Η εκτίμηση πως η αγορά των προσωπικών υπολογιστών στην Ελλάδα θα κινηθεί καθοδικά το 2023 επιβεβαιώθηκε εν μέρει καθώς οι πωλήσεις PC όσον αφορά τους καταναλωτές παρουσίασε σημαντική μείωση αλλά από την άλλη πλευρά εκείνες που αφορούν εταιρείες και οργανισμού του δημοσίου αυξήθηκαν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς πληροφορικής, οι συνολικές πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών το 2023 κινήθηκαν περίπου στα επίπεδα των 451 χιλιάδων τεμαχίων, όταν το αντίστοιχο νούμερο για το 2022 ήταν περίπου 1000 τεμάχια παραπάνω. Η διαφορά είναι, προφανώς, εξαιρετικά μικρή και έρχεται σε αντίθεση με το τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της IDC η πτώση ήταν της τάξεως του 13,6% σε σχέση με το 2022.
Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ελληνική αγορά «άντεξε» λόγω των υψηλότερων πωλήσεων στην κατηγορία των υπολογιστών που παρήγγειλαν εταιρείες και οργανισμοί του δημοσίου τομέα. Οι υπάρχουν εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι πωλήσεις σε αυτήν την κατηγορία αυξήθηκαν κατά 9% φθάνοντας περίπου στις 254 χιλιάδες τεμάχια. Οι λόγοι της αύξησης εκτιμάται ότι περιλαμβάνουν τις παραγγελίες που αφορούν έργα στον δημόσιο τομέα αλλά και την ανάγκη των επιχειρήσεων να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους.
Από την άλλη πλευρά, όμως, υπήρξε μία σημαντική μείωση στις πωλήσεις υπολογιστών προς τους οικιακούς καταναλωτές, κάτι που υπήρχε ως αίσθηση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Συγκεκριμένα, η πτώση ήταν της τάξεως του 10% με αποτέλεσμα οι πωλήσεις PC για οικιακούς καταναλωτές να διαμορφωθούν στα επίπεδα περίπου των 197 χιλιάδων τεμαχίων. Η πτωτική τάση ξεκίνησε μετά το πέρας των μέτρων αντιμετώπισης της COVID-19 δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας πολλοί Έλληνες καταναλωτές προμηθεύτηκαν νέα PC «εκτοξεύοντας» τις πωλήσεις σε επίπεδα που δεν ήταν δυνατόν να διατηρηθούν και στα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό και η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως η πτωτική τάση στη συγκεκριμένη κατηγορία θα συνεχιστεί.
Οι μεγάλοι «παίκτες»
Όσον αφορά στα μερίδια αγοράς στους κατασκευαστές, στην πρώτη θέση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις συνεχίζει να βρίσκεται η Lenovo, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σταθερά στην κορυφή. Το μερίδιο της Lenovo, στο σύνολο της αγοράς, εκτιμάται ότι κινείται σε επίπεδα λίγο πάνω από το 25%, ενώ ακολουθεί στη δεύτερη θέση η HP και στην τρίτη βρίσκεται η Dell.
Η Lenovo είναι πρώτη και στην κατηγορία των προσωπικών υπολογιστών για οικιακούς καταναλωτές με την HP να ακολουθεί και εδώ και τη Dell να είναι στην τρίτη θέση. Πάντως, τη Dell δεν αποκλείεται στο προσεχές μέλλον να απειλήσει η Asus, η οποία φέρεται να αποτελεί τον ανερχόμενο «παίκτη» στη συγκεκριμένη κατηγορία και δείχνει να αυξάνει συνεχώς τα μερίδια της. Σημειωτέον πως στη συγκεκριμένη κατηγορία μεγάλο κομμάτι της «πίτας» παίρνουν τα μηχανήματα που προορίζονται για χρήση gaming όπου Lenovo και Asus έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση.
Όσον αφορά στην κατηγορία των υπολογιστών για εταιρείες εκεί προηγείται η Dell με τη Lenovo να ακολουθεί αλλά κάθε μία από τις δύο εταιρείες φέρεται να επικεντρώνεται σε διαφορετικά κομμάτια της αγοράς. Πάντως, το τμήμα της αγοράς που αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα, όπου φέρεται να προηγείται η Lenovo, εκτιμάται πως θα είναι αυτό που θα κινηθεί ταχύτερα το 2024 λόγω των έργων που αναμένεται να προκηρυχθούν