Μυλοπόταμος NewsΜυλοπόταμος News
  • Μυλοπόταμος
  • Ειδήσεις
    • Ρέθυμνο
    • Κρήτη
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
  • Κατηγορίες
    • Αγροτικά
    • Απόψεις
    • Εκπαίδευση
    • Εργασία
    • Κοινωνία
    • Πολιτικά
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
Διαβάζετε: Ξεκινά την “περιοδεία” του ο γαστρονομικός διαγωνισμός  «Pâte à choux με άρωμα Κρήτης» 
Ειδοποίηση Δείτε Περισσότερα
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςAa
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςAa
Μυλοπόταμος NewsΜυλοπόταμος News
  • Μυλοπόταμος
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Αγροτικά
  • Υγεία
  • Μυλοπόταμος
  • Ειδήσεις
    • Ρέθυμνο
    • Κρήτη
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
  • Κατηγορίες
    • Αγροτικά
    • Απόψεις
    • Εκπαίδευση
    • Εργασία
    • Κοινωνία
    • Πολιτικά
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
Έχετε λογαριασμό; Είσοδος
Ακολουθήστε μας
mylopotamosnews.gr © a part of webplus.gr
Μυλοπόταμος News > Ροή Ειδήσεων > Κρήτη > Ξεκινά την “περιοδεία” του ο γαστρονομικός διαγωνισμός  «Pâte à choux με άρωμα Κρήτης» 

Ξεκινά την “περιοδεία” του ο γαστρονομικός διαγωνισμός  «Pâte à choux με άρωμα Κρήτης» 

Τελευταία ενημέρωση: 11/03/2024 09:41
Κρήτη
Share
6 λεπτ. ανάγνωση
SHARE

Ένα πάντρεμα δύο πολιτισμών: της Γαλλικής γαστρονομίας και της Κρητικής Διατροφής- Ξεκινά από Ηράκλειο, ταξιδεύει για Ρέθυμνο και καταλήγει στα Χανιά

Ο διαγωνισμός ξεκινάει την Δευτερά 11 Μαρτίου από Ηράκλειο, ταξιδεύει για Ρέθυμνο και καταλήγει στα Χανιά     

O Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, διοργανώνουν για 3η συνεχόμενη χρονιά τον γαστρονομικό διαγωνισμό « Pâte à choux με άρωμα Κρήτης », που για πρώτη φορά αγκαλιάζει όλη την Περιφέρεια Κρήτης. Ο διαγωνισμός τελεί  υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. 

Διοργανώθηκαν στα Χανιά τα δύο προηγούμενα έτη, με απόλυτη επιτυχία δύο διαγωνισμοί κάθε ένας με θέμα :

« Η Κρέπα με άρωμα Κρήτης »  το 2022 και «Η Τάρτα με άρωμα Κρήτης» το 2023. Σ’ αμφότερους συμμετείχαν οι 5 σχολές Μαγειρικής  και Ζαχαροπλαστικής  Τέχνης της Περιφερειακής Ενότητας  Χανίων (ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ) με συμμετοχή 98 σπουδαστών συνολικά. Τους διαγωνισμούς παρακολούθησε πλήθος κόσμου και καλύφθηκαν εκτενώς από τα Μέσα Ενημέρωσης της Κρήτης και της Αθήνας.

Ο διαγωνισμός με εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα, έχει ως στόχο να προάγει τον πλούτο της Κρητικής Γης και να αναδείξει την Κρητική Διατροφή σε σημαντικό φάρο πολιτισμού και γευσιγνωσίας. Η στήριξη του κόσμου και των Μέσων Ενημέρωσης θα είναι καθοριστική.  Οι όροι του διαγωνισμού συνοπτικά έχουν ως εξής:

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται αποκλειστικά σε σπουδαστές σχολών και τμημάτων Μαγειρικής Τέχνης και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης-Αρτοποιίας όλης της Περιφέρειας Κρήτης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι σπουδαστές πρωτοετείς η δευτεροετείς εγγεγραμμένοι στα μητρώα των εν λόγω σχολών, με την υποχρέωση να παρουσιάσουν μια «αλμυρή δημιουργία» οι σπουδαστές μαγειρικής και μια «γλυκιά δημιουργία» οι σπουδαστές αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής. 

Οι σπουδαστές οφείλουν να δημιουργήσουν ένα έδεσμα   ακολουθώντας  υποχρεωτικά την παραδοσιακή γαλλική συνταγή της Pâte à choux (ζύμη Choux) για την βάση του, αλλά με γέμιση αποκλειστικά από προϊόντα της Κρητικής Γης έτσι ώστε να αναδύονται τα Κρητικά αρώματα και να αναδεικνύεται η αξία του Κρητικού διατροφικού πολιτισμού.          

Όπως και στο παρελθόν ο διαγωνισμός περιλαμβάνει δυο στάδια.

Ο πρώτος γύρος από 11 έως 15 Μαρτίου 2024,διεξάγεται εντός του  χώρου των σχολών Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής που συμμετέχουν οι διαγωνιζόμενοι,  με κριτές :

•τον  chef της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Jean-Marie Hoffman, ως Πρόεδρο της κριτικής επιτροπής για την αλμυρή δημιουργία),

•τον chef pâtissier Δημήτρη Χρονόπουλο, Brand Ambassador Valrhona, (υπεύθυνο για την γλυκιά δημιουργία),

•             την Πρόεδρο του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου, Στέλλα Κουτσουπάκη

•             2 σεφ της διαγωνιζόμενής σχολής,

•             έναν επίτιμο καλεσμένο (της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η άλλο). 

Από την κάθε σχολή επιλέγονται δύο νικητές ένας για την αλμυρή και ένας για την γλυκιά δημιουργία, οι οποίοι θα διαγωνιστούν  στον δεύτερο και τελικό γύρο .

Ο επόμενος γύρος περιλαμβάνει τον τελικό διαγωνισμό που  θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο του 2024  στα Χανιά, σε μεγάλη εκδήλωση, ανοιχτή στο κοινό.

Στον τελικό διαγωνισμό, οι 2 νικητές μαθητές των σχολών που συμμετείχαν, θα έλθουν στα Χανιά για να διασταυρώσουν τις μαγειρικές και γαστρονομικές τους δεινότητες παρασκευάζοντας έκαστος την συνταγή με την οποίαν αναδείχθηκε νικητής στον πρώτο γύρο, (σε εποπτευόμενο χώρο εκτός σχολής και εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου).

Στην  κριτική επιτροπή  του δεύτερου γύρου που θα κρίνει τις 2 καλύτερες δημιουργίες για την Κρήτη, μια αλμυρή και μια γλυκιά, ηγούνται, ο chef  της Γαλλικής Πρεσβείας Jean-Marie Hoffman και ο chef pâtissier Στέλιος Παρλιάρος, αφού η εκδήλωση πραγματοποιείται και υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν και άλλοι καταξιωμένοι chef από την Κρήτη, αλλά και την Γαλλία.

Συμμετέχουν επίσης ως επίτιμοι κριτές σημαντικές προσωπικότητες της πόλης μας, όπως οι κκ Αντιπεριφερειάρχης Χανίων και ο Δήμαρχος Χανίων  κλπ. (όπως και στο παρελθόν)

Ως έπαθλο, οι 2 νικητές, αντίστοιχα για την αλμυρή δημιουργία αλλά και για την γλυκιά δημιουργία, θα προσκληθούν να πραγματοποιήσουν μια πρακτική επιμόρφωση στην κουζίνα της  Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα υπό την επίβλεψη του chef Jean Marie Hoffman.

Ενημερωτικά οι 4 νικητές των δύο προηγούμενων διαγωνισμών 2022 και 2023 , ως επιβράβευση για τις εξαιρετικά πρωτότυπες  δημιουργίες τους,  συμμετείχαν  στην Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας «Merci Chef!», από τις 25 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2024, που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα.

Αξίζει να τονιστεί επίσης ότι ο γαστρονομικός αυτός διαγωνισμός  έχει διφυή χαρακτήρα. Αφενός είναι μια μοναδική εμπειρία για τους  νέους σπουδαστές της Κρήτης να έρθουν σε επαφή με την γαλλική γαστρονομία και να ακούσουν τα σχόλια-συμβουλές  καταξιωμένων σεφ πάνω στις δημιουργίες τους και αφ’ ετέρου δίδεται η δυνατότητα στους καλεσμένους  σεφ να δοκιμάσουν τα προϊόντα του τόπου μας και να τα εισάγουν στις δημιουργίες τους σε διεθνές πια επίπεδο.

 Ταυτόχρονα είναι μια ευκαιρία συμπολίτες μας , ειδικοί στην  γαστρονομία και μη, να έρθουν σ’ επαφή με το αγκάλιασμα της υψηλής γαστρονομίας  και της παραδοσιακής κρητικής διατροφής,  καθώς ο τελικός διαγωνισμός  θα είναι ανοιχτός στο κοινό.

Όπως λένε και οι Γάλλοι και έχει αποδειχτεί στην ιστορική διαδρομή

«Η γαστρονομία είναι η τέχνη να χρησιμοποιείται η τροφή για τη δημιουργία ευτυχίας».

flashnews.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Αντιγραφή URL
Προηγούμενο Άρθρο Το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο, μόλις έγινε ακόμη πιο επικίνδυνο
Επόμενο Άρθρο Αγωνία για 16χρονη μαθήτρια με εγκεφαλίτιδα – Προκλήθηκε από αυτοάνοσο μετά από ίωση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κρήτη

Τροχαία ατυχήματα: Συγκλονίζει ο Μανόλης Κονταρός – «Ο καθένας έχει τη δικιά του ιστορία, εγώ ανεβαίνω μέχρι να ζω το δικό μου Γολγοθά». (βίντεο)

14/12/2023
Κρήτη

Χανιά: Χτύπησε δύο γυναίκες με το αγροτικό του – Συνελήφθη μετά το αλκοτέστ

19/11/2023
Κρήτη

Παρατείνει τη φετινή σεζόν η TUI στην Κρήτη – Διακοπές μέχρι Νοέμβριο

30/05/2024
ΚοινωνίαΚρήτη

Μεσσαρά: Νεκρός εντοπίστηκε ένας 50χρονος άντρας – Δίπλα στο άψυχο σώμα του εντοπίστηκε ένα όπλο

03/11/2023
Προηγούμενο Επόμενο
Mylopotamos News Logo
  • Tηλ: 28340 22668
  • Email:[email protected]
  • Πολιτική Απορρήτου & Cookies
  • Μυλοπόταμος
  • Ειδήσεις
    • Ρέθυμνο
    • Κρήτη
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
  • Κατηγορίες
    • Αγροτικά
    • Απόψεις
    • Εκπαίδευση
    • Εργασία
    • Κοινωνία
    • Πολιτικά
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις

mylopotamosnews.gr © a part of webplus.gr

Μυλοπόταμος News
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Αυτό το κάνουμε για να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησης και να προβάλλουμε εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προβολή προτιμήσεων
{title} {title} {title}
Mylopotamos News Logo
Καλωσορίσατε πίσω!

Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Username or Email Address
Password

Έχασες τον κωδικό σου?