Μεγάλο “στοίχημα” παραμένουν τα χρονοδιαγράμματα και οι πόροι για το μεγάλο οδικό έργο της Κρήτης, τον Βόρειο Οδικό Άξονα και η πορεία των διαδικασιών που αφορούν σημαντικά ζητήματα του νησιού, όπως η καταχώρηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου “Κρήτη/Kriti” ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης, καθώς και η έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων στους αγροτοκτηνοτρόφους.
Τα παραπάνω επεσήμανε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM 102 o Βουλευτής Ρεθύμνου και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, ο οποίος κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες από κοινού με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σχετικές ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς.
Χρονοδιαγράμματα και πόροι “στοίχημα” για το μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ
Τα χρονοδιαγράμματα αλλά και οι πόροι παραμένουν το μεγάλο “στοίχημα” για το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης, όπως επεσήμαναν σε σχετική ερώτηση βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Υπενθυμίζεται πως τα κύρια σημεία της ερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ρεθύμνης Μανόλης Χνάρης, αφορούσαν τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα απορρόφησης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ ζητούν απαντήσεις σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση μη έγκαιρης απορρόφησης πόρων. Επιπλέον, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το πως θα προχωρήσουν τα χρονοδιαγράμματα και αντίστοιχα η απορρόφηση πόρων στην περίπτωση που ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου αναφορικά με την παράκαμψη Ηρακλείου.
Ειδικότερα, ναφέρθηκαν στο Τμήμα «Χερσόνησος – Νεάπολη» και την πρόοδο των εργασιών καθώς και τις οδικές συνδέσεις του αερολιμένα Καστελλίου με τον νέο ΒΟΑΚ. Παράλληλα, προχώρησαν σε επισημάνσεις για τις χρηματοδοτήσεις και τα χρονοδιαγράμματα των τμημάτων Νέαπολη- Άγιος Νικόλαος όπου έκαναν λόγο για καθυστερήσεις στην έναρξη των εργασιών, αλλά και το χρονοδιάγραμμα που αφορά στο τμήμα Άγιος Νικόλαος- Σητεία.
“Είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης”
Όπως εξήγησε ο κος Χνάρης, μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM 102 :“η κατασκευή του ΒΟΑΚ είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης το οποίο όλοι οι πολίτες και για πολλά χρόνια διεκδικούσαμε από το κεντρικό κράτος. Η πολιτεία άλλωστε οφείλει στους πολίτες της Κρήτης αυτό το μεγάλο έργο που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια και με ευθύνη όλων όσοι έχουν κυβερνήσει δεν έχει γίνει”.
Σε ό,τι αφορά τον προβληματισμό και την ερώτηση που κατατέθηκε ο κος Χνάρης υπογράμμισε: “Παρά τις θριαμβολογίες και του Πρωθυπουργού και όλων των κυβερνητικών στελεχών που μας είχαν καθησυχάσει ότι το έργο της κατασκευής του ΒΟΑΚ έχει δρομολογηθεί – και αναφέρομαι ειδικότερα στο μεγάλο τμήμα Χανιά, Ρέθυμνο, Χερσόνησος που ξέρουμε ότι έχουν κατατεθεί οι οικονομικές προσφορές από πέρυσι τον Μάιο- βλέπουμε ότι πήραν μια παράταση, για να ανοίξουν οι προσφορές τον Μάρτιο. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ένα μέρος των πόρων που πρέπει να απορροφηθούν είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και υπάρχει η προϋπόθεση, ότι ένα μέρος αυτών πρέπει να απορροφηθεί το 2025. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια καθυστέρηση και ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προσφυγές από το Δήμο Ηρακλείου και Μαλεβιζίου για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όλα δείχνουν -επειδή είναι ένα πολύ μεγάλο έργο όπου δεν έχουν ανοίξει ακόμα οι προσφορές- ότι πάμε να βγούμε εκτός χρονοδιαγραμμάτων. Είναι ένα θέμα που όλοι όσοι ασχολούμαστε το βλέπουμε. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, μας εγείρει μεγάλες ανησυχίες και ζητάμε απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό. Απαντήσεις τόσο για το χρονοδιάγραμμα, όσο και για τις εναλλακτικές που υπάρχουν”.
Επεσήμανε πως υπάρχουν ανησυχίες που: “χρειάζονται απαντήσεις αλλά κυρίως λύσεις από τον αρμόδιο Υπουργό” και σημείωσε πως η “ευκαιρία αυτή για το μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ δεν πρέπει να χαθεί”.
Επιπλέον, ο Βουλευτής Ρεθύμνου τόνισε ειδικότερα για το Ρέθυμνο: “με ανησυχεί ιδιαίτερα πως όταν θα ολοκληρωθεί το αεροδρόμιο του Καστελίου που προχωράει, για εμάς στο Ρέθυμνο η μόνη διέξοδος θα είναι τα Χανιά. Γι’ αυτό εμείς ένα παραπάνω έχουμε λόγους να ανησυχούμε και να περιμένουμε απαντήσεις”.
“Το ελαιόλαδο είναι το σημαντικότερο προϊόν της Κρήτης-Έμφαση στην ποιότητα και την τυποποίηση”
Το “χρυσάφι” της Κρήτης, όπως εξήγησε ο κος Χνάρης είναι το ελαιόλαδο και ανεξάρτητα από την υψηλή τιμή του τους τελευταίους μήνες, απόρροια της μείωσης της παραγωγής, οι στοχεύσεις θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμες με το βλέμμα στραμμένο στην ανάδειξη και πιστοποίηση της ποιότητας, αλλά και την τυποποίηση του προϊόντος.
Στη σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ Μανόλης Χνάρης, την οποία συνυπογράφουν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, γίνεται εκτενής αναφορά σε σχέση με τη διαδικασία καταχώρησης του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου “Κρήτη/Kriti” ως προϊόντος γεωγραφικής ένδειξης που όπως αναφέρουν βρίσκεται σε “εκκρεμότητα” από το 2021. Όπως τόνισαν πρόκειται για αίτημα καταχώρισης που είχε υποβληθεί στο αρμόδιο Τμήμα ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το 2018 και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, για το ότι η διαδικασία καταχώρισής του δεν έχει μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί.
Συγκεκριμένα, ο κος Χνάρης ανέφερε: “Ανέκαθεν το λάδι είχε χρηματιστηριακές τάσεις και σίγουρα η τιμή παραγωγού δεν θα είναι πάντα 9 και 10 ευρώ. Γι αυτό εμείς πρέπει να προετοιμαζόμαστε για να βρει ο Κρητικός παραγωγός και τυποποιητής την πραγματική προστιθέμενη αξία, μέσα από την ποιότητα”.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στη διαδικασία και πρόσθεσε: “Εμείς σαν Περιφέρεια Κρήτης, το 2018 και εγώ προσωπικά ως αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης τότε, είχαμε αναλάβει μια πρωτοβουλία σε συνεργασία με όλους τους φορείς ελαιολάδου της Κρήτης και είχαμε καταθέσει ένα φάκελο στο αρμόδιο υπουργείο, για να χαρακτηριστεί το λάδι της Κρήτης ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης. Τότε έγινε μια μεγάλη διαδικασία, εγκρίθηκε ο φάκελος το 2020 και όταν μπήκε στη διαδικασία των ενστάσεων οι μεγάλες τυποποιητικές βιομηχανίες της Ελλάδας, έκαναν ένσταση σε ένα σημείο και συγκεκριμένα για τον όρο που βάλαμε ότι για να χαρακτηριστεί το λάδι, όλες οι διαδικασίες πρέπει να πραγματοποιούνται στην Κρήτη και κυρίως η τυποποίηση. Αυτό δεν άρεσε στις μεγάλες εταιρίες που κατέθεσαν ένσταση, την οποία και κερδίσαμε. Από εκεί και πέρα εγκρίθηκε ο φάκελος το 2021 και έχει προωθηθεί στο αρμόδιο τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με όλα τα χαρακτηριστικά που είχαμε θέσει. Μέχρι που πήγε ο φάκελος στο Υπουργείο την ευθύνη είχε η Περιφέρεια Κρήτης και οι τέσσερις φορείς που είχαν υπογράψει. Τώρα όμως εδώ και 2,5 χρόνια που ο φάκελος έχει πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Εμείς επειδή θεωρούμε ότι πέρασε ένα μεγάλο διάστημα -διότι θα εγκριθεί πάλι ο φάκελος θα μπει ξανά σε μια διαδικασία ενστάσεων – ζητάμε το χρονοδιάγραμμα για το πότε αναμένεται η έγκριση. Και φυσικά να ενημερωθούμε αν η ηγεσία έχει διαφυλάξει τα σημαντικά σημεία του φακέλου που αφορούν την ποιότητα και κυρίως το σημαντικό όρο η τυποποίηση και οι διαδικασίες να γίνονται στην Κρήτη”.
Όπως εξήγησε η πιστοποίηση του ελαιολάδου ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης θα δώσει προστιθέμενη αξία που αποτελεί επί σειρά ετών ζητούμενο. Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ: “Θα μπορεί κάθε τυποποιητής και παραγωγός της Κρήτης ο οποίος θα πληρεί τις προϋποθέσεις αυτές, να πιστοποιεί το λάδι ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης με την προτιθέμενη αξία που του αναλογεί. Θεωρώ ότι όταν θα εγκριθεί ο φάκελος θα είναι το σημαντικότερο πράγμα που θα έχει γίνει για το ελαιόλαδο της Κρήτης. Ζητάμε από τον Υπουργό να δώσει βάρος στο φάκελο αυτό, ο οποίος είναι τεκμηριωμένος και είναι σημαντικό η διαδικασία να επισπευσθεί”.
Επιπλέον επεσήμανε, θα περιοριστεί και το ζήτημα της χύμα διάθεσης του ελαιολάδου που απασχολεί διαχρονικά φορείς και παραγωγούς της Κρήτης.
Καθοριστική για την παραγωγή η έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων
Τέλος, ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την ανάγκη για έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους τονίζοντας πως τα ζητήματα που είχαν αναδειχθεί σε σχέση με τις ενισχύσεις, δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί.
Και αυτό διότι όπως σημείωσε: “φέτος ήταν η πρώτη χρονιά για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και η πληρωμή που έγινε και του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου ήταν και η μικρότερη και η χειρότερη των προηγούμενων ετών. Συγκεκριμένα πρόκειται για 90 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό, τα οποία δεν έχουν δοθεί καν στους παραγωγούς, Είναι τα οικολογικά σχήματα το πρώην πρασίνισμα που δινόταν κάθε Δεκέμβριο και τώρα έχει μεταφερθεί για τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Πρόκειται για 425 εκατομμύρια, δηλαδή το 25% των ενισχύσεων. ‘Άρα ο παραγωγός περίπου 500 εκατομμύρια τα οποία πέρυσι είχε πάρει έως το Δεκέμβριο, φέτος δεν τα έχει πάρει. Είδαμε το προηγούμενο διάστημα να υπάρχει μια αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργού και του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος έφυγε και πλέον περιμένουμε λύσεις”.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη νέα ΚΑΠ και την δυνατότητα τροποποιήσεων που δόθηκε και συγκεκριμένα επεσήμανε: “ Κάτι ακόμα πολύ σοβαρό είναι ότι ξέρουμε πως η νέα ΚΑΠ προέκυψε χωρίς διαβούλευση. Τώρα όμως έχει δοθεί η δυνατότητα στο υπουργείο, να κάνει μια τροποποίηση. Εμείς -και εγώ προσωπικά – έχω ζητήσει από τον Υπουργό να μας πει ποια θεωρεί ότι είναι τα προβληματικά σημεία που πρέπει να αλλάξουν. Ακόμα και τώρα όμως, στο δεύτερο μέρος δεν υπάρχει καμία εικόνα για ποια σημεία θα υπάρχει τροποποίηση. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι η Κρήτη και συγκεκριμένες καλλιέργειες, είναι ο χαμένος αυτής της διαδικασίας”.
Ο ίδιος έκανε λόγο για πολλές εκκρεμότητες μεταξύ των οποίων και η ενίσχυση των κτηνοτρόφων στην Κρήτη και άλλες νησιωτικές περιοχές, για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής που επέφεραν οι ανατιμήσεις, ωστόσο όπως πρόσθεσε τα συνολικά 12 εκατομμύρια ευρώ, δεν έχουν δοθεί και η διαδικασία δεν έχει ακόμη ανοίξει. Ο κ. Χνάρης ανέφερε: “Είναι σημαντικό τα χρήματα να δίδονται στην ώρα τους, για να μπορεί και ο παραγωγός να παράγει στην ώρα του και χωρίς προβλήματα και να υπάρχει μια ισορροπία στην αγορά. Όταν υπάρχουν καθυστερήσεις, δεν καταβάλλονται χρήματα, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει έλλειψη προϊόντων κάτι που θα απασχολήσει και τον καταναλωτή”.