Η ανοιχτή “πληγή” της άρδευσης και οι κινήσεις “χειρουργικής ακρίβειας” που προτείνει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, για τον περιορισμό του εφιάλτη της λειψυδρίας!
Σήμα κινδύνου για τις υδρολογικές αντοχές της Κρήτης εκπέμπουν οι ειδικοί! Ο εφιάλτης της λειψυδρίας βρίσκεται προ των πυλών, κι ενώ η τουριστική σεζόν ατύπως έχει ξεκινήσει!
Τα φράγματα έχουν αδειάσει και προϊόντος του χρόνου απεδείχθη ότι οι βροχές και τα χιόνα που “έπεσαν” τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη, δεν αρκούν! Άλλωστε, κι εφέτος ο χειμώνας ήταν ξηρός: η ζημιά συνεπώς που έγινε πέρσι, όπου η ανομβρία ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής, δεν περιορίστηκε ούτε στον ελάχιστο βαθμό!
Το νησί, μοιραία, πέρασε στη ζώνη υψηλού κινδύνου και με εξαίρεση τα Χανιά, στους τρεις υπόλοιπους νομούς η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή!
“Τα πράγματα επιδεινώνονται”
Δραματική έκκληση για αλλαγή των καταναλωτικών μας συνηθειών, με περιορισμό της σπατάλης ειδικά στο κομμάτι της άρδευσης, απηύθυνε στους πολίτες, μέσα από τον TEAM FM 102, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Θοδωρής Νίνος!
Τα μαντάτα που μετέφερε ο ίδιος στον ραδιοφωνικό “αέρα” της εκπομπής “Πρώτη Γραμμή” δεν ήταν καθόλου καλά!
“Τα πράγματα επιδεινώνονται όσο περνάει ο καιρός” σημείωσε ο κ. Νίνος.
“Πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι και υποψιασμένοι για αυτό που συμβαίνει, διότι οι τελικοί καταναλωτές δεν έχουν πραγματική εικόνα”.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΚ, το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο προηγούμενων – πιο φυσιολογικών – ετών από τη λίμνη Κουρνά – δηλαδή από το ταχυδιυλιστήριο στα Δράμια – δεν χρειαζόταν να αντλήσουμε, να διυλίσουμε και να διοχετεύσουμε νερό προς το Ρέθυμνο και τον Αποκόρωνα.
“Το 2022 χρειάστηκε να πάρουμε 25.000 κυβικά, το 2023 το αντίστοιχο τρίμηνο 200.000 κυβικά νερό και εφέτος πριν ολοκληρώσουμε το πρώτο τρίμηνο αντλήσαμε 562.000 κυβικά νερό από τη λίμνη Κουρνά! Αυτά τα μηνύματα, σε συνάρτηση με τη στάθμη της λίμνης, είναι πέρα για πέρα ανησυχητικά” τόνισε ο κ. Νίνος.
Γυρίσαμε στο… 2018
Τη δεδομένη χρονική στιγμή η στάθμη στη λίμνη Κουρνά έχει “κατέβει” στα 4,78 μέτρα.
Αντίστοιχη εικόνα υπήρχε και το 2018, μία πολύ δύσκολη υδρολογική χρονιά για το Ρέθυμνο και το σύνολο της Κρήτης, όπου υπήρχαν διακοπές νερού στην “καρδιά” της τουριστικής περιόδου!
Τότε, η στάθμη στον Κουρνά ήταν στα 4,43 μέτρα.
“Έχουμε παρεμφερή δεδομένα με εκείνο το κακό έτος, ταυτόχρονα όμως βλέπουμε ότι υπάρχει μία
μία αναγκαιότητα να αντλούμε νερό πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι συνηθίζαμε στη διάρκεια του έτους” παρατήρησε ο κ. Νίνος.
“Βεβαίως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο Ρέθυμνο” ξεκαθάρισε ο ίδιος. “Όσο πηγαίνουμε ανατολικότερα, τα σενάρια γίνονται όλο και πιο εφιαλτικά”.
Στα Χανιά, όπως είπε, υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία στις πηγές (όπως στα Μεσκλά) όπου μέχρι στιγμής, φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα παροχής νερού.
Η ανοιχτή “πληγή” της άρδευσης
Ήδη η διοίκηση του ΟΑΚ έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις ΔΕΥΑ του νησιού. Στην ανατολική Κρήτη ελήφθησαν μέτρα, ενώ στο Ρέθυμνο οι άνθρωποι του Οργανισμού βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τη ΔΕΥΑΡ για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα, καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει αρκετά.
Σύμφωνα με τον κ. Νίνο, τρία πράγματα μπορούν να γίνουν εφέτος για να περάσουμε όσο αυτό είναι εφικτό, ένα ήρεμο καλοκαίρι:
Πρώτον, η ανταπόκριση των συνεργείων της ΔΕΥΑΡ στην αποκατάσταση αστοχιών του δικτύου, θα πρέπει να είναι άμεση και ακαριαία.
Δεύτερον, έπρεπε ήδη, όπως σχολίασε, να έχουν ενεργοποιηθεί τα διυλιστήρια στον Πλατανιά
αλλά και να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσθήκης τρίτου μικρού ταχυδιυλιστηρίου στην περιοχή εκείνη, ώστε “να μπορούμε να αυξήσουμε την παροχή μας στα 9-10.000 κυβικά ημερησίως”.
Τρίτο και πολύ σημαντικό, η αλλαγή… χθες στις συνήθειές μας, ιδίως σε ό,τι αφορά το αρδευτικό κομμάτι, με τους κατ’ επάγγελμα ή ερασιτέχνες αγρότες.
“Έχει καταδειχθεί ότι η σπατάλη στον τρόπο με τον οποίο αρδεύουμε είναι εξωφρενική” δήλωσε ο κ. Νίνος.
“Με επιστημονικά δεδομένα είναι καταγεγραμμένο ότι δαπανούμε εξαπλάσιες ποσότητες νερού από αυτές που πραγματικά χρειάζονται για να αρδεύσουμε τις καλλιέργειες”.
Κινήσεις… χειρουργικής ακρίβειας!
Ο πρόεδρος του Οργανισμού δεν βλέπει άλλη λύση, πέρα απ’ την ενιαία διαχείριση του πολύτιμου αγαθού από το ένα άκρο του νησιού στο άλλο, θέση την έχει αναδείξει και κοινοποιήσει προς όλες τις κατευθύνσεις ο ΟΑΚ εδώ και αρκετό καιρό.
“Δεν υπάρχει άλλος δρόμος” όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Νίνος, που ζήτησε από όσους αρδεύουν να “βάλουν πλάτη”, διαμηνύοντας πως “δεν είναι αστείο αυτό που έχουμε μπροστά μας”.
Κάπου κινδυνεύουμε να χάσουμε τις προτεραιότητές μας, πρόσθεσε ακόμα.
“Και οι καλλιεργητές πρέπει να καλλιεργήσουν, και τα ξενοδοχεία να γεμίσουν τις πισίνες τους, αλλά όλα αυτά πρέπει να τα κάνουμε – ειδικά εφέτος – με χειρουργικό τρόπο”.
Το μοντέλο που ακολουθείται είναι το δίχως άλλο θνησιγενές, όπως διακρίνει.
Οριστική λύση θα δοθεί με το διυλιστήριο στο Γιαννούδι και την πλήρη αξιοποίηση του φράγματος των Ποταμών. Όμως, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί σε λιγότερο από τρία χρόνια από σήμερα.
Οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν και σε αυτό το κομμάτι, αναγκαιότητα την οποία φέρεται να αναγνωρίζει και το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών.
goodnet.gr