκοπό.
- Να εισάγουμε στο αρδευτικό σύστημα με τη χρήση λιπαντήρων , αμινοξέα και ανόργανη θρέψη μέσω υδρολίπανσης.
- Να εφαρμόσουμε εδαφοβελτιωτικά λεοναρδίτη που:
- ρυθμίζει και σταθεροποιεί το pH του εδάφους στα επιθυμητά επίπεδα.
- Διασπά τα άλατα που έχουν συσσωρευτεί στο έδαφος.
- Εμπλουτίζει με οργανική ουσία, χουμικά συστατικά και ιχνοστοιχεία τα εξασθενημένα εδάφη ώστε να γίνουν πιο εύφορα.
- Προάγει τη ριζοβολία.
- Ενεργοποιεί τη δράση των ωφέλιμων μικροοργανισμών που βοηθούν στην αφομοίωση των χημικών λιπασμάτων από τα φυτά.
- Αυξάνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών (μέγεθος, χρώμα, σάκχαρα αλλά και τη μετασυλλεκτική τους συντήρηση)
- Να χρησιμοποιήσουμε, καθώς η άνοιξη προχωρά, σκευάσματα νέας τεχνολογίας- βιοδιεργέτες, τα οποία ενεργοποιούν το κάμβιο στις ηθμαγγειώδεις δεσμίδες και παράγουν νέα αγγεία ξύλου και ηθμού, με αποτέλεσμα τα νέα αγγεία να είναι περισσότερα και καθαρά, αυξάνοντας έτσι τα ποσοτικά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σταφυλιών.
Ποιά η δράση των βιοδιεγερτών στον αμπελώνα μας;
- Βελτιώνουν την παραγωγικότητα των καλλιεργειών σε όλες τις συνθήκες στρες που υφίστανται οι καλλιέργειες. Η παρουσία των καφέ φυκιών (Ascophyllum nodosum) βελτιώνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών των οπωροφόρων δένδρων.
- Τα εμπλουτισμένα με ιχνοστοιχεία (Β,Zn) χουμικά εδαφοβελτιωτικά επιβραδύνουν τον σχηματισμό αιθυλενίου κατά την καρπόδεση, έτσι μειώνεται σημαντικά η πτώση των καρπών ακόμη και στις περιπτώσεις στρες είτε εξαιτίας περιβαλλοντικών παραγόντων, είτε από κάποια έλλειψη θρεπτικών στοιχείων. Εκτός από τη μείωση της πτώσης των καρπών μετά την καρπόδεση, υπάρχουν και ορατά αποτελέσματα στην αύξηση της παραγωγής.
- Βελτιώνουν την μικροβιακή δραστηριότητα της ρίζας, προωθούν την κατακράτηση νερού στα κύτταρα, ενώ με τα φυσιολογικά ενεργά συστατικά που περιέχουν, υποβοηθούν στη σύνθεση της χλωροφύλλης και τέλος, προσδίδουν ισορροπία στο ενεργειακό φορτίο των φυτών.
Συμβουλευτείτε τους γεωπόνους μας στα καταστήματα ΒΙΟ.ΖΩ.ΕΛ., σε Πέραμα, Σφακάκι, Σπήλι, Μεσοχωριό και Μαλάδες Ηρακλείου, για τις καλλιεργητικές τεχνικές που αρμόζουν στο δικό σας αμπελώνα, ή επικοινωνήστε μαζί μας στα παρακάτω τηλέφωνα.